Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η χώρα ξύνεται στα βράχια...

Όταν ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως στην Ευρώπη υπάρχουν ακραίες φωνές που επιδιώκουν να υπάρξει ένας ανήθικος και στυγνός χρηματοδοτικός εκβιασμός σε βάρος της Ελλάδος λέει την αλήθεια. Μόνον που αυτή η αλήθεια είναι μισή. Οι ακραίες φωνές ενισχύονται από την αβελτηρία ή και άρνηση ενδεχομένως και ανικανότητα της κυβερνήσεως να παρουσιάσει, στις ημερομηνίες και στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους-δανειστές μας, τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα ξεμπλοκάρουν τη χρηματοδοτική βοήθεια και θα οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα λάβει.
Η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, όπως λέγεται τώρα η τρόϊκα, έγκειται στο γεγονός ότι η
Αθήνα επιδιώκει μια κατά βάσιν πολιτική συμφωνία, ενώ οι Θεσμοί θεωρούν πως η πολιτική διαπραγμάτευση εξαντλήθηκε στο Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου και της Επταμερούς συνάντησης την 19η Μαρτίου στις Βρυξέλες κι αυτό που απομένει είναι η υποβολή της λίστας της συγκεκριμένων ενεργειών που θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς στο Γιούρογκρουπ η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές για μισθούς, συντάξεις, ΦΠΑ και εργασιακά, ενώ οι Θεσμοί επιμένουν πως χωρίς, έστω ήπιες, παρεμβάσεις σ' αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά ούτε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η τρίτη διαφορά είναι ότι στην κυβέρνηση παραμένει κυρίαρχη η άποψη ότι η Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μπορεί και οφείλει να γίνει ο πυροκροτητής προοδευτικών και ριζοσπαστικών εξελίξεων στην Ευρώπη, ενώ οι εταίροι και δανειστές της χώρας επιμένουν στην αρχή ότι τα κράτη έχουν συνέχεια και αυτό που πρέπει και οφείλει να κάνει η Ελλάδα είναι να τηρήσει τους κανόνες και να υλοποίησει τα υπεσχημένα.
Υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος που, εκ της θέσεώς του, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζει ότι: "Κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας αν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Κούβα της Μεσογείου και ο ίδιος Κάστρο. Αυτές είναι ιδεοληψίες του προηγούμενου αιώνα. Ο κομμουνισμός κατέρρευσε. Η Σοβιετική αυτοκρατορία διελύθη. Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, της ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, οι τράπεζές της ελέγχονται από την ΕΚΤ, βρίσκεται εκτός αγορών, έχει λάβει ένα πρωτοφανές, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δάνειο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ της έχουν "κουρευθεί" και 110 δις ευρώ από το δημόσιο χρέος της. Είναι πάρα πολλές και μεγάλες οι δεσμεύσεις της για να επιδίδεται σε ασκήσεις ανεξαρτησίας και εναλλακτικής χρηματοδότησης, που σημειωτέον ούτε τις προσφέρονται ούτε υπάρχουν. Η θέση της είναι στο ευρώ και το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία και οδηγηθούμε σε ρήξη θα μπει στο περιθώριο και θα γίνει ένα κράτος-παρίας κάτι που θα της δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και εθνικής επιβίωσης καθώς γειτνιάζει μ' ένα περιβάλλον εύφλεκτο και εχθρικό".
Η τελευταία αποστροφή, η γεωπολιτική, του κοινοτικού αξιωματούχου, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς επισημαίνεται από διαφορετική οπτική απ' αυτή που προβάλλει η κυβέρνηση και στην οποία στηρίζει πολλά για να επιτύχει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα ωφέλη στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση πιστεύει πως η γεωστρατηγική της θέση αποτελεί ασπίδα έναντι παραλόγων απαιτήσεων των εταίρων-δανειστών μας και είναι αυτή που μας εξασφαλίζει και τη βοήθεια από τους Αμερικανούς. Όπως μας λέει όμως σημαντικός πολιτικός παράγων της χώρας που γνωρίζει καλά το διεθνές παιχνίδι "αν παρατραβήξουμε το σκοινί μπορεί το γεωστρατηγικό χαρτί να γυρίσει και εναντίον μας. Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου κινδυνεύει αυτή πρώτα, ακόμη και με εθνική συρρίκνωση, και μετά η Δύση, η οποία θα βρει τρόπους να διαφυλάξει τα συμφέροντα και σύνορά της. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξει πολύ η κυβέρνηση πως παίζει αυτό το χαρτί και όχι να γίνεται χαρτοπόλεμος από τον Καμμένο και κάποιους άλλους υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ".
Μάλιστα, λέγεται πως περίπου αυτή την άποψη εξέφρασε και ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Λέγεται δηλαδή πως του είπε να μην θεωρεί δεδομένη και μέχρι τέλους τη στήριξη του Ομπάμα στην κόντρα με την Μέρκελ. "Οι ΗΠΑ δύσκολα θα θυσιάσουν για χάρη της Ελλάδος τη σχέση με τη Γερμανία. Πρόσεξε Αλέξη, μην ξαφνικά οι Αμερικανοί αρχίζουν και πιέζουν κι αυτοί εσένα και μείνεις χωρίς κανέναν σύμμαχο". Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορα συμφωνία γιατί και η χώρα δεν αντέχει και η οικονομία διαλύεται και η υπομονή των ξένων, σύμφωνα και με τις δικές του πληροφορίες, αρχίζει και εξαντλείται. Επιπροσθέτως, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει μια μικτή ομάδα διαπραγμάτευσης με πολιτικούς και τεχνοκράτες που γνωρίζουν το θέμα και μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη συμφωνίας με τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις και όχι με γενικές θεωρίες όπως κάνουν οι σύμβουλοι που πλαισιώνουν τον Γιάννη Βαρουφάκη. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα όλη τη διεθνή διαπραγμάτευση έχει αναλάβει αποκλειστικά ο υπουργός Οικονομικών κάτι που προκαλεί και εσωτερικές τριβές στην κυβέρνηση, αλλά και δημιουργεί απορίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν να απουσιάζουν σχεδόν παντελώς από το κάδρο ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.
Την απουσία από το κάδρο της διαπραγμάτευσης των Δραγασάκη - Σταθάκη επισημαίνουν και άλλοι παράγοντες, ιδίως οικονομικοί, που επηρεάζουν το δημόσιο βίο. Οι ίδιοι παράγοντες βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία να κυριαρχείται η επικαιρότητα από φαινόμενα βίας και ανομίας τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα στέρεψαν, η αγορά έχει μπει στην κατάψυξη, η ρευστότητα έχει εκμηδενιστεί, οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε κελύφη, η ύφεση επανήλθε και τα ελλείμματα επέστρεψαν. Και όχι μόνον αυτό αλλά αρχίζουν και διακινούνται σενάρια για ρήξη που μπορούν να οδηγήσουν σε εκλογές ή δημοψήφισμα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως, παρά τα όσα δημοσίως λέγονται από κάποιους υπουργούς και βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός σκέφτεται την πιθανότητα εκλογών ή δημοψηφίσματος προκειμένου να εγκριθεί μια συμφωνία και όχι για να απορριφθεί. Πάντως και ανεξαρτήτως όλων αυτών το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή η χώρα, όπως μας λέει κορυφαίος υπουργός, "ξύνεται στα βράχια". Ο ίδιος πιστεύει, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι τελικά, έστω και την υστάτη στιγμή θα πρυτανεύσει, ένθεν κακείθεν, η λογική και το κοινό συμφέρον και "η χώρα δεν θα πέσει στα βράχια". Βεβαίως όταν κάποιος ...ξύνεται στα βράχια και δεν είναι έμπειρος κολυμβητής κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να έλθει ένα μεγάλο και ορμητικό κύμα και να σε ρίξει στα βράχια. Η απειρία της κυβέρνησης και οι ιδεοληπτικές εμμονές κάποιων υπουργών σε συνδυασμό με την εξάντληση της υπομονής ή την κατακόρυφη αύξηση της πίεσης των ξένων, μόνον καλά δεν προοιωνίζονται για τη χώρα. Αν μάλιστα στις 24 Απριλίου στο Γιούρογκρουπ διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και δεν δοθεί, έστω έναντι, κάποια χρηματική βοήθεια τότε είναι δύσκολο η χώρα να φθάσει μέχρι τον Ιούνιο χωρίς να της έχει συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα...
Ν.Φελέκης- http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά