Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Γιατί δεν αποτελεί έκπληξη το «όχι» Τσίπρα στην εξεταστική

«Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται». Αυτή η γνωστή λαϊκή ρήση θα περίμενε κάποιος καλόπιστος παρατηρητής ότι θα ίσχυε από κυβερνητικής πλευράς και στην περίπτωση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
Η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλες τις πλευρές να στείλουν το μήνυμα ότι η πολιτική ζωή του τόπου δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ουσιαστικά θα αποτελούσε μία καλή διέξοδος  για την κυβερνητική πλειοψηφία να δείξει ότι δεν «έχει κάτι να φοβηθεί» και να μπει εκείνη ουσιαστικά στη θέση του οδηγού.
Παρολαυτά ο κ. Τσίπρας είπε όχι. Ένα «όχι», το οποίο ουσιαστικά έχει διπλή σημασία. Η πρώτη είναι η προφανής: Λέει «όχι» στην προσπάθεια άμεσης διαλεύκανσης μιας υπόθεσης που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιες είναι οι ακριβείς διαστάσεις του.
Η δεύτερη  έχει σαφώς πιο πολιτική ερμηνεία: Το «όχι» Τσίπρα αποτελεί ξεκάθαρη κίνηση στήριξης του Πάνου Καμμένου, με ό,τι
αυτό συνεπάγεται για το Μέγαρο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι ότι μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όποιος θεωρούσε ότι ο πρωθυπουργός θα «άδειαζε» τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κυβερνητικό του εταίρο ήταν εκτός πραγματικότητας. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος δείχνουν να έχουν πάρει απόφαση ότι θα πάνε μέχρι τέλους παρέα. Για αυτό και η άρνηση του πρωθυπουργού να συναινέσει στην εξεταστική επιτροπή δεν αποτελεί έκπληξη. Αποτελεί αντιθέτως απόδειξη της «χημείας» που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, όσο και αν κάποιους τους παραξενεύει.
 Στην αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζουν σημάδια έντονου φόβου εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. «Όταν δεν έχει κάτι να φοβηθείς , τότε δέχεσαι να έρθουν όλα στο φως και να διερευνηθούν» τονίζουν στην Πειραιώς, που επιμένουν ιδιαίτερα στην άρνηση του πρωθυπουργού να αποδεχτεί το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Αναφορικά με τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου με ισοβίτη κατάδικο για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών γαλάζιες πηγές σημείωναν ότι παρότι ο υπουργός Άμυνας  παραδέχθηκε τις επικοινωνίες που είχε, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση.
Και, βέβαια, απέφυγε να απαντήσει εάν γνώριζε για τις συνομιλίες.
Στην ΝΔ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αν και ρωτήθηκε ευθέως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν ήταν σε γνώση του οι επικοινωνίες του κ. Καμμένου δεν έδωσε καμία απάντηση.
Η συζήτηση στη Βουλή στο κομμάτι της οικονομίας, σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέδειξε με τον πιο εμφανή τρόπο το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο πρωθυπουργός  ενώ αναδείχθηκαν εκτενώς και  οι αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η συζήτηση αποτυπώθηκε  η έλλειψη προσανατολισμού της κυβέρνησης και λογική του «κάθε μέρα είναι μια νέα μέρα».
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη ανέδειξε «το 4ο αχρείαστο μνημόνιο που ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλα όσα έγιναν στην αίθουσα της ολομέλειας κατέγραψαν με σαφή τρόπο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία  δίχως ίχνος συνοχής, είναι έκθετη ενώπιον των πολιτών και πλήρως αποσταθεροποιημένη.
Γ. Τρουπής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Πελασγία από ψηλά