Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Αρτζι μπούρτζι

Πριν από δύο μέρες, ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, επίδοξος εταίρος μιας «αντιμνημονιακής» κυβερνητικής λύσης, ανέφερε μεταξύ άλλων σε μια εκπομπή ότι «οι βουδιστές, οι Εβραίοι, οι μουσουλμάνοι δεν φορολογούνται» ενώ, όπως είπε, «η Ορθόδοξη Εκκλησία φορολογείται. Οι βουδιστές και οι μουσουλμάνοι δεν ξέρω τι έκαναν». Πάντως, αντέδρασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, που επικρίνει τον κ. Καμμένο κάνοντας λόγο για καθαρά αντισημιτική ενέργεια. «Οι έλληνες Εβραίοι είναι ισότιμοι έλληνες πολίτες» του λένε το αυτονόητο. Εκείνος όμως, αντί να παραδεχθεί την «πατάτα», επανήλθε με νέα δήλωση. Εννοούσε, λέει, τα θρησκευτικά ακίνητα που εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ. Νέος πανωλεθρίαμβος!
Στο άρθρο 13 παρ. 2 του Συντάγματος, όπως επισημαίνουν νομικές πηγές που ρώτησα, ορίζεται το πλαίσιο ελευθερίας και υποχρεώσεων κάθε γνωστής θρησκείας. Εκκλησιαστικά ή μοναστηριακά ακίνητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει για τα αντίστοιχα ακίνητα των υπόλοιπων γνωστών θρησκειών. «Είναι αυτονόητο ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως διάκριση υπέρ των μη Ορθόδοξων Εκκλησιών, άλλωστε αν υπήρχε διάκριση θα είχε γίνει κόλαση σε μια χώρα όπου η ορθοδοξία θεωρείται κρατούσα θρησκεία» μου είπαν οι νομικοί φίλοι μου.

Το «επιχείρημα» του κ. Καμμένου είναι παντελώς αβάσιμο, ενώ επιπόλαιη είναι και η αναφορά του σε κάποιο δήθεν μυστηριώδες Προεδρικό Διάταγμα 182/78, το οποίο καταχωρίζουν διάφορα συνωμοσιολογικά, «ψεκασμένα» σάιτ, ενώ στην ουσία εκεί ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Είναι πολύ εύκολο να ρωτήσεις και να μάθεις διάφορα πράγματα, αν μάλιστα φιλοδοξείς να κυβερνήσεις τη χώρα. Κι είναι αδιανόητο υπεύθυνοι, υποτίθεται, πολιτικοί να καταφεύγουν στις ανοησίες που κυκλοφορούν άρτζι μπούρτζι στο Iντερνετ.
Ηλίας Κανέλλης-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά