Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ανεξάρτητη ενημέρωση

Ποιος είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων; Να παρίστανται. Πιθανώς να καμαρώνουν. Κατόπιν να γράφουν άρθρα, να κάνουν εκπομπές και να γράφουν βιβλία. Αυτή είναι η άποψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κάλεσε δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει και κατόπιν είπε ότι θα δεχτεί ερωτήσεις μόνο από τους υπαλλήλους του υπουργείου, δηλαδή από τους υφιστάμενούς του.
Η σειρά των γεγονότων. Το γραφείο του υπουργού έστειλε πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των νέων γενικών γραμματέων. Αφού λοιπόν είπε το ποίημά του ο υπουργός, ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί ερωτήσεις από
τους διαπιστευμένους συντάκτες, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση, μετακινήθηκαν και αφιέρωσαν χρόνο στην ακρόαση των δηλώσεων. Αν ο Βαρουφάκης ήθελε να κοινοποιήσει τα ονόματα των γενικών γραμματέων και το σκεπτικό του διορισμού τους, θα μπορούσε να στείλει απευθείας ενημερωτικό κείμενο. Επιπλέον αν ήθελε να κάνει κουβεντούλα με τους υπαλλήλους του υπουργείου, θα μπορούσε να τους καλέσει σε σύσκεψη, χωρίς την παρουσία βουβών δημοσιογράφων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε σε χαρακτηρισμούς όταν οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν. Στον εκπρόσωπο του Bloomberg είπε: «Ναι, αλλά μην είστε ανάγωγος αυτή τη στιγμή. Δεν είναι συνέντευξη Τύπου αυτή».
Δεν πρόκειται για ένα φραστικό επεισόδιο. Πρόκειται για μια αντίληψη σχετικά με την ενημέρωση. Οι δημοσιογράφοι είναι καλοί όταν λειτουργούν ως διαφημιστές, όταν δηλαδή παίρνουν μια ανακοίνωση και την μεταφέρουν επακριβώς στους αναγνώστες, χωρίς να διερευνήσουν, χωρίς να αναρωτηθούν, χωρίς να αμφισβητήσουν. Οι δημοσιογράφοι είναι καλοί όταν λιβανίζουν και εστιάζουν περισσότερο στο πρόσωπο παρά στην πολιτική, όσο δηλαδή ασχολούνται με το σακάκι και όχι με το περιεχόμενο της πολιτικής.
Ο Βαρουφάκης κατάλαβε με ελαφρά καθυστέρηση ότι όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο εκτίθεται. Δεν έχουμε μνημόνιο, έχουμε σύμβαση, δεν έχουμε τρόικα, έχουμε θεσμούς, δεν θα πάρουμε δόση, θα πάρουμε λεφτά, δεν θα ισχύει μελλοντικά ο νόμος για τον φόρο ακινήτων αλλά ισχύει προς το παρόν ο νόμος για τον φόρο ακινήτων. Οσο περισσότερο τον ρωτούν, τόσο περισσότερο τα μπερδεύει και αναδεικνύει την ασάφεια.    
Λώρη Κέζα-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά