Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα στην Αθήνα

Πόσο δίκιο έχουν, εν τέλει, όσοι υποστηρίζουν ότι η εκλογή Τραμπ δεν πρόκειται να επιφέρει συνταρακτικές αλλαγές για τα θέματά μας. Μόλις χθες βγήκε ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν (στενός συνεργάτης του εκλεγέντος, το όνομά του ακούγεται για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ) και, με άρθρο που υπογράφει, τονίζει τη σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα. Χαρακτηρίζει «ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα» τη γείτονα και υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει «να επαναπροσδιορίσουν την εξωτερική πολιτική τους, αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική γωνία της Τουρκίας». Θεωρεί, δε, αναγκαία την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, όπως ζητεί επιμόνως η Αγκυρα. (Παρεμπιπτόντως, με εκείνους τους πραξικοπηματίες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα τι γίνεται;)
Δεδομένου ότι τον
Ομπάμα διαδέχεται ένας ριζοσπάστης αντιδραστικός, ο οποίος το πολύ πολύ να συρθεί από την πραγματικότητα πιο κοντά στις θέσεις των Ρεπουμπλικανών, στο περιβάλλον του Τραμπ είναι που πρέπει να αναζητήσουμε ενδείξεις για τα θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός μας, παρά στον απερχόμενο πρόεδρο. Η επίσκεψη Ομπάμα δε θα έχει κοσμογονικό χαρακτήρα. Η δε αναμενόμενη έκκλησή του για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην Ενωση θα είναι μάλλον ένα υστερόγραφο για την υστεροφημία του (σε τέλειο φόντο μάλιστα...) και τίποτε παραπάνω. Αν θέλουμε περισσότερα για το θέμα, καλό είναι να περιμένουμε να μάθει ο Τραμπ πόσες είναι οι χώρες της Ε.Ε. και ποιες.
Επομένως, κακώς τσακώνονται οι πολιτικοί για το «γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας», όπως χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. (Είναι πράγματι «παγκόσμιας εμβέλειας» όσο και μια επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στον Παναμά ή στην Κόστα Ρίκα. «Γεγονός», πάντως, δεν είναι· διότι ακόμη δεν έγινε...) Προβλέπω ότι όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι. Η κυβέρνηση, επειδή θα πουλήσει μούρη, κατά το λεγόμενο· οι Ελληνες, επειδή είμαστε ψώνια και κυλιόμαστε στα πατώματα όταν μας κολακεύουν ξένοι, και μάλιστα ισχυροί και διάσημοι· και, βεβαίως, περισσότερο όλων θα ικανοποιηθούν οι αναρχικοί, επειδή θα έχουν μια αφορμή για να τα σπάσουν, αφού θα έχει φύγει ο Ομπάμα.

Οσο για τον Δήμο Καισαριανής (ή Στάλινγκραντ, για τους παλιούς Παγκρατιώτες), ο οποίος εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσει τον Ομπάμα «ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Καισαριανή» (προληπτικά, υποθέτω), ας μην ανησυχούν οι δημοτικοί άρχοντες. Είναι μάλλον απίθανο ο Ομπάμα να έρχεται εδώ με τον διακαή πόθο να δει την Καισαριανή. Βεβαίως, η Καισαριανή είναι απείρως ωραιότερη από το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Βερολίνο – δεν το συζητάμε! Αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον δεν το γνωρίζει...
Στ. Κασιμάτης-Καθημερινή

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά