Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τι χρειάζεται για να νικηθεί ο Τσίπρας...

Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν υπάρχει συγκροτημένη αντιπολίτευση έναντι της κυβερνήσεως είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αφενός σε επίπεδο ηγεσίας και αφετέρου σε επίπεδο πολιτικής.
Όλοι ψάχνουν μετά μανίας να βρούν έναν αντι-Τσίπρα. Στο χώρο της Δεξιάς αυτόν που θα αντικαταστήσει τον Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. και θα ξανακάνει μεγάλη και ισχυρή τη συντηρητική παράταξη. Και στο χώρο της Κεντροαριστεράς αυτόν που θα καταφέρει να συνταιριάξει τα δεκάδες κομμάτια (κόμματα, κινήσεις, ομάδες, συλλογικότητες, προσωπικότητες) του σοσιαλδημοκρατικού παζλ δημιουργώντας έναν νέο φορέα που άμεσα θα αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στην κυβέρνηση και στρατηγικά θα επανακαταλάβει το χώρο που έχει αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το λάθος είναι ότι και οι μεν και οι δε ψάχνουν έναν νεαρής ηλικίας άνθρωπο, ευειδή, εύγλωττο, έναν "που να γράφει στο γυαλί". Θαρρείς και αυτά τα προσόντα είναι αρκετά. Αναγκαία ενδεχομένως μπορεί να
είναι αφού ζούμε στην εποχή της εικόνας δεν είναι όμως ικανά να γκρεμίσουν από το βάθρο τον Τσίπρα ούτε να ανασυγκροτήσουν τις δύο παρατάξεις. Η πολιτική, ακόμη και στην εποχή της εικόνας που ζούμε, δεν είναι πασαρέλα. Ούτε ο Τσίπρας κατάφερε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας ένεκα των ανθρωπομορφολογικών του προσόντων.
Ο Τσίπρας κατάφερε να να γίνει πρωθυπουργός επειδή μπόρεσε να ομογενοποιήσει το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς επί τη βάσει μιας πολιτικής, της αντιμνημονιακής, και γύρω από έναν στόχο, την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας αυτοδύναμα από την αριστερά, κάτι που για πρώτη φορά, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση, συνέβη. Ο Τσίπρας κατάφερε μέσω των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τις συμμαχίες που συνήψε να δικτυώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις, με την αυτοδιοίκηση και τη νεολαία. Έφτιαξε ένα ισχυρό διεκδικητικό πανελλαδικό δίκτυο και το μπόλιασε με την αντίληψη ότι είναι δυνατή η κατάληψη της εξουσίας από την Αριστερά. Όταν τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα κατέρρευσαν ήταν έτοιμος να πάρει τη θέση τους.
Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με τον Τσίπρα, αλλά δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έγινε πρωθυπουργός μόνον επειδή είναι νέος, όμορφος και αγκιτάτορας ούτε επειδή απλώς κατέρρευσαν οι αντίπαλοί του. Όσοι το υποστηρίζουν αυτό, το λένε είτε γιατί δεν θέλουν να αποδεχθούν την πραγματικότητα είτε επειδή νομίζουν πως αρκεί να υιοθετήσουν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης κάποιον και ο Τσίπρας θα πέσει. Ο Τσίπρας δούλεψε πολύ και σκληρά για να γίνει αυτό που είναι. Έχει πολλές ώρες πτήσης σε κομματικές συνελεύσεις και κοινωνικές κινητοποιήσεις, σε κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική δράση.
Όποιος λοιπόν από τη Δεξιά ή την Κεντροαριστερά θέλει να τον κερδίσει θα πρέπει να επεξεργαστεί μια νέα πολιτική και στρατηγική πρόταση για την παράταξή του και να καταθέσει ένα νέο και ελκυστικό εθνικό σχέδιο για τη χώρα. Και να δουλέψει πολύ για να γίνει κτήμα των πολιτών. Θα σπάσει τα μούτρα του όποιος νομίζει ότι μπορεί ο ίδιος να γίνει ηγέτης και η παράταξή του να αναγεννηθεί με γενικότητες για την ανάγκη παραμονής στο ευρώ και θα γίνει και καταγέλαστος αν νομίζει ότι αρκεί το "σύστημα" για να τον επιβάλλει. Χρειάζεται να υπάρξουν συγκεκριμένες κοινωνικές αναφορές, νέες θεωρητικές επεξεργασίες, καινοτόμες πολιτικές και τεχνοκρατικά ολοκληρωμένες προτάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση και να υπάρξει κοινωνικοπολιτική και πρωτίστως παραγωγική ανασυγκρότησή της. Και κυρίως χρειάζεται αγώνας μέσα στο λαό και όχι μόνον στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να φας ψάρι πρέπει να μουσκέψεις τα μπατζάκια σου.
Για να νικηθεί ο Τσίπρας δεν χρειάζεται να βρεθεί το αντί του. Χρειάζεται ένας άλλος πολιτικός, εντελώς διαφορετικός από τον Τσίπρα. Με άλλη πολιτική πρόταση και διαφορετικές προτεραιότητες και στοχεύσεις από αυτές που έχει η σημερινή κυβέρνηση. Χρειάζεται ένας νέος, όχι απαραίτητα νεαρός, πολιτικός που θα μπορέσει αφενός να προσφέρει ένα νέο πατριωτικό αφήγημα και μια καινούργια ριζοσπαστική και αναγεννητική πρόταση εξουσίας και αφετέρου να έχει την ικανότητα να τον κοντράρει στα ίσα αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις και στηλιτεύοντας με επιχειρήματα τα λάθη, τις υστερήσεις και τις ανεπάρκειες ή ακόμη και σκανδαλώδεις συμπεριφορές και πρακτικές της νέας κυβερνητικής εξουσίας. Μόνον έτσι θα ηττηθεί ο Τσίπρας.
Όσοι θέλουν να τα βάλουν μαζί του και να αποκαθηλώσουν αυτόν και το κόμμα του θα πρέπει να αρχίσουν να προβληματίζονται γι' αυτά και όχι να θέτουν απλώς τον εαυτό τους στη διάθεση των γεγονότων. Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά δεν γνωρίζω πολλούς τεμπέληδες να πρόκοψαν...
 Ν. Φελέκης-http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά