Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Πασχαλινό αρνί: προετοιμασία και ψήσιμο

Ο μισός μάστορας είναι τα εργαλεία του... Σίγουρα θα χρειαστείς μια σούβλα. Προφανώς και μια ψησταριά. Στα μαγαζιά που πουλάνε εξοπλισμό θα βρεις τη βάση, τη σούβλα, το μοτέρ, τους σφιγκτήρες ή ότι άλλο χρειαστείς για να στερεώσεις και να ψήσεις τον οβελία σου.
Τα εργαλεία του μάστορα
Καλύτερα απέφυγε το χειροκίνητο ψήσιμο εφόσον το ζώο που έχεις επιλέξει είναι περισσότερο από 12 κιλά, θα έχει αρκετή ταλαιπωρία μετά το πρώτο δίωρο... Φυσικά μην ξεχάσεις τα κάρβουνα. Θα χρειαστείς περίπου 15 κιλά. Μην σου φαίνονται πολλά. Καλύτερα να περισσέψουν παρά να μην σου φτάσουν. Οι τυχεροί έχουν χτιστή ψησταριά με ενσωματωμένα μοτέρ, για προχωρημένα "γούστα".
Επίσης πολλά από τα σύνεργα μπορεί να υπάρχουν ήδη στο σπίτι από παλιότερα γλέντια, συνεπώς δεν έχεις παρά να

τσεκάρεις την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να αντικαταστήσεις μεμονωμένα ότι χρειάζεται από αυτά.

Εάν πάλι θες να πρωτοτυπήσεις μπορείς να ανοίξεις ένα λάκκο στήνοντας εκεί τη σούβλα σου, αντί να χρησιμοποιήσεις κάποια μεταλλική ψησταριά του εμπορίου. Άμα δεν βαριέσαι να σκάψεις, κάνε το λάκκο πιο βαθύ και φτιάξε το ζώο σου "κλέφτικο".



Έτσι θα κερδίσεις τις εντυπώσεις της παρέας, όταν θα έρθει και θα ψάχνει πεινασμένη το κατσικάκι! Στη περίπτωση αυτή υπολόγισε προθέρμανση του λάκκου για 3-4 ώρες και φρόντισε να έχεις αρκετά μέτρα λαδόκολλα. Επειδή όμως αυτή είναι άλλη κουβέντα, ας επιστρέψουμε στο παραδοσιακό σούβλισμα.



Προς θεού, δεν είπαμε να σκάσεις από το φαγητό αλλά δεν μπορείς να το αποκλείσεις κιόλας. Για το λόγο αυτό καλό είναι να έχεις μερικά αντιόξινα (malox, simeco κλπ) για τους λαίμαργους επισκέπτες, όπως επίσης και κάποια αναλγητικά (depon, panadol κλπ) για τους κρασοπατέρες της παρέας ή τις κυρίες που μπορεί να το παράκαναν με την ηλιοθεραπεία στη διάρκεια του "γυρίσματος". Το σίγουρο πάντως είναι ότι τέτοιες μέρες δεν είναι να ψάχνεις για εφημερεύον φαρμακείο.



Επιχείρηση σούβλα


Η επιχείρηση σούβλα ξεκινά από την προηγούμενη μέρα ίσως και από την προηγούμενη εβδομάδα, εφόσον χρειάζεται προετοιμασία για όλα τα παραπάνω. Για αυτό τη λένε και Μεγάλη Βδομάδα! Μετά το ξενύχτι της Ανάστασης είναι δύσκολα τα πράγματα, οπότε ξεκίνα το απόγευμα του Σαββάτου με τα πολλά και διαδικαστικά.



Αρχικά θα ετοιμάσεις τη σούβλα. Θα την πλύνεις, θα την σκουπίσεις με χαρτί και στην συνέχεια θα την απολυμάνεις τρίβοντάς την με κούπες από λεμόνι. Μετά θα την αλείψεις με λάδι. Το "αρνοκάτσικό" σου θα έχει στεγνώσει τώρα, οπότε ήρθε η ώρα να το αλατίσεις. Ετοίμασε σ' ένα μπολάκι ανακατεμένο αλάτι με πιπέρι και λίγη ρίγανη. Το θέλεις νόστιμο, μην κάνεις τσιγκουνιές. Σημαντικά σημεία είναι ο λαιμός, η κοιλιά και τα μπούτια. Έπειτα, περνάς τη σούβλα ανάμεσα στα μπούτια του αρνιού, παράλληλα στην σπονδυλική του στήλη και τέλος τη βγάζεις από το κεφάλι. Πρόσεξε να περισσεύει ίση σούβλα και από τις δύο πλευρές.



Είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία, όποτε εάν είναι η πρώτη σου φορά καλύτερα να ζητήσεις ένα χέρι βοηθείας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να το σταθεροποιήσεις πάνω στη σούβλα, διαφορετικά θα γυρνάς μόνο τη σούβλα, χωρίς το αρνί. Χρησιμοποίησε τρεις σφιγκτήρες, έναν για το λαιμό, και δύο για το κορμό. Αφού τους περάσεις, βάλε το χέρι στην κοιλιά και σφίξτους. Με μαλακό σύρμα δέσε τα πόδια και το λαιμό σφιχτά πάνω στη σούβλα.



Αφού βεβαιωθείς ότι το αρνί δεν παίζει πάνω στη σούβλα, ήρθε η ώρα να κάνεις το χειρουργό..Με σπάγκο και μια σακοράφα ράψε την κοιλιά καλά, αφού όμως πρώτα αλείψεις τα εσωτερικά της κοιλώματα με αλατοπίπερο.



Στρώσε μια εφημερίδα στο πάτωμα, στερέωσέ το όρθιο, σκέπασε το με μια πετσέτα για ασφάλεια και βουρ για την Σαββατιάτικη μαγειρίτσα! Τελείωσες για σήμερα, εκτός αν θες να μαρινάρεις και κανένα κοντοσούβλι για το "εφέ" αλλά ας μην πλατειάσομε...



Με τη ...σούβλα στο χέρι;



Ξημερώνει Κυριακή του Πάσχα και εσύ δυστυχώς πρέπει να σηκωθείς απ’ τα χαράματα. Λάθος! Χαλάρωσε, αυτά τα κάνανε οι παππούδες μας! Πιες το καφέ σου και κατά τις 10 ξεκίνα τις προετοιμασίες σου, βάζοντας πριν απ όλα μουσική.



Ετοίμασε ένα μπολάκι λάδι, και τύλιξε σ’ ένα μακρύ ξύλο ένα πινέλο για να λαδώνεις το κρέας. Ό,τι ψησταριά και αν χρησιμοποιήσεις στρώσε τον πάτο της με άμμο. Βάλε το προσάναμμα και λίγα κάρβουνα για να "κάψει" η ψησταριά σου και μετά κράτα δυνατά σταθερή φωτιά. Πρέπει πάντα να διατηρείς τη φωτιά σου σε διαφορετική εστία από αυτή που θα ψήνεις - σουβλίζεις, ώστε ο καρκινογόνος καπνός να μην κάθεται πάνω στα ψητά σου. Επίσης έτσι δεν θα σε απασχολεί το αν τα κάρβουνα βγάλουν φλόγα, καθώς η φωτιά σου είναι πλέον απόλυτα ελεγμένη.



Μόλις είναι έτοιμα τα κάρβουνα, άπλωσε τα όχι ομοιόμορφα, αλλά με το κύριο όγκο τους στο κεφάλι και την άκρη των ποδιών. Το στομάχι είναι ευαίσθητο/μαλακό και θέλει πιο χαμηλή φωτιά σε όλη τη διάρκεια του σουβλίσματος. Στη φάση αυτή έχεις πλέον βάλει το "αρνοκάτσικο" να γυρίζει και στη σχάρα τους πρώτους μεζέδες να γίνονται. Η απόστασή του από τη φωτιά πρέπει να είναι αρχικά 40-50 εκ. Επειδή η φωτιά είναι δυνατή στην αρχή, απέφυγε να το κατεβάσεις πιο χαμηλά για να μην αρπάξει. Μέτα από μια ώρα, το αρνί θ’ αρχίσει να ιδρώνει και να αλλάζει το χρώμα του. Έτσι πρέπει να το δροσίζεις με το λάδι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδανικός χρόνος ψησίματος δεν υπάρχει, οπότε πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου!



Ο συνολικός χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το βάρος του αρνιού, την ποιότητα του κάρβουνου, τη ψησταριά κλπ. Καλό είναι να έχεις σταθερά δυνατή φωτιά στην δεύτερη εστία σου και αν μπορείς απέφυγε τα βιομηχανικά κάρβουνα, καίγοντας απλό φυσικό ξύλο. Κάποια στιγμή αρχίζουν να σπάνε οι κλειδώσεις, κρέμονται πετσούλες, και φαίνονται μερικά κόκαλα σημάδια που δείχνουν ότι είναι σχεδόν έτοιμο, αν και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσεις εσύ πλέον. Μπορείς δέκα λεπτά πριν το βγάλεις να το "καπνίσεις" με διάφορες αρωματικές πρασινάδες, όπως λουίζα ώστε να πάρει και τη σχετική μυρωδιά.



Βγάλτο απ’ τη σούβλα και βάλτο στη πιατέλα ή τη λαμαρίνα. Κόψε τα σύρματα, αστό λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια λύσε τους σφιγκτήρες. Μ’ ένα καλό μαχαίρι ή μπαλταδάκι μοίρασέ το σε μερίδες και πήγαινε το χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι. Απέφυγε να ρίξεις εξτρά αλατοπίπερα, μουστάρδες ή λεμόνια και άσε να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του τα εξτρά υλικά της αρεσκείας του.

Ψήστης είναι ένας
Ο ψήστης είναι ΕΝΑΣ, όπως είναι ο καπετάνιος στο καράβι. Το ψήσιμο θέλει αυτοπεποίθηση, άκου τις συμβουλές των άλλων - αλλά μην ακούς τι λένε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα έχουν μια γνώμη για το πώς θα μπορούσαν να κάνουν το ψήσιμο καλύτερο και στο τέλος την επιτυχία θα την μοιραστείς, ενώ την αποτυχία θα την φας μόνος. 

Καλή σας όρεξη!

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά