Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη στην αντιπολίτευση

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προπονούνται από τώρα για τα νέα τους καθήκοντα. Αντιπολιτεύονται την Νέα Δημοκρατία, την Φώφη και τον Σημίτη, την ίδια την κυβέρνηση τους. Βρίσκονται σε αντιπολιτευτικό οργασμό συνεπικουρούμενα από τον Ακη και τον Φώτη.
Είναι η μόνη δουλειά που μπορούν και ξέρουν να κάνουν, καθώς φαίνεται πως είναι δύσκολο να κυβερνήσουν. Το ερώτημα και η αγωνία που υπάρχει στους μετριοπαθείς πολίτες είναι τι είδους αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Οχι τι θέλει, αλλά τι μπορεί.
Η επιθετική και δυναμική αντιπολίτευση που θα επιθυμούσαν να ασκήσουν τα στελέχη του, απαιτεί την ύπαρξη προϋποθέσεων, που όμως δεν συντρέχουν στην παρούσα περίπτωση.
Η άσκηση αντιπολίτευσης με τον κόσμο στους δρόμους – πάγια μορφή αντιπολιτευτικού αγώνα της Αριστεράς – χρειάζεται κατ΄αρχήν κόσμο και κατά δεύτερον, κόσμο που
θέλει να κινητοποιηθεί. Αλλά, πάνω απ΄όλα χρειάζεται ένα όραμα στο οποίο θα στρατευθούν και ένα αφήγημα χάρη του οποίου θα κινητοποιηθούν.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ούτε κόσμο, ούτε όραμα, ούτε αφήγημα. Τα «έκαψε» όλα στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά. Το κραταιό κίνημα του 2011, που ουσιαστικά τον έφερε στην εξουσία το 2015, έχει πεθάνει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το αναστήσει.
Εχει υπογράψει δύο μνημόνια, έχει ψηφίσει σκληρά μέτρα που βρίσκονται εκτός του ιδεολογικού πλαισίου της Αριστεράς και είναι βουτηγμένος στην σήψη και στην διαφθορά. Πάνω σε ποια βάση και με τι πρόσωπο θα ζητήσει από τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους;
Ο,τι και να υποστηρίζουν τα στελέχη του για τις υποχωρήσεις που έκαναν, ό,τι και να ισχυρίζονται για πραξικοπήματα των δανειστών, δεν υπάρχουν πλέον ευήκοα ώτα. Οι απογοητευτικές ανοικτές συγκεντρώσεις, όπου μετά βίας μαζεύονται καμιά τριανταριά άνθρωποι, δεν δίνουν την εικόνα ενός κόμματος που έχει διατηρήσει τους δεσμούς του με τον λαό.
Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχαν ισχυρή παρουσία στους συνδικαλιστικούς χώρους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κοινωνία των πολιτών. Είχαν πλήθος που τους ακολουθούσε.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γυμνός. Βαδίζει προς τον δρόμο της αντιπολίτευσης με το άχθος της διακυβέρνησης του. Το ζητούμενο γι΄αυτόν είναι απλώς να ηττηθεί και όχι να συντριβεί.
Αν βέβαια, η ηγετική ομάδα του επιθυμεί, μια στροφή προς μετριοπαθέστερες θέσεις,τότε αυτό θα φανεί και στον τρόπο που θα αντιπολιτευθεί. Σοσιαλδημοκρατία με μολότοφ και μπαχαλάκηδες, δεν συμβαδίζει.
Δεν πρέπει να λησμονούμε πως, πάντοτε, τα κόμματα ιδεολογικής ενότητας – και μάλιστα τα κόμματα της Αριστεράς – την ήττα την βιώνουν με οδυνηρό τρόπο. Περιπίπτουν σε καταστάσεις εσωστρέφειας, σκληρής αυτοκριτικής, αναπροσαρμογής τακτικής και αναζήτησης ευθυνών.
Τα φαινόμενα αυτά επιτείνονται όταν η εκλογική ήττα παίρνει τις διαστάσεις την πανωλεθρίας.
Συνεπώς, είναι πρωθύστερο και αποπροσανατολιστικό να μας απασχολεί σήμερα, το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ  θα ασκήσει την αντιπολίτευση του, αύριο. Τα περιθώρια κινήσεων του θα είναι περιορισμένα.
Εκείνο που προέχει είναι να βαδίσουμε με ομαλότητα προς τις εκλογές. Οι εξελίξεις μέχρις εκεί να είναι σύμφωνες με τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού, κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.
Σ. Μουμτζής-liberal.gr

4 σχόλια:

  1. Το περιεργο είναι ότι οσο κλιμακωνονται με λυσσαλεα μανια οι ατακες και τα στολισματα του Κουλη και της παρεας των λαικιστων μανδαρηνων του κατα του κ. Τσιπρα , η κυβερνησης του κ. Τσιπρα με γνωση, θαρρος και προσηλωση στη λαικη επιταγή και το καθήκον της συνεχιζει επιτυχως το εργο της.
    Τουτο καταφαίνεται μεταξυ αλλων κι από τη νεα δοση των 8,5 δις ευρο από την Ευρωπη όπως κι από τους συνεχεις ε[παινους απο ευρωπαιους και εκτος Ευρωπης κυβερνητων.
    Είναι λοιπον καιρος να τελειωνουν οι κουτοπόνηρες βλακείες και δολιότητες!!
    Η κυβερνηση Τσιπρα στο τελος της θητείας της θα κριθεί από την συνολικη επιδοση της και θα είναι, λαμβανοντας υποψη τα αδεια , καταχρεομενα ταμεια που ανελαβε , μια από τις επιτυχέστερες μεταπολεμικες κυβερνησεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ 10:ο7
    Δόσεις πήρανε και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις
    Την κατάληξη τους όλοι την γνωρίζουμε.
    Την ίδια και χειρότερη κατάληξη θα έχει ο Σύριζα γιατί ενώ ήξεραν τι συνέβαινε λειτούργησαν ως πολιτικοί απατεώνες τάζοντας στους πάντες τα πάντα.
    ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΣΥ 10:07 ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ -ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συντροφε 10:07 και εγω πιστεψα σε δαυτους αν και ημουν ΚΚΕ ..δυστυχως παραδιδουν την εξουσια στον Κουλη οπως λες γιατι τα ξεπουλησαν ολα για τις καρεκλες
    θα κανουμε χρονια η αριστερα να σηκωσει κεφαλι ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΗΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά