Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Στον δρόμο που χάραξε ο Μαδούρο

Τα αριστερά κόμματα και οργανώσεις παγκοσμίως μετριούνται σε διψήφιο αριθμό. Από αυτό το εύρος, όπως μας θύμισαν τα δημοσιεύματα για τα ταξίδια του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, ο νεοσταλινικός ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αγκαλιάσει τον σοσιαλισμό του Τσάβες και του διαδόχου του Μαδούρο. Ενα σοσιαλισμό που οδήγησε σε επιδρομές στα σούπερ μάρκετ και τα χαρτονομίσματα να μην τα μετρούν: να τα ζυγίζουν! Σ’ αυτή την κατεύθυνση μοιάζει να κινείται ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυξήθηκε ο πληθυσμός των φτωχών κατά δύο εκατομμύρια. Αυξήθηκαν οι άποροι στα συσσίτια. Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο φέτος ξεπερνούν τις 20.000. Ανάμεσά τους γνωστοί κολοσσοί όπως Softex, Ελευθερουδάκης, ΦΑΓΕ, Μαρινόπουλος, ΗΒΗ. Απλήρωτοι είναι 2.100.000 λογαριασμοί ΔΕΗ. Τα λεωφορεία τροποποιούν τα δρομολόγιά τους για να ξεφύγουν από τους αλήτες, ενώ τα μισά είναι ακίνητα, υπό επισκευή. 700.000 οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα. Νοσοκομεία αναστέλλουν τα χειρουργεία από έλλειψη αναισθησιολόγων. Επενδυτές δεν
φαίνονται ούτε με κιάλια. Οι «κόκκινες» οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ έχουν ξεπεράσει το ύψος του ΑΕΠ (228 έναντι 176 δισ.). Η απογοήτευση έχει φτάσει στο 85%. Ολα αυτά είναι σημάδια ότι βαδίζουμε στον δρόμο που χάραξαν ο Τσάβες και ο Μαδούρο.
Αυτές οι γραμμές δεν γράφονται από διάθεση αντιπολίτευσης ή εμπάθειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γράφονται από μια βαθιά ανησυχία για το μέλλον της χώρας, όσο την κυβερνά ο κ. Τσίπρας. Παρά τα μαθήματα που πήρε για να γίνει σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός, δεν κατάφερε να αποβάλει ούτε τον παιδαριώδη λαϊκισμό του –πρόσφατο δείγμα η πρόταση Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ– ούτε τα καθ’ έξιν ψεύδη. Επίσης, δεν κατάφερε να αποβάλει την περιφρόνησή του προς τις ανθρώπινες αξίες: πιστεύει ότι πάντων ανθρώπων μέτρο το χρήμα. Γι’ αυτό έφτασε να υποσχεθεί στην ηγεσία της Δικαιοσύνης την αντισυνταγματική παράταση της θητείας της, καθώς και αυξήσεις στους δικαστικούς, προκειμένου να περάσει τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε κατώτερος όχι μόνο των περιστάσεων, αλλά και των πριν από αυτόν λαϊκιστών. Ο λαϊκιστής Ανδρέας Παπανδρέου ήξερε να χειρίζεται το πόπολο. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι ξέρει, αλλά δεν ξέρει. Μη ξέροντας από χειρισμούς, επέβαλε τον οδοστρωτήρα των capital controls που μας κόστισε 86 δισ. και για τον οποίο διενεργείται εισαγγελική έρευνα. Κατάφερε να ενώσει εναντίον του την κατακραυγή αριστερών, αριστεριστών, φιλελεύθερων, κεντρώων, συντεχνιών. Και στον πανικό της πτώσης του, πέφτει σε όλο και μεγαλύτερες γκάφες, όπως έπεφτε ο κ. Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές του 2014. Ο ανασχηματισμός της περασμένης Παρασκευής, όπως και ο ανασχηματισμός του Ιουλίου 2014, είναι προϊόν πανικού με στοιχεία γελοιότητας και μάταιο στόχο τη συγκράτηση ψηφοφόρων. Οι γκάφες του κ. Σαμαρά του στέρησαν την εξουσία και τραυμάτισαν βαθιά τη χώρα. Φοβάμαι ότι οι γκάφες του κ. Τσίπρα θα είναι η χαριστική βολή. Οπως οι γκάφες του Μαδούρο για τη Βενεζουέλα.

 Δ. Γουσέτης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά