Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Στίγμα


Λυπάμαι αλλά αν είσαι Πρωθυπουργός και μετράς στη χώρα σου μια καταστροφή με καμιά εικοσιπενταριά νεκρούς και αγνοουμένους δεν παίρνεις το αεροπλάνο να πας στη Σουηδία.
Κυρίως όταν έχεις ο ίδιος κηρύξει στη χώρα «εθνικό πένθος». Δηλαδή τι σόι πένθος είναι αυτό; Εμείς πενθούμε στην Αθήνα αλλά εκείνος κόβει βόλτες στη Στοκχόλμη;
Κι ακόμη περισσότερο όταν η επίσκεψη στη Σουηδία δεν ήταν (κατά δήλωση του ιδίου) παρά μια συμμετοχή σε αμπελοφιλοσοφίες για «την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου».
Δεν το κάνει πρώτη φορά. Το καλοκαίρι καιγόταν η μισή Αττική και ο Πρωθυπουργός μπανιαριζόταν κάπου στο Αιγαίο.
Μετά (και μπροστά στη γενική κατακραυγή) εμφανίστηκε να ίπταται με ελικόπτερο πάνω από τα καμένα για να μας πει ότι δεν χάθηκε ο κόσμος. Το 2007 ή το 2009 είχαν καεί περισσότερα!
Οταν καταστράφηκε από το πετρέλαιο ο Σαρωνικός, ο ίδιος Πρωθυπουργός δεν πέρασε ούτε απέξω. Ενώ και τώρα επισκέφθηκε (υποτίθεται) καθυστερημένα τον τόπο της καταστροφής χωρίς να πάει καν στον τόπο της καταστροφής - όπως κατήγγειλε η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας.
Μου λένε ότι φοβάται το «γιούχα» και προσπαθεί να προστατεύσει την εικόνα του. Αν όντως φοβάται, κακώς φοβάται.
Το «γιούχα» είναι μέρος της δουλειάς του πολιτικού. Δεν γίνεται να κρύβεσαι για να μην το εισπράξεις. Ο μόνος που «εδοξάσθη κρυπτόμενος» υπήρξε ο Γεώργιος Γρίβας - Διγενής στην Κύπρο. Ουδείς άλλος!
Θα μου πείτε ότι η φυσική παρουσία ενός Πρωθυπουργού δεν συνεισφέρει απαραιτήτως στην πρακτική αντιμετώπιση μιας καταστροφής. Ασφαλώς. Είναι όμως ένδειξη ηθικής συμμετοχής της πολιτείας. Ενός ενδιαφέροντος - είτε τον πάρουν με τα «γιούχα», είτε όχι...
Ο Πρωθυπουργός βεβαίως μπορεί να μένει στο Μαξίμου ή να ταξιδεύει στη Στοκχόλμη και να παραμυθιάζεται ότι είναι ένας δημοφιλής Πρωθυπουργός.
Δυστυχώς γι' αυτόν δεν είναι.
Κι αυτό δεν αλλάζει με στημένες εκδηλώσεις «ευγνωμοσύνης του κόσμου».
Ούτε με τις κολακείες των υπαλλήλων του.
Ούτε με αδιανόητες (για δημοκρατικό καθεστώς) δηλώσεις ενός απερίγραπτου κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο οποίος ανακοίνωσε προχθές ότι «το στίγμα της γενικευμένης διαπλοκής και διαφθοράς είναι εγγεγραμμένο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» - δηλαδή σε μερικά εκατομμύρια πολιτών!
Κατ' αρχήν, κι αν συζητούσαμε με όρους «στίγματος» ολόκληρων παρατάξεων, ούτε τολμώ να διανοηθώ τι «στίγμα» κουβαλούν ο Τζανακόπουλος και οι δικοί του.
Αλλά ευτυχώς η σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία διαλέγεται με άλλους όρους - ελπίζω κάποτε να το αντιληφθούν και η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πριν είναι αργά.
Διότι η σημερινή κυβερνητική σύμπραξη έχει ακόμη περιθώρια να χάσει με δημοκρατική αξιοπρέπεια.
Δεν χρειάζεται να ηττηθεί εξευτελιζόμενη.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά