Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Το τέταρτο μνημόνιο θα έχει αριστερή υπογραφή

Δεν ξέρουμε ποια κυβέρνηση θα κληθεί να το υπογράψει. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο και ότι αυτό θα έχει την υπογραφή της Αριστεράς. Η περιήγηση στον κόσμο των ψευδαισθήσεων έχει ήδη τελειώσει. Η ζημιά έχει γίνει και είναι ανυπολόγιστη. Ωστόσο, υπάρχει ένα κέρδος και μία αχτίδα φωτός που φαίνεται στην άκρη του ματιού: η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει στον ορθολογισμό. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί δίχως την ευγενική συνεισφορά του Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει. Για τον ίδιο λόγο που είχαν τελειώσει και οι προηγούμενες! Πολύ απλά, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με τις

προηγούμενες είναι ότι οι «άλλοι» κρατούσαν τον ασθενή με τα σωληνάκια. Αυτοί εδώ τον πήραν τον ασθενή, τον έβγαλαν από τα μηχανήματα και τον έκαναν βόλτα στην αυλή για να γιατρευτεί από τον Θεό Ηλιο. Κι έτσι ο ασθενής αποχωρίστηκε από τη μηχανική υποστήριξη, και ησύχασε ο χριστιανός, πήγε για να συναντήσει τον Δημιουργό του. 
Ακόμη κι αν καταφέρουν να περάσουν το Ασφαλιστικό από τη Βουλή, η πολιτική τους έχει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία. Το Ασφαλιστικό είναι μια πράξη εκδίκησης σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και των δυνάμεων της εργασίας. Το αριστερό γκρουπούσκουλο που έχει καταλάβει την εξουσία, σκορπώντας άπειρα ψέματα, επέλεξε να στηρίξει τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ελπίζοντας ότι έτσι θα παραμείνει στην εξουσία. Ακολούθησε την πολιτική εξαγοράς ψήφων του Ανδρέα Παπανδρέου. Με μία διαφορά: εκείνα τα χρόνια υπήρχε δυνατότητα να δανειστεί η χώρα... 

Η βασική ιδέα είναι εξαιρετικά απλή αλλά και αφελής! Για να συνεχίσουν να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα πρέπει κάποιος άλλος να πληρώνει. Κι επειδή η κοινωνία είναι μοιρασμένη μεταξύ ιδιωτικού τομέα, από τη μία, και Δημοσίου και συνταξιούχων, από την άλλη, η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο που ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αναλάβει πλέον ένα τέτοιο κόστος. Είναι πρακτικά αδύνατο! 

Σκεφτείτε το εξής: από τα 100 ευρώ που βγάζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, τα 26,95 πάνε στα ασφαλιστικά του ταμεία. Ο φόρος του ποικίλλει, αλλά, ας πούμε, ότι θα πληρώσει ένα ποσοστό της τάξης του 30%. Αν συνυπολογίσουμε τον φόρο αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου, τότε ο άνθρωπος αυτός καλείται στο τέλος να βρει και τραπεζικό δάνειο για να πληρώσει τους φόρους του! Οταν θα σταματήσει όμως να πληρώνει, επειδή δεν έχει πλέον νόημα να εργάζεται, η κυβέρνηση θα χάσει και τους φόρους που έπαιρνε στο παρελθόν. Από πού θα βρει τότε χρήματα να πληρώσει τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους; 

Το κακό δεν είναι ότι ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο μνημόνιο (για το οποίο η στήλη είχε γράψει κατά τη διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ούτε ότι είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που δεν μπορέσαμε να βγούμε από τα μνημόνια. Το κακό είναι ότι η ανιστόρητη πρόταση Σόιμπλε θα μοιάζει στο τέλος η μοναδική σοβαρή διέξοδος. Θα παρακαλάμε να εφαρμοστεί! 

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα δεν είναι Βουλγαρία. Αντικειμενικά έχει περισσότερες πιθανότητες από άλλες χώρες. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και τότε έχουμε σοβαρές πιθανότητες να τα καταφέρουμε. Η συνεισφορά της Αριστεράς στη σύγχρονη ιστορία είναι ότι συνέβαλλε σε αυτό, στην αλλαγή της νοοτροπίας που φαίνεται να είναι πλέον ισχυρή στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Το αντίτιμο είναι όμως βαρύ. 

Το κακό για την επόμενη κυβέρνηση είναι ότι δεν θα έχει περιθώρια ανοχής. Ούτε μιας ημέρας! Το αντίθετο, ο λαός θα περιμένει να γίνουν άμεσα όλα όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, τις περισσότερες φορές λόγω των δικών του αυταπατών. Η άσκηση δεν είναι εύκολο να βγει. Από την άλλη, δεν (θα) υπάρχει κι άλλη διέξοδος. Η επόμενη στάση δεν θα είναι μία ακόμη κυβερνητική αλλαγή, αλλά μια μεγάλη εθνική καταστροφή. 

Θ. Μαυρίδης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά