Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση-«κόλαφος» Ένωσης Δικαστών κατά Θάνου-Τσίπρα για όρια ηλικίας! «Προκαλούν τρόμο με την προχειρότητα…»

Την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή τη σχετική συζήτηση που αποκαλύφθηκε πως είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΔΕ επικαλείται και παραθέτει το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος για να τονίσει ότι «δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας».
Συγκεκριμένα, η συνταγματική διάταξη προβλέπει τα εξής: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και
όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».
Σύμφωνα με την Ένωση, έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.
«Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί», συμπληρώνει.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό».
Εξάλλου, η ΕΔΕ εκφράζει εκ νέου την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η συζήτηση για τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών γίνεται με τους ανώτατους δικαστές, επαναλαμβάνοντας ότι η βούληση και τα αιτήματά τους διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές ενώσεις.
Τέλος, καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και «να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5».
«Σε αντίθετη περίπτωση», καταλήγουν, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».
 http://thecaller.gr/

1 σχόλιο:

  1. Οι αριστεροι υπέφεραν ποιο πολύ απο τον καθενα απο την κατάχρηση και σφετερισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων του πολιτη. Αν τωρα θέλουν να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως για εφήμερες εξουσιαστικές απολαύσεις, ιδου πεδίον δόξης λαμπρόν. Μόνο να μην παραπονούνται όταν χάσουν την εξουσία για αυτά που θα γυρίσουν στο κεφάλι τους.
    Οταν ανοίγεις τη πόρτα της παρεκτροπής, δύσκολα τη κλείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά