Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα θέλει, η Μέρκελ μπορεί;

Περίσσεψαν τα θερμά λόγια και οι φιλοφρονήσεις για το υψηλό επίπεδο της ελληναμερικανικής φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών στη χθεσινή πρώτη μέρα της επίσκεψης Ομπάμα.
Όμως τόσο οι όρκοι αγάπης των δύο λαών όσο και η σημαντική δήλωση Ομπάμα  ότι "η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει ευημερία" και ότι "απαιτείται ελάφρυνση του χρέους" ειπώθηκαν στο τελευταίο ταξίδι  του   στην Ευρώπη - ουσιαστικά μετά το τέλος της θητείας του Αμερικανού Προέδρου κι ενώ έχει ήδη εκλεγεί ο αντικαταστάτης του στο ύπατο αξίωμα του πλανήτη.
Άρα θετική η δήλωση αλλά θα έπρεπε να  γίνει από τον Αμερικανό Πρόεδρο όταν είχε πραγματική δύναμη κι όχι κατά τη διάρκεια ενός συμβολικού αποχαιρετιστήριου ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε  για τα μάτια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ αλλά και της υστεροφημίας του κ.Ομπάμα ο οποίος επιθυμούσε πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο να επισκεφτεί τον Παρθενώνα και να μιλήσει –από την Πνύκα- για την ανάγκη ενίσχυσης της Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Κι είναι ξεκάθαρο ότι στην απίθανη εκεί η περίπτωση που η  κυρία Μέρκελ (με την οποία θα συναντηθεί ο κ.Ομπάμα το επόμενο 24ωρο) πάρει -τελικά- μία απόφαση για προώθηση της διαδικασίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές ,δεν θα το κάνει επειδή την παρακάλεσε ο γοητευτικός και ιδιαίτερα επικοινωνιακός Αμερικανός Πρόεδρος αλλά γιατί η γερμανική πλευρά κατέληξε πως μια λύση στο χρέος είναι υπέρ των συμφερόντων του Βερολίνου.

Ακόμη λοιπόν κι αν η Καγκελάριος της Γερμανίας έχει συμφωνήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και τα πρωτογενή πλεονάσματα (τα οποία η κυβέρνηση Σαμαρά τα είχε κάνει από το 2014) οδηγούν αυτομάτως στην ρύθμιση του ελληνικού χρέους ,ακόμη κι αν ,όπως είπε στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ.Τσίπρας, η κυρία Μέρκελ ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όπως έδειξε με το θέμα των προσφύγων , είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία πρωτοβουλία που θα  στερήσει την νίκη στους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές του Φθινοπώρου.

 Και μπορεί για την Αθήνα να ακούγεται ενοχλητικό και άδικο ,ωστόσο ακόμη και η υπόνοια στην Γερμανία  ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα "χαρίζοντας" μέρος των δανεικών που έδωσε στον ελληνικό λαό ο γερμανικός αντιμετωπίζεται με έντονες αντιδράσεις και ενισχύει την εκλογική δύναμη του λαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος (ΑfD) αφαιρώντας πόντους απο τους Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ.

Σημειώνεται ότι στρατηγική της Καγκελαρίου της Γερμανίας- που μετά την εκλογή Τραμπ είναι πλέον η μοναδική ηγέτης με σοβαρότητα και κύρος στην Δύση- είναι η συνέχιση της σταθερότητας και ενότητας στην Γερμανία σε μία χρονική στιγμή που οι ακροδεξιοί παίρνουν το πάνω χέρι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Γι αυτό εξάλλου και η κυρία Μέρκελ συμφώνησε με τους Σοσιαλδημοκράτες  για τον ορισμό του υπουργού Εξωτερικών του SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα γίνει από το Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Φεβρουάριο- στέλνοντας  έτσι μήνυμα σχηματισμού ενός ακόμη "μεγάλου συνασπισμού" χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Καλή, λοιπόν, για τις δημόσιες σχέσεις της χώρας, του κ.Τσίπρα και ασφαλώς του κ.Ομπάμα η επίσκεψη  αλλά, όπως πάντα, τις για λεφτά τις παίρνουν μόνοι τους οι Γερμανοί.
N. Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά