Στο 1992 και στον «ανένδοτο» που κήρυξε για το Σκοπιανό επιστρέφει ο κ. Αντ. Σαμαράς, επιλέγοντας έναν δρόμο που είναι άγνωστο πού μπορεί να τον οδηγήσει και ο οποίος ήδη προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ στον νέο «ανένδοτο», αυτή τη φορά κατά του μνημονίου, θα έχει στο εξής ως «οδηγό» του τη στάση που τήρησε στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων πριν από 19 χρόνια με τις γνωστές συνέπειες. Το «όχι» παραμένει στις βασικές επιλογές του, όπως και ο όρος για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αγνοώντας, όπως λένε στο επιτελείο του, τις πολύ έντονες πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί το επόμενο διάστημα στην εγχώρια πολιτική σκηνή αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η επιλογή του κ. Σαμαρά να θυμίσει προ ημερών από το Ηράκλειο της Κρήτης ότι ο ίδιος κάποτε
αρνήθηκε να υποχωρήσει με την επισήμανση πως έμεινε 11 χρόνια σπίτι του μόνο τυχαία δεν ήταν και αποτελούσε σαφή ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Εξάλλου ο ίδιος- αφού τόνισε ότι «όταν λέει “όχι”, εννοεί “όχι”» - φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας: «Δεν γύρισα για να υποχωρήσω». Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες ενστάσεις και ήδη αρχίζουν και καταγράφονται στο παρασκήνιο οι πρώτες διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ που θεωρούν εντελώς λανθασμένη τη συγκεκριμένη τακτική.
Ο κ. Σαμαράς, ενώ ετοιμάζεται για το «όχι» στο μεσοπρόθεσμο, αδιαφορεί, παρ΄ ότι ήξερε πως η στάση του θα αναζωπύρωνε τον προβληματισμό πολλών στην ΚΟ και ανέλαβε το ρίσκο με τη λογική ότι η έντονη κινητικότητα στο ΠαΣοΚ θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε εκδηλώσεις μαζικής αντίδρασης στο εσωτερικό της ΝΔ.
Η ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την περασμένη Δευτέρα «θόλωσε» για λίγες ώρες τα νερά, αφού ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε με αρκετά χαμηλούς τόνους. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, αφού τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ.Αβραμόπουλος όσο και μια ομάδα βουλευτών, όπως οι κκ. Κυρ.Μητσοτάκης, Κ.Χατζηδάκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, είχαν διαμηνύσει προς την ηγεσία ότι πρέπει να υπάρξει πιο διαλλακτική στάση. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να πείσει όσους τον αμφισβητούν εντός και εκτός της ΝΔ ότι δεν είναι οπαδός τού «όχι σε όλα» και επιθυμεί να υπάρξει συναίνεση αλλά επί τη βάσει καθαρών όρων. Επειτα από πολλές συζητήσεις, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μια πιο μετριοπαθή εκδοχή στην ομιλία του. Επιδίωξε κατόπιν συζητήσεων με τους στενούς συνεργάτες του, τους κκ. Δ.
Σταμάτη, Κ. Αρβανιτόπουλο , Χρ. Λαζαρίδη , Ι.Μιχελάκη, Δ.
Μπαλτάκο, Γ. Χαρβαλιά κ.ά., να εκτονώσει το βαρύ κλίμα και να αλλάξει την εικόνα του αδιάλλακτου πολιτικού, την οποία του χρέωνε η κυβέρνηση.
Αμέσως άρχισαν οι διαρροές από βουλευτές, οι οποίοι έλεγαν ότι τους ικανοποίησε η, κατ΄ αυτούς, αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος και υπήρχαν πληροφορίες ότι θα προέβαλλε τη διαφωνία του, παρενέβη δημόσια τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς «επανατοποθέτησε το πλαίσιο της συναίνεσης». Η εικόνα που διαμορφωνόταν, ότι δηλαδή ο κ. Σαμαράς αρχίζει και συναινεί, αλλά και η επίθεση που δέχθηκε από τα κόμματα της Αριστεράς, που τον ταύτισαν με την κυβέρνηση, τον οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης έχοντας ως σημαντική παράμετρο και τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες.
Ο μεγαλύτερος φόβος του κ. Σαμαρά ήταν μήπως πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι διαφορές του με την κυβέρνηση εντοπίζονται μόνο σε επί μέρους σημεία και πως η στάση του ήταν απλώς καιροσκοπική και προσχηματική. Γι΄ αυτό και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν άλλαξε γραμμή πλεύσης, διότιόπως ελέχθη και στις «κλειστές συσκέψεις» που είχε- θα τελείωνε πολιτικά. Ωστόσο το κλίμα ήταν βαρύ για τον ίδιο και εντός της ΝΔ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα, υπήρξαν ως και αιχμές ότι στο επιτελείο του συζητούν ακόμη και σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, ενώ η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη το υπονόησε λέγοντας στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός της: «Κάποιοι θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής».
Η οργή ξεχείλισε στο επιτελείο του και αμέσως διαψεύστηκαν τα σενάρια περί δραχμής, ενώ και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπερασπιζόμενος στην ΚΟ την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και καταδικάζοντας τις συζητήσεις για επιστροφή στη δραχμή. Υπό τη σκιά και των κινητοποιήσεων στις πλατείες και ειδικά μετά την ομιλία του κ. Μίκη Θεοδωράκη (που είπε ότι «οι ξένοι επιδιώκουν να στρατεύσουν στο πλευρό τους και τη ΝΔβαφτίζοντας το μέτωπο των δύο κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων ως δήθεν συναίνεση» ) και πανεπιστημιακών στα Προπύλαια, άλλαξε άρδην στάση και προέκυψαν το «όχι» στο Ηράκλειο το βράδυ της Τετάρτης και η αναφορά του στο 1992.
ΤΑ ΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟΥ
12/5: Παρουσιάζει το πρόγραμμά του, στη λογική «Ή “Ζάππειο ΙΙ” ή τίποτε». 18/5: Λέει «ναι» σε άρθρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος- «όχι» επί της αρχής.
25/5: Βάζει κόκκινη γραμμή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
27/5: Με σκληρή γλώσσα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θέτει ως μόνο όρο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
30/5: Εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και χαμηλών τόνων στην ΚΟ και αφήνει ανοιχτή την πόρτα της συναίνεσης.
1/6: Προτάσσει ένα καθαρό «όχι», θυμίζοντας τη στάση του στο Σκοπιανό το 1992.
Ποιοι πιέζουν για συναίνεση
Εντονο παρασκήνιο καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε επίπεδο ΚΟ, με αρκετούς βουλευτές να δυσφορούν για το «όχι» που βροντοφώναξε ο κ. Σαμαράς και κυρίως για την επιλογή του να θυμίσει το 1992, ενώ άλλοι εμφανίζονται «μουδιασμένοι» θεωρώντας αδιανόητη τη στάση του. Στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους αρκετοί είναι προβληματισμένοι, ενώ άλλοι τονίζουν την απογοήτευσή τους μετά τη σκληρή γραμμή του αρχηγού τους, για τον οποίο είχαν σπεύσει να μιλήσουν θετικά μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ. Οι ζυμώσεις είναι πολλές, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενιαία στάση ούτε και σχεδιασμένη κίνηση για να καταγραφούν διαφωνίες ή ενστάσεις.
Οι αναφορές είναι σε επίπεδο μικρών παρεών είτε στο καφενείο της Βουλής είτε σε καφέ πέριξ της πλατείας Κολωνακίου και, όπως τόνιζε μιλώντας στο «Βήμα» έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, «πολλοί είναι κιοτήδες» και «απλώς μένουν στις αιχμηρές διαρροές προς τα ΜΜΕ,ενώ είναι προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους».
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Στ.Δήμας, οι οποίοι όμως αποφεύγουν, ειδικά ο δεύτερος, οποιαδήποτε αναφορά. Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στην ΚΟ είναι ότι ο κ. Κυρ.Μητσοτάκης επικαλείται με νόημα την ομιλία του κ. Σαμαρά στην ΚΟ δίνοντας τον τόνο και το στίγμα όσον αφορά και άλλους βουλευτές του κόμματος, όπως π.χ. οι κκ. Μ. Μπεκίρης, Κ. Καραγκούνης και Κ. Τσιάρας.
Η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου, από την άλλη πλευρά, κινείται ουσιαστικά σε τροχιά εξόδου από τη ΝΔ, αφού έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, μια επιλογή που θα σημάνει αυτομάτως τη διαγραφή της και τη μεταπήδησή της στη Δημοκρατική Συμμαχία. Μια πιο μετριοπαθή στάση επιθυμούν και άλλοι βουλευτές, όπως οι κκ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Μ.Βαρβιτσιώτης, Ν. Δένδιας, Ευ. Αντώναρος, Ι. Παπαθανασίου και Κ. Μουσουρούλης, ενώ υπέρ της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση είναι ο κ. Κ. Χατζηδάκης , ο οποίος δίνει έναν πιο φιλελεύθερο τόνο στις τοποθετήσεις του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός κ. Σ.Χατζηγάκης αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ότι η οξύτητα στον δημόσιο λόγο με την οποία εκφράζονται τα κόμματα δεν βοηθά και είναι επικίνδυνη για τη χώρα, αφού την οδηγεί σε αδιέξοδο. «Επιτέλους, να συνεννοηθούν τα κόμματα προτού είναι αργά. Εχουν ευθύνες όλοι» λέει ο κ. Χατζηγάκης.
Στην άλλη... εσωκομματική όχθη, βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά, όπως οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος , Κ. Τζαβάρας και Κ. Τασούλας , θεωρούν πολύ σωστή τη στρατηγική του. «Πρέπει να τον στηρίξουμε και να μην αρχίσουμε κάποιοι από εμάς να λέμε περί συναίνεσης και περί συνευθύνης.Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη» λένε χαρακτηριστικά.
Αρης Ραβανός-TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.