Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ο Κουτσούμπας πήρε τ'όπλο του

Με μπόλικη σημειολογία το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταλαμβάνουν τον δικό τους χώρο στο πολιτικό ρινγκ και με την πρόσφατη στάση τους φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως δεν φοβούνται τις κατά μέτωπο επιθέσεις στους κυβερνώντες και το σκληρό ροκ κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με μια αδιαίρετη και ενιαία δράση που επιμερίζεται σε σταθμούς και στάσεις ανά την επικράτεια, το ΚΚΕ αρθρώνει τον δικό του λόγο και οριοθετεί με μαχητικότητα τη δική του ερμηνεία για την Αριστερά, το ηθικό πλεονέκτημά της, την πάλη της.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγα χιλιόμετρα από τα Γιάννινα, ως γνωστόν, βρίσκεται το χωριό Καλπάκι. Εδώ γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες πίστης στα ιδανικά του κομμουνισμού από τους νεολαίους κομμουνιστές της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας).
Το αστικό κράτος, θέλοντας να απομονώσει τα μέλη και τα στελέχη της ΟΚΝΕ και παράλληλα να τους κάνει να «μετανοήσουν» για τη στράτευσή τους στην υπόθεση του κομμουνισμού, έθεσε σε λειτουργία το 1924 τον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου. Στρατόπεδο συγκέντρωσης κυριολεκτικά. Οχι τυχαία, οι φαντάροι ονόμασαν το μέρος «τάφος των ζωντανών». Εκεί έστελναν τα μέλη της ΟΚΝΕ, με σκοπό να τους τσακίσουν σωματικά και ηθικά, να τους εξαναγκάσουν να απαρνηθούν τις ιδέες τους. Η στάση των εκατοντάδων μελών του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ που πέρασαν αλύγιστα από το Καλπάκι υπήρξε πραγματικά ηρωική. Μεταξύ άλλων ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης), ο Κώστας Καραγιώργης, ο Δημήτρης Βλαντάς.

Εδώ και στα Γιάννινα χτυπάει αυτές τις μέρες η καρδιά του ΚΚΕ, αφού αύριο ολοκληρώνεται το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Η περιοχή εξαιρετικά συμβολική και για τη συγκυρία. Το ΚΚΕ «παίρνει τ' όπλο του» και αναψηλαφεί τις πιο σκληρές όψεις της δικής του ιστορίας σε συνδυασμό με μία ακόμη επιλογή. Ανοίγει το ζήτημα των εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Και το κυριότερο: φαίνεται πως δεν πτοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών ή και από την κανονικότητα που επιχειρεί να εμφανίσει στα πράγματα η κυβέρνηση Τσίπρα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αντίθετα, επιτείνει και κλιμακώνει την πάλη και δράση του. Οξύνει τον λόγο του. Και βουτάει στην επικαιρότητα εξειδικεύοντας και συνδέοντάς τη με την κοσμοθεωρία του.

Κεντρικό πρόσωπο της σημερινής του στάσης είναι προφανώς ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος, για παράδειγμα, επιλέγει να βρίσκεται από χθες πλάι στους νεολαίους. Και να κάνει μάλιστα μια κεντρική ομιλία στην Πλατεία Μαβίλη των Ιωαννίνων απόψε. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει να κρατάει τους τόνους ψηλά. Και όπως ακριβώς εξέπληξε με την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και στη συνεδρίαση για την υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου, θα συνεχίσει να πράττει αντίστοιχα.

Εκεί, σύμφωνα με τους γνώστες των του Περισσού και των κλειστών θυρών του ιστορικού και πολύπειρου κόμματος, δεν ήταν καθόλου τυχαίο το σφυροκόπημα του Κουτσούμπα σε Τσίπρα και Καμμένο. Και με αφορμή την υπόθεση του «Noor 1». Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας δεν περιορίστηκε στην κλασική θέση του Κόμματος πως η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το σύστημα του καπιταλισμού. Κάτι βέβαια που τόνισε αρκετά έντονα. Ο Κουτσούμπας προχώρησε την ανάλυση και τη θέση του Κόμματος και μίλησε για δυσωδία και για ευθύνες των κυβερνώντων. Περιγράφοντας την όλη υπόθεση ως όψη ενός κόσμου εκ διαμέτρου αντίθετου με αυτόν που ονειρεύεται το κόμμα του, για πολλούς οριοθέτησε και επαναπροσδιόρισε το αληθινό ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

«Είναι όλος δικός σας αυτός ο κόσμος, η σαπίλα του συστήματος. Γιατί οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά είναι παιδιά και όχι αποπαίδια του συστήματος που ξερνάει την μπόχα του. Σήμερα είναι φανερό ότι έχει οξυνθεί η διαπάλη μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος της πίτας. Και οι αποκαλύψεις, ενδεχόμενης ή όχι εμπλοκής σε εμπορία ναρκωτικών επιχειρηματιών ή επιχειρηματικών ομίλων, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν. Και η διαπάλη αυτή, βέβαια, σιγοντάρεται και από κάθε είδους Καμμένους που υπάρχουν σε όλο το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων του κατεστημένου, από τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους προηγούμενους κυβερνώντες, αλλά και τους δουλέμπορους φασίστες, ναζιστές εγκληματίες» είπε και συμπλήρωσε: «Και βέβαια, μέσα σε όλη αυτήν τη δυσωδία που αποπνέει η υπόθεση, φαίνεται ότι ο σημερινός υπουργός Αμυνας του κ. Τσίπρα, εκτός από το ότι προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι τίμιος, δεν τα καταφέρνει. Ακριβώς, γιατί δεν φτάνει αυτό. Αφού πρέπει και να είναι τίμιος αλλά και να φαίνεται τέτοιος, κάτι όμως που το έχουν ακυρώσει οι ενέργειες, τα λόγια και οι πράξεις του. Οπως και η γυναίκα του Καίσαρα δηλαδή. Ετσι, βλέπετε, συμβαίνει με κάθε γυναίκα του Καίσαρα… Και ο Καίσαρας δεν είναι Πόντιος Πιλάτος να "νίπτει τας χείρας του", πρακτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί ο κ. Τσίπρας» είπε μεταξύ άλλων ο Κουτσούμπας στη Βουλή, αιφνιδιάζοντας όσους ανέμεναν πως θα περιοριζόταν σε μια γενικόλογη περιγραφή των τάσεων του καπιταλισμού.

Μια ανάγνωση είναι αυτή που θέλει το ΚΚΕ ετοιμοπόλεμο (ακόμη και εκλογικά) για το προσεχές διάστημα. Ο Περισσός εντοπίζει την ευθραυστότητα της κυβερνητικής συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και θέλει να υπενθυμίσει κάτι ακόμη βαθύτερο: πως η όλη λογική διαχείρισης του καπιταλισμού οδηγεί αναπόφευκτα σε νταραβέρια με επιχειρηματίες, συναλλαγές και διευκολύνσεις. Αυτό από μια μεριά αποτελεί και ξεκαθάρισμα λογαριασμών του Περισσού με όσους ψελλίζουν για ανθρώπινο δρόμο του καπιταλισμού. Η σημερινή συγκυρία της όλης στάσης του ΚΚΕ και ειδικότερα του Κουτσούμπα επαναφέρει την παλιά κομμουνιστική ηθική (αυτή και της μακρινής ΟΚΝΕ και των αλύγιστων μελών της στο Καλπάκι, όπως αναφέραμε). Επαναφέρει όμως και μια ολόκληρη συζήτηση για το είδος του επαναστάτη και ανθρώπου που το Κόμμα ονειρεύεται, προφανώς πολύ μακριά από τα σημερινά κυβερνητικά πεπραγμένα.
«Η πρακτική ανιδιοτελής δράση - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες -, η ετοιμότητα αυτοθυσίας, το ξεπέρασμα του φόβου του θανάτου, όταν απαιτηθεί, είναι προϋπόθεση για να καταξιώνεται στον λαό, στον χώρο ευθύνης του, ο κομμουνιστής, η κομμουνίστρια, ο αταλάντευτος φλογερός αγωνιστής κατά του καπιταλισμού, που δεν υποχωρεί δικαιολογώντας τον συμβιβασμό ως το "καταστάλαγμα", την "πεμπτουσία" του δήθεν "ρεαλισμού" και της "αντιουτοπίας", φαινόμενα που ζήσαμε στο παρελθόν και ανθούν σήμερα υπηρετώντας το αστικό πολιτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, ώς και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» είπε με νόημα τον Ιούνιο σε ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης. Κάτι που επίσης είχε σαφή στόχευση και απέστειλε συγκεκριμένο μήνυμα.
Η ρεβάνς του Περισσού για την κυβερνώσα Αριστερά του Τσίπρα και του ρεύματος του Ευρωκομμουνισμού είναι τώρα επί τάπητος και αποτυπώνεται στο σφυροκόπημα του ΚΚΕ και του Κουτσούμπα, στο μπαράζ κινητοποιήσεων (16 Ιουλίου θα έχουν απεργία οι φίλα προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ εμποροϋπάλληλοι για την κυριακάτικη αργία) και στην επιστροφή στις καθαρές λύσεις που δεν σηκώνουν παρερμηνείες για συμμαχίες και πολιτικά μέτωπα με κανέναν. Το βέβαιο είναι πως ο Τσίπρας, σε μια συγκυρία όπου μοιάζει στριμωγμένος πολιτικά, βρίσκει απέναντί του το ΚΚΕ και τον Κουτσούμπα, και μάλιστα μάχιμους. Η συνέχεια του μείζονος θέματος Καμμένου θα επιβεβαιώσει πως και ο Περισσός είναι εδώ και δεν θα διστάσει να μιλήσει σκληρά.
Με μπόλικη σημειολογία το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταλαμβάνουν τον δικό τους χώρο στο πολιτικό ρινγκ και με την πρόσφατη στάση τους φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως δεν φοβούνται τις κατά μέτωπο επιθέσεις στους κυβερνώντες και το σκληρό ροκ κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με μια αδιαίρετη και ενιαία δράση που επιμερίζεται σε σταθμούς και στάσεις ανά την επικράτεια, το ΚΚΕ αρθρώνει τον δικό του λόγο και οριοθετεί με μαχητικότητα τη δική του ερμηνεία για την Αριστερά, το ηθικό πλεονέκτημά της, την πάλη της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγα χιλιόμετρα από τα Γιάννινα, ως γνωστόν, βρίσκεται το χωριό Καλπάκι. Εδώ γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες πίστης στα ιδανικά του κομμουνισμού από τους νεολαίους κομμουνιστές της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας). Το αστικό κράτος, θέλοντας να απομονώσει τα μέλη και τα στελέχη της ΟΚΝΕ και παράλληλα να τους κάνει να «μετανοήσουν» για τη στράτευσή τους στην υπόθεση του κομμουνισμού, έθεσε σε λειτουργία το 1924 τον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου. Στρατόπεδο συγκέντρωσης κυριολεκτικά. Οχι τυχαία, οι φαντάροι ονόμασαν το μέρος «τάφος των ζωντανών». Εκεί έστελναν τα μέλη της ΟΚΝΕ, με σκοπό να τους τσακίσουν σωματικά και ηθικά, να τους εξαναγκάσουν να απαρνηθούν τις ιδέες τους. Η στάση των εκατοντάδων μελών του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ που πέρασαν αλύγιστα από το Καλπάκι υπήρξε πραγματικά ηρωική. Μεταξύ άλλων ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης), ο Κώστας Καραγιώργης, ο Δημήτρης Βλαντάς. Εδώ και στα Γιάννινα χτυπάει αυτές τις μέρες η καρδιά του ΚΚΕ, αφού αύριο ολοκληρώνεται το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Η περιοχή εξαιρετικά συμβολική και για τη συγκυρία. Το ΚΚΕ «παίρνει τ' όπλο του» και αναψηλαφεί τις πιο σκληρές όψεις της δικής του ιστορίας σε συνδυασμό με μία ακόμη επιλογή. Ανοίγει το ζήτημα των εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Και το κυριότερο: φαίνεται πως δεν πτοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών ή και από την κανονικότητα που επιχειρεί να εμφανίσει στα πράγματα η κυβέρνηση Τσίπρα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αντίθετα, επιτείνει και κλιμακώνει την πάλη και δράση του. Οξύνει τον λόγο του. Και βουτάει στην επικαιρότητα εξειδικεύοντας και συνδέοντάς τη με την κοσμοθεωρία του. Κεντρικό πρόσωπο της σημερινής του στάσης είναι προφανώς ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος, για παράδειγμα, επιλέγει να βρίσκεται από χθες πλάι στους νεολαίους. Και να κάνει μάλιστα μια κεντρική ομιλία στην Πλατεία Μαβίλη των Ιωαννίνων απόψε. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει να κρατάει τους τόνους ψηλά. Και όπως ακριβώς εξέπληξε με την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και στη συνεδρίαση για την υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου, θα συνεχίσει να πράττει αντίστοιχα. Εκεί, σύμφωνα με τους γνώστες των του Περισσού και των κλειστών θυρών του ιστορικού και πολύπειρου κόμματος, δεν ήταν καθόλου τυχαίο το σφυροκόπημα του Κουτσούμπα σε Τσίπρα και Καμμένο. Και με αφορμή την υπόθεση του «Noor 1». Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας δεν περιορίστηκε στην κλασική θέση του Κόμματος πως η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το σύστημα του καπιταλισμού. Κάτι βέβαια που τόνισε αρκετά έντονα. Ο Κουτσούμπας προχώρησε την ανάλυση και τη θέση του Κόμματος και μίλησε για δυσωδία και για ευθύνες των κυβερνώντων. Περιγράφοντας την όλη υπόθεση ως όψη ενός κόσμου εκ διαμέτρου αντίθετου με αυτόν που ονειρεύεται το κόμμα του, για πολλούς οριοθέτησε και επαναπροσδιόρισε το αληθινό ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Είναι όλος δικός σας αυτός ο κόσμος, η σαπίλα του συστήματος. Γιατί οι πόλεμοι, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά είναι παιδιά και όχι αποπαίδια του συστήματος που ξερνάει την μπόχα του. Σήμερα είναι φανερό ότι έχει οξυνθεί η διαπάλη μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος της πίτας. Και οι αποκαλύψεις, ενδεχόμενης ή όχι εμπλοκής σε εμπορία ναρκωτικών επιχειρηματιών ή επιχειρηματικών ομίλων, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν. Και η διαπάλη αυτή, βέβαια, σιγοντάρεται και από κάθε είδους Καμμένους που υπάρχουν σε όλο το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων του κατεστημένου, από τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους προηγούμενους κυβερνώντες, αλλά και τους δουλέμπορους φασίστες, ναζιστές εγκληματίες» είπε και συμπλήρωσε: «Και βέβαια, μέσα σε όλη αυτήν τη δυσωδία που αποπνέει η υπόθεση, φαίνεται ότι ο σημερινός υπουργός Αμυνας του κ. Τσίπρα, εκτός από το ότι προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι τίμιος, δεν τα καταφέρνει. Ακριβώς, γιατί δεν φτάνει αυτό. Αφού πρέπει και να είναι τίμιος αλλά και να φαίνεται τέτοιος, κάτι όμως που το έχουν ακυρώσει οι ενέργειες, τα λόγια και οι πράξεις του. Οπως και η γυναίκα του Καίσαρα δηλαδή. Ετσι, βλέπετε, συμβαίνει με κάθε γυναίκα του Καίσαρα… Και ο Καίσαρας δεν είναι Πόντιος Πιλάτος να "νίπτει τας χείρας του", πρακτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί ο κ. Τσίπρας» είπε μεταξύ άλλων ο Κουτσούμπας στη Βουλή, αιφνιδιάζοντας όσους ανέμεναν πως θα περιοριζόταν σε μια γενικόλογη περιγραφή των τάσεων του καπιταλισμού. Μια ανάγνωση είναι αυτή που θέλει το ΚΚΕ ετοιμοπόλεμο (ακόμη και εκλογικά) για το προσεχές διάστημα. Ο Περισσός εντοπίζει την ευθραυστότητα της κυβερνητικής συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και θέλει να υπενθυμίσει κάτι ακόμη βαθύτερο: πως η όλη λογική διαχείρισης του καπιταλισμού οδηγεί αναπόφευκτα σε νταραβέρια με επιχειρηματίες, συναλλαγές και διευκολύνσεις. Αυτό από μια μεριά αποτελεί και ξεκαθάρισμα λογαριασμών του Περισσού με όσους ψελλίζουν για ανθρώπινο δρόμο του καπιταλισμού. Η σημερινή συγκυρία της όλης στάσης του ΚΚΕ και ειδικότερα του Κουτσούμπα επαναφέρει την παλιά κομμουνιστική ηθική (αυτή και της μακρινής ΟΚΝΕ και των αλύγιστων μελών της στο Καλπάκι, όπως αναφέραμε). Επαναφέρει όμως και μια ολόκληρη συζήτηση για το είδος του επαναστάτη και ανθρώπου που το Κόμμα ονειρεύεται, προφανώς πολύ μακριά από τα σημερινά κυβερνητικά πεπραγμένα. «Η πρακτική ανιδιοτελής δράση - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες -, η ετοιμότητα αυτοθυσίας, το ξεπέρασμα του φόβου του θανάτου, όταν απαιτηθεί, είναι προϋπόθεση για να καταξιώνεται στον λαό, στον χώρο ευθύνης του, ο κομμουνιστής, η κομμουνίστρια, ο αταλάντευτος φλογερός αγωνιστής κατά του καπιταλισμού, που δεν υποχωρεί δικαιολογώντας τον συμβιβασμό ως το "καταστάλαγμα", την "πεμπτουσία" του δήθεν "ρεαλισμού" και της "αντιουτοπίας", φαινόμενα που ζήσαμε στο παρελθόν και ανθούν σήμερα υπηρετώντας το αστικό πολιτικό σύστημα, τον καπιταλισμό, ώς και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» είπε με νόημα τον Ιούνιο σε ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης. Κάτι που επίσης είχε σαφή στόχευση και απέστειλε συγκεκριμένο μήνυμα. Η ρεβάνς του Περισσού για την κυβερνώσα Αριστερά του Τσίπρα και του ρεύματος του Ευρωκομμουνισμού είναι τώρα επί τάπητος και αποτυπώνεται στο σφυροκόπημα του ΚΚΕ και του Κουτσούμπα, στο μπαράζ κινητοποιήσεων (16 Ιουλίου θα έχουν απεργία οι φίλα προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ εμποροϋπάλληλοι για την κυριακάτικη αργία) και στην επιστροφή στις καθαρές λύσεις που δεν σηκώνουν παρερμηνείες για συμμαχίες και πολιτικά μέτωπα με κανέναν. Το βέβαιο είναι πως ο Τσίπρας, σε μια συγκυρία όπου μοιάζει στριμωγμένος πολιτικά, βρίσκει απέναντί του το ΚΚΕ και τον Κουτσούμπα, και μάλιστα μάχιμους. Η συνέχεια του μείζονος θέματος Καμμένου θα επιβεβαιώσει πως και ο Περισσός είναι εδώ και δεν θα διστάσει να μιλήσει σκληρά.
Δ. Μανιάτης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά