Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Κούνησαν μαντίλι!

Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή αλλά δεν είναι ανεξήγητη.
Είναι άραγε αναστρέψιμη; Δύο παρατηρήσεις θα βοηθήσουν να το συζητήσουμε.
Παρατήρηση πρώτη. Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία η κοινή γνώμη αγνόησε ή απέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα για «έξοδο από την κρίση».
Οχι επειδή η κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήματα. Ούτε απλώς επειδή η απαισιοδοξία, η δυσπιστία και η απογοήτευση αποτελούν παγιωμένα συλλογικά αισθήματα.
Συνέβη κυρίως επειδή η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν πιστεύει ό,τι και να πει, όπως και να το πει. Δεν την ακούει καν.
Υποψιάζομαι πως αν ο Τσίπρας δηλώσει ότι έχουμε καύσωνα, ο κόσμος θα τρέξει να βγάλει μάλλινα πουλόβερ από τις ντουλάπες.
Παρατήρηση δεύτερη. Από όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κουνήσει μαντίλι.
Αλλοι πήγαν ΝΔ. Αλλοι αριστερά. Αλλοι Κέντρο, αποχή ή λευκό. Αλλοι περιμένουν να δουν πώς θα εκδηλώσουν τελικά την αποστροφή τους.

Αλλά όλοι έφυγαν από τoν ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό του διαμορφώνει ένα εκλογικό ταβάνι της τάξης του 17%-18%.
Μπορεί να επιστρέψουν; Ενα στοιχείο κρύβει την απάντηση.
Από όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι αυτοί οι μισοί (πάνω - κάτω) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς επιφυλακτικοί αλλά αξιολογικά συντάσσονται πλήρως με τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης.

Παραδείγματα.
Το 65% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί ότι άνοιξε ο δρόμος για έξοδο από το Μνημόνιο. Το 62% συμφωνεί με την αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη. Και το 55% εκτιμά ότι η συμφωνία στο Eurogroup ήταν «κακή/πολύ κακή». (Pro Rata, Εφημερίδα των Συντακτών, 23.6.2017).
Το 60,5% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν πήρε αυτό που διεκδικούσε. Το 82,5% θεωρεί ότι η συμφωνία δεν συνιστά έξοδο από την κρίση και αυτό γίνεται 68% όταν τους υποδεικνύουν ότι το ίδιο λέει και ο Μητσοτάκης.

Το 40,5% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει όχι απλώς δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση αλλά και πεπεισμένο ότι υπάρχουν εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις (ΠΑΜΑΚ, Σκάι, 26.6.2017).
Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ; Ενδεχομένως. Τίποτα δεν αποκλείεται.
Αλλά δεν ξέρω πολλούς στον καύσωνα να κυκλοφορούν με μάλλινα πουλόβερ! 
Γ. Πρτεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά