Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Μυρίζει εκλογές! Το είπε και ο Λεβέντης!

Όταν η κυβέρνηση επιστρέφει στις «θέσεις» που είχε παλιότερα ως η «αριστερά της ελπίδας», με τις σεισάχθειες και την δημιουργία ενός αντιγερμανικού τόξου στον Νότο της Ευρώπης, πρέπει να είμαστε κοντά σε εκλογές. Το είπε και ο πιο πρόσφατος φίλος του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βασίλης Λεβέντης!
Για να πει κανείς με ακρίβεια αν πάμε σε εκλογές ή όχι θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Το βέβαιο είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης δύο αντίρροπες δυνάμεις. Η μία επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την θητεία της, εκτιμώντας ότι σε βάθος χρόνου οι συνθήκες θα είναι οπωσδήποτε ευνοϊκότερες από τις σημερινές. Πιο απλά, πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Κι υπάρχει η άλλη άποψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές, επειδή ακριβώς τα πράγματα θα εξελιχτούν χειρότερα. Κι ότι με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσουν αξιόλογες δυνάμεις που θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα επόμενα χρόνια.
Η τελική απόφαση, πάντως,
ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Η μέχρι σήμερα τακτική που έχει ακολουθήσει σε διάφορα θέματα μας δείχνει ότι του αρέσει να έχει πάντοτε ανοικτή όλη την βεντάλια των επιλογών και αρέσκεται να αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του, εκεί που θεωρεί ο ίδιος ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το αντικειμενικό πρόβλημά του, πάντως, είναι ότι η Οικονομία δεν του κάνει τα χατίρια, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε περί του αντιθέτου από… ισχυρούς τραπεζικούς και λοιπούς επιχειρηματικούς κύκλους. Η κυβέρνηση ανέμενε ότι οι οικονομικοί δείκτες θα ανέκαμπταν, έστω και οριακά. Κι αυτό διότι η σύγκριση θα γινότανε με την περσινή αντίστοιχη περίοδο του ακολούθησε τα capital controls! Έβαλαν, δηλαδή, έναν εύκολο στόχο κι αυτός ακόμη φαίνεται να αποτυχαίνει! Το περίεργο δεν είναι αυτό. Αλλά το γεγονός ότι το κρατικοδίαιτο επιχειρείν έφτασε να υποστηρίζει δημόσια την προοπτική της ανάκαμψης, μόνο και μόνο για να διεκδικήσει μερικά συμβόλαια από ένα χρεοκοπημένο κράτος. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των θεσμικών οργάνων του επιχειρηματικού κόσμου για τις σημερινές εξελίξεις…
Ανάκαμψη δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρξει υπό τις παρούσες συνθήκες. Αλλά αυτό δεν τους ενδιέφερε στην πραγματικότητα. Το πρωτεύον γι' αυτούς δεν ήταν μία ευημερούσα χώρα, αλλά μία εδραιωμένη δική τους εξουσία. Κατά συνέπεια χρειαζόντουσαν και εξακολουθούν να χρειάζονται ανοχή του κόσμου και περισσότερο χρόνο. Κάτι που δεν μπορούν, όμως, να το καταφέρουν αν η πορεία των φορολογικών εσόδων είναι τέτοια που να ενεργοποιεί τον κόφτη και να προκαλεί την έντονη αντίδραση των ψηφοφόρων τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, συνυπολογίζει όλα τα στοιχεία. Τα φορολογικά έσοδα, την στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό και τις επιπτώσεις της για την χώρα μας, τις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις. Μετράει, δηλαδή, πόσο πολιτικό χρόνο μπορεί να κερδίσει και πόσο ακόμη μπορεί να κρατήσει σε κατάσταση ύπνωσης τους ψηφοφόρους του. Η εξουσία ήταν το ζητούμενο για την Αριστερά επί σειρά δεκαετιών και δεν θα την παραδώσει τόσο εύκολα. Θα το κάνει μόνο αν κρίνει ότι με αυτό τον τρόπο παραμένει στο παιγνίδι! Το μόνο βέβαιο, λοιπόν, είναι ότι θα προκηρύξει εκλογές μόνο όταν κρίνει ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα έχουν το μέγιστο κέρδος σε σχέση με τις εξελίξεις.
Θανάσης Μαυρίδης-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά