Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

10 σύντομες σκέψεις για το Κυπριακό

Η Παραπολιτική ήταν ένα από τα ελάχιστα ΜΜΕ/blogs που αντιλήφθηκαν την προοπτική για λύση που άνοιγε η εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα και ήδη από τότε προσπάθησε με ένα διεθνές αφιέρωμα να αναδείξει την ελπίδα που είχε γεννηθεί.
Μιας και σήμερα το Κυπριακό επιτέλους καταλαβάνει σημαντική θέση στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου, να μερικές κάπως σκόρπιες σκέψεις αντί μιας μακροσκελούς αχανούς ανάλυσης:
1. Η Ελλάδα στην Κύπρο δεν έχει απλώς "στρατηγικό ενδιαφέρον" όπως κάποιοι αφελώς υποστηρίζουν. Η Κύπρος αποτελεί κομμάτι του ελληνισμού, ισότιμο με την Κρήτη, την Κέρκυρα και με κάθε άλλο σημείου της ελληνικής επικράτειας. Ένα έθνος, δυο κράτη.

2. Δεν υπάρχει κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων στο οποίο να κάθεται ο Ερντογάν και να μην είναι αυτός το βασικό πρόβλημα. Λυπάμαι που κάποιοι το παραβλέπουν μπροστά στη αντι-ΣΥΡΙΖΑ λύσσα τους.

3. Το blog αυτό δεν νιώθει καμία ιδεολογική και πολιτική εγγύτητα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τον οποίο κατά καιρούς έχει βάσιμα κατηγορήσει ως εθνικιστή, λαϊκιστή και αντιευρωπαϊστή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε και...τυφλοί. Το ότι ο Κοτζιάς δεν καίγεται για λύση, δεν σημαίνει ότι αυτός αποτελεί το μοναδικό και τελευταίο αγκάθι πριν από τη λύση. Εξάλλου, όποιος τάσσεται υπέρ της παραμονής στρατευμάτων του καθεστώτος Ερντογάν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ας βγει να το πει ανοιχτά.

4. Συνολικά, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή φιλοδοξία να λύσει το Κυπριακό. Είναι μια κυβέρνηση λαϊκιστών και τυχοδιωκτών που σιχαίνονται το πολιτικό κόστος, γι'αυτό και προτιμούν την αναβολή μιας λύσης, μόνο και μόνο για να μην μπουν στον κόπο να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της. Εκτιμώ ότι τρέμουν μια επικοινωνιακή καταιγίδα τύπου "ξεπουλήσατε τη χώρα με το Μνημόνιο, ξεπουλάτε τώρα και την Κύπρο" από...ανταγωνιστικές λαϊκίστικες δυνάμεις (π.χ Χρυσή Αυγή).

5. Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ιστορικά και εθνικά δίκαιη λύση του Κυπριακού για τον ελληνισμό. Ο Αττίλας δεν ξεπλένεται, η παράνομη κατοχή αποτελεί τραγική ιστορική πραγματικότητα. Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται για να υποστηριχθεί ότι κάθε πρόταση για λύση πρέπει να αποδοκιμαστεί αλλά για ακριβώς το αντίθετο: το Κυπριακό θα λήξει είτε με προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία είτε με ένα σημαντικό συμβιβασμό για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

6. Η εκ περιτροπής προεδρία είναι μια φοβερά κακή ιδέα που θα καταστήσει το κοινό κράτος απόλυτα δυσλειτουργικό, με τις πολιτικές κρίσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Πρέπει να επινοηθεί μια πολύ πιο πρακτική λύση, δεν πρέπει να "εξασφαλιστεί" θεσμικά η απόσταση μεταξύ των δυο λαών.

7. H πίεση που ασκεί η Ε.Ε υπέρ της λύσης δεν πρόκειται να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Αντιθέτως, ενδέχεται να ενεργοποιήσει φοβικά αντανακλαστικά της ελληνοκυπριακής κοινωνίας που ήδη έχει απορρίψει με δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν.

8. Ο Κοτζιάς οφείλει να συγκρατήσει τον εαυτό του και να μην χρεωθεί το εξαιρετικά πιθανό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Ο Ερντογάν δεν αντιμετωπίζεται με...ερντογανικές δηλώσεις. Αν δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του, ας επιστρέψει στη στήλη του στα Επίκαιρα να γράφει εθνικιστικά ρωσόφιλα κατεβατά. Οι εντυπώσεις από το blame game θα μετρήσουν.

9. Το εμπόριο πατριωτισμού συγκεκριμένων κύκλων του ελληνοκυπριακού πολιτικού συστήματος καθίσταται ακόμα πιο γελοίος και παιδαριώδης όταν εκφράζεται με τη διαρροή κρίσιμων εγγράφων της διαπραγμάτευσης. Ούτε παιδάκια του Δημοτικού τέτοια συμπεριφορά.

10. Δεν έχω καταλάβει καθόλου ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Ο Κυριάκος μοιάζει να μιμείται τα δειλά τερτίπια Καραμανλή ως προς το σχέδιο Ανάν, ώστε να μπορεί να βγει από πάνω σε κάθε ενδεχόμενο. Πολιτικά κατανοητό, εθνικά φτηνό.
parapolitiki.com

1 σχόλιο:

  1. Ξεπουλάνε τή Κύπρο,ό αναστασιάδης,ό υπέρμαχος τού σχεδίου ανάν,οι Ελληνες,οι εγγλέζοι
    παρέα μέ τούς τούρκους.
    Πάνε νά κάνουν ισότιμους τό 18% τών τουρκοκυπρίων μέ τό 82% τών Ελληνοκυπρίων,γιά νά
    πούνε ότι έλυσαν το Κυπριακό,
    Ολα τά ψηφίσματα τού ΟΗΕ,πού υποστήριζαν,Ρωσία,Κίνα,Ελλάδα,πετάγονται στά σκουπίδια γιά
    νά δώσουν Αιγαίο καί Κύπρο,οι αμερικάνοι,στή τουρκία,ώστε νά μήν πέσει αυτή στήν αγκαλιά τής Ρωσίας,μετά τή διαφαινόμενη ίδρυση κουρδικού κράτους,στό υπογάστριο τής
    τουρκίας.
    Τό Ελληνικό ιδιοκτησιακό στήν Κύπρο,από τήν εποχή τού Ομήρου,όπου οι πρώτες αναφορές
    μιλάνε γιά Ελληνες τής Κύπρου,παραχωρείται μέ δόλιο τρόπο στή τουρκία,έστω κι αν κάνουν
    δημοψήφισμα στή Κύπρο,μέ δεδομένο ότι τά δημοψηφίσματα τού ΟΧΙ,γίνονται αμέσως ναί
    από τίς φιλιππινέζες τών γερμανών,όπως αυτό τού τσίπρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά