Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Προεκλογικά, στην τούρλα των παπαγάλων και των βαρβάρων, είχα γράψει ότι στόχος των μεγάλων κομμάτων ήταν η δυνατότερη μεγαλύτερη συσπείρωση των κομματικών βάσεων και όχι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Ο λόγος που άρθρωσαν τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, κυρίως η ΝΔ, ήταν ένας λόγος παρωχημένος, παραταξιακός, πυροτεχνηματικός, τραχύς και συνθηματολογικός. Εάν θεωρούσαν ότι με τα τσιτάτα και τα διλήμματα άλλων εποχών μπορούσαν να πείσουν πολίτες πέραν των κομματικών τους τειχών να τους επιλέξουν, τότε Piradello και βοήθεια μας. Τα κατάφεραν, το θέατρο της αποχής ήταν sold out πανελλαδικώς, και με πολλές κρατήσεις στη Φθιώτιδα.
Η Φθιώτιδα ήταν μέσα στην πρώτη πεντάδα των εκλογικών περιφερειών από πλευράς συμμετοχής, μία συμμετοχή που στο Νομό μας άγγιξε το 62%. Αν από το 38% της αποχής αφαιρέσουμε το περίφημο 12-15% των μη εκκαθαρισμένων καταλόγων τότε μιλάμε για ένα σίγουρο ποσοστό αποχής +/- 25%. Στην Φθιώτιδα, ειδικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των κομμάτων, και ειδικά του ΠΑΣΟΚ, για «εθνικές» εκλογές, και αρνηθήκαμε την ΕΕ για χάρη του μηνύματος.
Σε συμπαράταξη με τη συμμετοχή, ήταν και η συσπείρωση των κομμάτων, η οποία, ειδικά του ΠΑΣΟΚ ήταν σε υψηλά ποσοστά. Όχι ότι και η ΝΔ πήγε πίσω, κατάφερε παρ’ όλη την απώλεια εκλογικών ποσοστών να διατηρήσει την πρώτη θέση στο Νομό, έστω και με βραχεία κεφαλή. Τα μηνύματα για την αριστερά δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά, την τελευταία δεκαετία η αριστερά είναι ένα φυτό που δεν φυτρώνει στη Φθιώτιδα, παρά τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα και τη διογκούμενη ανεργία.
Σε αντίθεση με την αριστερά, ο ΛΑΟΣ δείχνει να εδραιώνεται και να αυξάνει την εκλογική του δύναμη, μάλιστα στις πρόσφατες ευρωεκλογές σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του. Φαίνεται ότι ο ΛΑΟΣ είναι και ο φορέας αποδοχής εκλογικών μεταβιβάσεων, είναι προφανές ότι πέρα από τη συντηρητική στροφή, ιδιαίτερα των μεγάλων πόλεων της Φθιώτιδας όπως η Λαμία και η Αταλάντη, ο ΛΑΟΣ εισέπραξε ψήφους που αποχώρησαν από τη ΝΔ. Βέβαια δεν πρέπει να μας ξενίζει η άνοδος του ΛΑΟΣ, καθώς φαίνεται ότι στη Φθιώτιδα, κυρίως στον επικοινωνιακό τομέα, γίνεται συστηματική δουλειά, με αποτέλεσμα ο ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή, από τα λεγόμενα μικρά κόμματα, να έχει τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη.
Ο έτερος μεγάλος κερδισμένος είναι οι Οικολόγοι- Πράσινοι. Ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών τους είναι ένας πραγματικός άθλος, αν σημειώσουμε ότι πρόκειται, προς το παρών, για ένα κόμμα με ιδιαίτερα χαλαρή δομή και χωρίς περιφερειακή δικτύωση. Τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού μας, φαίνεται ότι χτύπησαν καμπανάκι στη Φθιώτιδα και οδήγησαν του πολίτες να επιλέξουν τους Οικολόγους, δεν είναι τυχαίο ότι στο Δήμο Αταλάντης κατέγραψαν μεγαλύτερα ποσοστά από το ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συνολικό ποσοστό της οικολογικής ψήφου ήταν 3,62%. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, όσες φορές συμμετείχαν σε τηλεοπτικά πάνελ έκλεβαν θετικά τις εντυπώσεις με ήπιες, στοχευμένες και πολιτικές τοποθετήσεις.
Πάμε και στους δύο μονομάχους. Κέρδη και ζημίες και για τους δύο υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ, μετά από αρκετό διάστημα, κράτησε τα ποσοστά του, αν και σε απόλυτους αριθμούς έχασε αρκετούς ψήφους, είχε όμως υψηλή συσπείρωση και έκανε αισθητή την παρουσία του μειώνοντας σε οριακό σημείο τη διαφορά από τη ΝΔ. Το πρόκριμα αισιοδοξίας είναι εύλογο, αλλά και ο προβληματισμός πιστεύω το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ οργανωτικά έμοιαζε με μία καλοκουρδισμένη μηχανή στο Νομό, αρκετές προεκλογικές συγκεντρώσεις και περιφερειακά αποκεντρωμένες, επιτυχημένη προετοιμασία της κεντρικής ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου, επάρκεια εκλογικών αντιπροσώπων, περιοδείες στελεχών κτλ. Η οργάνωση όμως μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί δεν δημιουργεί όμως πολιτικές μεταβιβάσεις. Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ελλείμματα, για αυτό και δεν κατάφερε να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που φαίνεται να γύρισαν την πλάτη στη ΝΔ.
Από την πλευρά της η ΝΔ, έχασε ένα μεγάλο αριθμό ψήφων και τα ποσοστά της σημείωσαν ελεύθερη πτώση, κατάφερε όμως να διατηρήσει το περίφημο ψυχολογικό πλεονέκτημα, τη βραχεία κεφαλή των ποσοστών. Πρωταγωνιστής από τη ΝΔ, για εύλογους λόγους, φαίνεται πως ήταν ο κύριος Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος σήκωσε το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ με περιοδείες και με προσυγκέντρωση πριν την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Λαμία.
Σχόλιο: Θα ήταν πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ενστερνιστεί τις οδηγίες του Προέδρου για τη δύναμη του διαδικτύου.Στο νομό μας φάνηκε η γύμνια.Σίγουρα κάποιοι θα ασχοληθούν με το φαινόμενο.
Δεν διαφωνώ καθόλου Βασίλη για το σχόλιο σου σχετικά με το διαδίκτυο, άλλωστε και η οργάνωση είχε ελλείμματα και ορισμένα από αυτά σημαντικά, άλλα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ήταν καλύτερα. όμως, όπως λέω και στο κείμενο η μηχανιστική αντίληψη της πολιτικής, όσο άρτια και να γίνει δεν προσελκύει αλλά συσπειρώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗ ΠΕΛΑΣΓΙΑ ΔΕΝ ΗΛΘΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ.Η ΑΝΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΑΙΡΙΑΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
Σαν ένας υπεύθυνος διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήπαρατήρησα ότι η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας αγνόησε παντελώς το διαδίκτυο .Δεν έστειλε ανακοινώσεις ούτε για την ομιλία Παπανδρέου στη Λαμία!
Μετά τον λόγο του Προέδρου μας στο Πεδίο του Άρεως που έστειλε χαιρετισμό στους bloggers η ΝΕ ΠΑΣΟΚ προφανώς θορυβημένη έστειλε δυο ανακοινώσεις στο lamianews.
To blog της Πελασγίας έδωσε τη μάχη μόνο του.
Η Ιπποκράτους με μια πρώτη κρούση που έγινε φαίνεται ότι γνωρίζει το πρόβλημα που εστιάζεται καθαρά σε προσωπικές πολιτικές,άγνοια και στρατηγικές περασμένων ετών.
Το καμπανάκι θα χτυπήσει δυνατά.