Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Κρούγκμαν: Οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι, δεν είναι όλοι εχθροί της Ελλάδας, να συμβιβαστείτε

Σε εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, καλεσμένος ενός think tank που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, και είπε πολλά και ενδιαφέροντα, παρόλο που τα ΜΜΕ προσπαθούν ελαφρώς να αλλοιώσουν τις τοποθετήσεις του. Στα διάφορα ρεπορτάζ διαβάζω ως τίτλο ότι ο Κρούγκμαν ζήτησε το τέλος της λιτότητας αλλά εκτιμώ ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό το πιο σημαντικό σημείο της ομιλίας του. Ο τερματισμός της λιτότητας είναι μια πάγια θέση του προοδευτικού χώρου των ΗΠΑ και δεν ταυτίζεται με τον τερματισμό της λιτότητας όπως ερμηνεύεται από τα κρατικίστικα και συντεχνιακά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ του News247, το οποίο θεωρώ ότι αποτελεί το «ζουμί» της ανάλυσης του Κρούγκμαν: 
   Ο διακεκριμένος Νομπελίστας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί "έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο", απάντησε ότι η χώρα "θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία".    "Αν είναι έτσι, δεχτείτε αυτή τη συμφωνία" παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν "κόλαση".   Περιγράφοντας τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τόνισε ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο "bank run", ενώ θα είναι και νομικά περίπλοκη η μετάβαση της χώρας στη δραχμή.    "Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε", υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: "Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι".    "Πρέπει να ρίξετε το βάρος στις εξαγωγές, προκειμένου να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, η οποία για μένα είναι το βασικό πρόβλημα", είπε και επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική της λιτότητας και ο πόνος των Ελλήνων ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα. Ούτε οι Ευρωπαίοι πρέπει να θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει μεγαλύτερο κόστος. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την Ελλάδα δεν είναι μεγάλα, δεν χρειάζονται οι Βόρειοι το χρήμα της Ελλάδας, τόνισε.   "Δεν ισχύει ότι όλοι είναι εχθροί της Ελλάδας... Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση... Μόνο ο Θεός ξέρει τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση", κατέληξε.Μόνο εγώ νομίζω ότι ο Κρούγκμαν έμμεσα αποδοκίμασε τη ρητορική της κυβέρνησης Τσίπρα; Πιστεύουν ακόμα στην Κουμουνδούρου ότι θα βρεθεί σοβαρός άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που να εκτιμά ότι η ρήξη μπορεί να είναι η λύση; 
parapolitiki.com

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ MEDRANO ΤΡΩΕΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά