Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Πώς ένας υπουργός γίνεται... πρωτοσέλιδο

Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Γαβρόγλου όντως πήρε φύλλο πορείας για να καταταγεί στον Στρατό. Οχι όμως στον ελληνικό στρατό, αλλά στον... τουρκικό!
Ξέρετε πώς ένας υπουργός Παιδείας γίνεται συνήθως πρωτοσέλιδο; Οχι βεβαίως όταν κάνει ανακοινώσεις για «μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία» (αυτό έγινε μόνο μία φορά, με τον Λουκή Ακρίτα), αλλά όταν ασχολείται με παρελάσεις, τις εικόνες της Παναγίας και του Χριστού στις τάξεις, με τη σημαία, με τον εθνικό ύμνο και την πρωινή προσευχή. Αυτά τα θέματα κάνουν τα τελευταία 50 χρόνια τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας πρωταγωνιστή, με αποτέλεσμα να χωρίζουν τους πολίτες σε εθνικιστές ή κοσμοπολίτες, σε δεξιούς ή αριστερούς, σε προοδευτικούς ή συντηρητικούς!
Το τελευταίο προεδρικό διάταγμα έφερε πάλι τη γνωστή αναταραχή, πλην όμως κανένας δεν ασχολήθηκε, για παράδειγμα, γιατί εξακολουθούν να είναι 25 μαθητές στην τάξη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ωρυόταν» ότι έπρεπε να είναι 20. Ή γιατί τα προγράμματα σπουδών που έγιναν το 2011 πιλοτικά και διδάχθηκαν σε εκατοντάδες σχολεία σταμάτησαν και βρίσκονται κάπου στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας.
Θέλετε και άλλα παραδείγματα; Γιατί από όλα τα προγράμματα σπουδών το υπουργείο Παιδείας ασχολήθηκε μόνο με τα Θρησκευτικά στα σχολεία; Ή γιατί ενώ καταργείται και η στοιχειώδης αξιολόγηση των μαθητών στο δημοτικό δεν υπήρξε καμία συζήτηση πώς θα αξιολογηθούν οι δάσκαλοι των παιδιών. Επειδή, όπως μου λένε άνθρωποι των γραμμάτων, «τα αληθινά μεγάλα θέλουν γνώση, δουλειά και τόλμη».
Ο Γαβρόγλου και η θητεία

Υπάρχει μία διαφορά όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία για την οποία (λόγω Αυγούστου και λόγω ελλείψεως ειδήσεων) γίνεται ντόρος με την υπόθεση του Κ. Γαβρόγλου (φωτογραφία), ο οποίος εξαγόρασε τη θητεία του. Αλλο φυγόστρατος ή ανυπότακτος (ακόμα και λιποτάκτης) και άλλο αν κάποιος βρίσκεται νομίμως εκτός στρατεύματος. Ανυπότακτους και φυγόστρατους συναντήσαμε στο παρελθόν αρκετούς που κατέλαβαν δημόσιες θέσεις ή ακόμα δημόσια πρόσωπα που απαλλάχθηκαν από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα λόγω... τρελόχαρτου. Να μη θυμίσω τώρα ονόματα, σε όλους είναι γνωστά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, για παράδειγμα, καρατόμησε εντός 24ώρου τον Γ. Τρεπεκλή από γενικό γραμματέα του ΕΟΤ μόλις πληροφορήθηκε ότι δεν έκανε τη θητεία του. Το θέμα όμως με τον κ. Γαβρόγλου έχει σημασία, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά λόγω των δηλώσεών του για τους κληρωτούς σημαιοφόρους.
Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Γαβρόγλου όντως πήρε φύλλο πορείας για να καταταγεί στον Στρατό. Οχι όμως στον ελληνικό στρατό, αλλά στον... τουρκικό! Καθ' ότι, πιθανόν να μην το γνωρίζετε, ο κ. Γαβρόγλου ως Κωνσταντινουπολίτης είχε την τουρκική υπηκοότητα. Αρνήθηκε τη στράτευση στον τουρκικό στρατό ενώ βρισκόταν για σπουδές στο Λονδίνο και έκανε αίτηση να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, η οποία και του εδόθη το 1972 (στην περίοδο της χούντας). Εν συνεχεία αξιοποίησε έναν νόμο (πάλι της χούντας) με τον οποίο του δινόταν το δικαίωμα ως Ελληνας πλέον του εξωτερικού να εξαγοράσει τη θητεία του, όπερ και έκανε. Με μια διαφορά. Είναι προτιμότερο να αποφεύγει δηλώσεις (και επιθέσεις εναντίον πολιτικών του αντιπάλων) για θέματα θητείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως καλό θα ήταν ορισμένοι από τους βουλευτές να αποφεύγουν και αυτοί να επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους του, τη στιγμή που κι αυτοί αξιοποίησαν νόμους, προεδρικά διατάγματα κ.τ.λ. για μειωμένη (τρίμηνη) θητεία, όταν εξελέγησαν βουλευτές.
ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Πελασγία από ψηλά