Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Αιφνιδιασμός σε επανάληψη

Όλα αυτά που περνάει τώρα η Αμερική και πέρασε πριν από λίγους μήνες η Μεγάλη Βρετανία, τα έχουμε περάσει εμείς νωρίτερα. Ίσως γι’ αυτό είμαστε και λίγο μπλαζέ απέναντι σε φαινόμενα που θα έπρεπε να μας τρομάζουν. Επικράτηση των άκρων; Ασύλληπτη δυσπιστία απέναντι στην ελίτ και στα «συστημικά μέσα ενημέρωσης»; Άλογη κατανάλωση θεωριών συνωμοσίας και απλοϊκών ερμηνειών; Θεοποίηση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Διχασμός και πόλωση πέραν κάθε ορίου; Ταξική διαφοροποίηση της ψήφου;
Τα περάσαμε όλα αυτά, με εμφανή αποτελέσματα, από το 2010 και μετά. Ήμασταν πρόδρομοι αυτών των φαινομένων. Ίσως γι’ αυτό να είμαστε τυχεροί μέσα στην

ατυχία μας και να γίνουμε αυτό που περιγράφει ο Νάιαλ Φέργκιουσον ως μια μεταλαϊκιστική κοινωνία.
Οι Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν, βέβαια, βιώσει την κρίση που πέρασαν οι Έλληνες. Με τρομάζει το πώς θα είχαν αντιδράσει αν είχαν υποστεί την αντίστοιχη, απότομη και θεαματική μείωση του επιπέδου ζωής, αλλά και –το κυριότερο– των προσδοκιών που έχουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Ο φόβος για τη στασιμότητα, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση τους οδήγησε σε έναν πολιτικό που αγνόησε κάθε νόμο της πολιτικής. Ήταν τυχερός, βέβαια, γιατί βρήκε απέναντί του δύο εκπροσώπους του στάτους κβο, των δυναστειών που έχουν πρωταγωνιστήσει επί δεκαετίες στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Κέρδισε τον υιό Μπους στις προκριματικές εκλογές και την Κλίντον στο τέλος.

Η αμερικανική ελίτ, πολιτική, μιντιακή, ακαδημαϊκή, αιφνιδιάσθηκε πλήρως. Την «έπαθε» όπως το παλαιό πολιτικό σύστημα στις πρώτες εκλογές του 2012, που δεν προείδε το σάρωμά του. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα τιμωρίας και οργής και το έκαναν με τον πιο ηχηρό τρόπο.

Δεν είναι μόνοι τους οι Αμερικανοί. Το ίδιο έκαναν οι Βρετανοί, το ίδιο ενδέχεται να κάνουν αύριο οι Γάλλοι. Μοιάζουν με τον επιβάτη του τρένου της παγκοσμιοποίησης που φωνάζει «σταματήστε το τρένο να κατέβω». Το πρόβλημα είναι ότι το τρένο δεν σταματάει, είτε συνεχίζει, πετώντας αριστερά και δεξιά όποιον δεν αντέχει, είτε εκτροχιάζεται.

 Αλ. Παπαχελάς-Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Κάποτε ο Bill Clinton είχε πεί τη σπουδαία φράση, its the economy stupid. Tα τελευταία χρόνια μετά την πλήρη εφαρμογή του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης έχουν ανατραπεί οι παραδοσιακές οικονομίες του κόσμου και επεκράτησαν οικονομίες χωρών που εφαρμόζουν ανορθόδοξα οικονομικά μοντέλα. Το ποιο μεγάλο παράδειγμα είναι η οικονομία της Κίνας η οποία λειτουργεί σαν ένας τοξικός ιός. Η συγκεκριμένη χώρα διοικείται απο ένα κουμμουνιστικό καθεστώς όπου η εργατική νομοθεσία των δημοκρατικών χωρών είναι ανύπαρκτη και η εκμετάλλευση του εργαζόμενων απαράδεκτη.
    Επίσης με αυταρχικό τρόπο δεν ακολουθεί τους κανόνες της οικονομίας διατηρώντας το εθνικό τους νόμισμα υποτιμημένο, αν και είναι η ποιο ισχυρή οικονομία του κόσμου!
    Ποιά δημοκρατική χώρα μπορεί να ανταγωνιστεί αυτή την οικονομία η οποία παράγει προιοντα με χαμηλό κόστος λόγω των αντιδημοκρατικών και εργασιακών νόμων και τα διαθέτουν με ένα φθηνό νόμισμα του οποίου όμως η πραγματική αξία του ειναι τριπλάσια? Εκμεταλλευόμενη τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης έχει πλυμμηρύσει με φθηνά προιόντα της όλες της αγορές του κόσμου, με αποτέλεσμα οι οικονομίες αυτών των χωρών να καταστρέφονται, να κλείνουν εργοστάσια αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτή τη στρεβλή οικονομία,δημιουργώντες στρατιές ανέργων. Αυτό περίπου συνέβει και στην Αμερική όπου όλες οι μεγάλες Εταιρίες μεταγκαστάθηκαν κυρίως στην Κίνα με αποτέλεσμα οι Αμερικάνικες εταιρίες να ευημερούν στο χρηματηστήριο, αλλά η πραγματική οικονομία δηλαδή η απασχόληση του μέσου πολίτη να είναι αρνητική. Επίσης η υπερευαισθεσία των δυτικών κυβερνησεων για τους ''πάσχοντες΄΄, αλλά καί η καταπίεση του μέσου πολίτη η μέσαίας τάξης με υπερφολογήση και αδιαφορία για την λύση των προβληματά της οδήγησαν και θα οδηγήσουν σύντομα αυτή τη τάξη, η οποία και αποτελεί τη πλειοψηφία σε κάθε χώρα στην αγγαλιά του κάθε λαικιστή ηγέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Ενδιαφερον το ερωτημα στο σχολιο σας για το ποιος και πως θα ανταγωνισθει τα κινεζικα προιοντα η βιομηχανια της Ευρωπης και Αμερικης. Ειναι πραγματι προκλησεις που φερνουν το βιομηχανικο κοσμο σε σοβαρα δειλημματα, τα οποια ομως δεν μπορει να μεινουν αναπαντητα! Ηδη
    η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση έχει ως πυρήνα της τον συνδυασμό της δύναμης της αυτο-εκπαίδευσης των ίδιων των μηχανών (Machine Learning), της επιστήμης των Δεδομένων (Data Science) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (Αrtificial Intelligence) που αθροιστικά δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις προοδευμενες βιομηχανιες απο δω και απο την αλλη μερια του Αντλαντικου. Και ας μη ξεχναμε και την Ιαπωνια που στους τομεις της ρομποτικης και τεχνικης νοημοσυνης εχει μια ηγετικη θεση και ξοδεθει τεραστια ποσα στην ερευνα και τεχνολογια ιδιαιτερα στους αναφερθεντας τομεις. Συναμα δε και τη Γερμανια. Σε σημερινο αρθρο η sueddeutsche Zeitung παρουσιαζει ενα ιντερβιου με τον τεχνικο διεθυντη του ελβετικου/ σουιδικου βιμηχανικου οικου ΑΒΒ ο οποιος μιλα για τον αυτοματο εξοπλισμο του οικου του που βρισκεται σε εξαιρετικη ανταγωνιστικη θεση και εν συγκρισει με τους ασιατες, προβλεπει δε οτι ο αυτοματισμος και η ροβοτικη θα σταθεροποιηση τις θεσεις εργασιες περισσοτερο και θα επαναφερουν τις χαμενες θεσεις εγασιας απο την Κινα στην Ευρωπη , το λεει Reshoring αυτο, και θα το πετυχει με την εγκατασταση της εψυπνης ψυφιακης Τεχνολογιας.
    Ανοιγονται μεγαλοι οριυοντες ανταγςνισμου μπροστα μας στο βιομηχανικο τομεα και ο δυτικος
    κοσμος διαθετει μεγαλο δυναμικο σε εποστημονες , οπως και υψηλους πορους.
    Μη τρομαζεις λοιπον, εγω νομιζω σε λιγα χρονια το κινεζικο πλεονεκτημα στη παραγωγη θα εξαληφθει χαριν της ρομποτικης! Παντως χαρηκα που στο Πελασγια μπλοκ εμφανιζεται ενα αρθρο που ξεφευγει απο το διαρκη πολιτικο χαβα και αυτο το βρισκω πολυ καλο γιαυτο και σου απαντω εκτενως. Με συγχςρεις που σε κουρασα, νασαι καλα!Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω για τα καλά σου λογια, αλλα πρωτίστως για την τεκμιερωμενη αναλυση σου. Το θέμα ειναι να μπορουν οι πολιτες να αναλύουν επαρκώς τις καταστάσεις να μην παρασύρονται, γιατι τα αποτελεσματα της δημοκρατιας της Βαϊμαρης (Weimar) θα τα γευθούμε σύντομα. Συμφωνώ απολύτως οτι η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας ειναι το κλειδί της ανάπτυξης και ευημερίας, και γιαυτο η χώρα μας πρέπει να διασφαλίσει τη βελτίωση της παιδείας ως κόρη οφθαλμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά