Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ο Τσίπρας στον καιρό του ΕΝΦΙΑ

 Πανέξυπνο.
 Θέλει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ που θα ...καταργούσε, αλλά βάζοντας άλλους φόρους.
Ο μεγάλος θερινός πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα  είναι τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορεί, λέει, να εμφανιστεί ενώπιον των παραγωγικών τάξεων χωρίς να πει κουβέντα για τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο πέρυσι υποσχέθηκε να καταργήσει και αντί να τηρήσει την υπόσχεσή του, όχι μόνον τον διατήρησε αλλά και τον αύξησε. Ετσι, συγκαλεί, όπως μαθαίνω, αυγουστιάτικα (γύρω στις 22 Αυγούστου) έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, επισήμως για προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου εν όψει φθινοπώρου και επερχόμενης αξιολόγησης, ανεπισήμως για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ. Αλλωστε στις 18 Αυγούστου πρόκειται να υπάρξουν τα πραγματικά στοιχεία για τα έσοδα από την εκκαθάριση του πιο «μισητού και άδικου φόρου» (όπως κάποτε τον είχε χαρακτηρίσει) ώστε να πράξει καταλλήλως. Μία από τις προτάσεις που δέχεται είναι να εξαγγείλει και πάλι την...
κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μια πρόταση που κερδίζει, όπως πληροφορούμαι, έδαφος στο οικονομικό επιτελείο, με την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθούν 2,6 δισ. ευρώ ισοδύναμα ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις από τον ΕΝΦΙΑ (και τις απαιτήσεις των δανειστών). Και για να καλυφθούν αυτά τα 2,6 δισ., όπως αναφέρεται στην πρόταση, θα πρέπει να «διασκορπιστεί» ο ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους, ώστε ο φορολογούμενος να πληρώνει λιγότερες δόσεις αλλά σε περισσότερους φόρους. Ή ακόμη να επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος στο παρελθόν επιβάρυνε ιδιοκτήτες με ακίνητα που είχαν αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 600.000 ευρώ.  Διαβολική πρόταση θα πείτε, αφού στην ουσία ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει, αλλά με άλλη ονομασία (ή ονομασίες). Ο κ. Τσίπρας όμως θα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι όντως κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις προεκλογικές  του δεσμεύσεις. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ. Τι θα εξαγγείλει για τον «μισητό» αυτόν φόρο η ΝΔ. Θα τον μειώσει; Θα τα καταργήσει, θα τον σκορπίσει σε άλλους φόρους; Γιατί ό,τι και να εξαγγείλει θα πρέπει να εισπραχθούν 2,6 δισ. ευρώ. Και από πού θα βρεθούν αυτά; Ανάλογα με το τι θα υποσχεθεί η ΝΔ, το οικονομικό επιτελείο μαθαίνω ότι θα προσαρμόσει και τις τελικές του προτάσεις.
ΒΗΜΑτοδότης

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΝΟΜΑ
    ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΘΕΣΜΟΙ
    ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά