Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Στο στόχαστρο 900.000 κύριες συντάξεις - Καταργείται το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις

Απώλειες που μπορεί να προσεγγίσουν ακόμη και το 40% στο εισόδημα των συνταξιούχων, αν δεν βρεθεί τρόπος να μπει πλαφόν στις μειώσεις που θα προκαλέσει η κατάργηση των προσωπικών διαφορών, φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών για τις περικοπές στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2019.
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στην τεχνική διαπραγμάτευση με τους δανειστές όπου θα εξειδικευτούν οι περικοπές, με βάση τη μείωση μόνο των κύριων συντάξεων, και επιχειρώντας να αφήσει εκτός τις προσωπικές διαφορές στις επικουρικές συντάξεις. Η πρόθεση να προστατευτούν οι επικουρικές συντάξεις δεν σημαίνει ότι τελικά αυτές θα μείνουν και εκτός περικοπών. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Εργασίας, περίπου 900.000 συνταξιούχοι θα υποστούν απώλειες από την
κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις μετά τους νέους υπολογισμούς που θα γίνουν σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου.
Στο μέτωπο των εργασιακών, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η συμφωνία με τους δανειστές της επιτρέπει ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις, ήτοι να άρει την αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ με το τέλος του μνημονίου, μετά το καλοκαίρι του 2018.
Στις ομαδικές απολύσεις έχει επίσης συμφωνηθεί να καταργηθεί η δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας να βάζει βέτο στις αποφάσεις των επιχειρήσεων, και θα προβλέπεται η δυνατότητα προέγκρισής τους από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων θα παραμείνει στο 5%.
Σε ό,τι αφορά στην τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, θα αλλάξει σε πολλά σημεία του, μεταξύ των οποίων στις συνδικαλιστικές άδειες, αλλά και στους λόγους απόλυσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν θα γίνουν αλλαγές στον τρόπο λήψεων των αποφάσεων για προκήρυξη απεργιών.
Βασίλης Γεώργας-liberal.gr

3 σχόλια:

  1. Μητσοτακη πρεπει απο τωρα να υποσχεθεις οτι ο ξεφτιλισμενος Τσιμπλας και τα λαμογια του θα πανε ειδικο δικαστηριο..Και φυλακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλτατε κατάλαβε επιτέλους,τούτη τή χώρα δέν τήν κυβερνούν ό τσίπρας κλπ πολιτικοί,τούτη τή
    χώρα τή κυβερνούν οι τοκογλύφοι,σύμφωνα μέ όσα υπέγραψε στό α΄μνημόνιο ό γιωργάκης.
    Η χώρα τούτη έχει χάσει τήν εθνική της κυριαρχία,ή βουλή δέν νομοθετεί,οι βουλευτές δέν
    διαβουλεύονται,απλά τσακώνονται νά δικαιολογήσουν τήν ύπαρξή τους,ή Ελλάδα κυβερνάται μέ
    εισαγόμενους,από τούς τοκογλύφους ,νόμους,πού απλά οι εκάστοτε κυβερνώντες καλούνται νά
    ψηφίσουν καί αν δέν τά ψηφίσουν απλά απολύονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α΄ξέχασα,όταν ή Ελλάδα ήταν κυρίαρχο κράτος,ό μπαμπάς τού κ.Μητσοτάκη,έστειλε τόν ανδρέα
    ειδικό δικαστήριο,μέ εισαγγελλέα τό μπαμπα τής Ζωής Κωνσταντοπούλου.
    Οπως γνωρίζεις,από τά διαβάσματά σου,ό αντρέας αθωώθηκε,επειδή υπαναχώρησαν οι μάρτυρες κατηγορίας τού σκανδάλου κοσκωτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά