Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Το δώρο του Αλέξη στον Κυριάκο

Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει επαρκώς αλλά ο καλός Αλέξης έχει στείλει στον φίλο του Κυριάκο ένα ανεκτίμητο δώρο. Απλώς δεν χρειάστηκε ακόμη να ανοίξουν στη ΝΔ το περιτύλιγμα.
Το δώρο αυτό φέρει το ελαφρώς περίπλοκο όνομα: δίλημμα διακυβέρνησης.
Αλλά είναι κάτι πολύ απλό - να το περιγράψω με δικά μου λόγια...
Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν...) ο Κυριάκος θα λέει στους ψηφοφόρους:
-      Θέλετε κυβέρνηση τη Δευτέρα; Ψηφίστε με!
Απλά πράγματα. Σε αντίθεση με τον Κυριάκο, ο Αλέξης θα λέει:
-      Μην ψηφίσετε τον Κυριάκο, να μην πάρει αυτοδυναμία, ώστε να αρχίσουμε το καλαμπούρι με τις εντολές κι αν δεν τα βρούμε (που δεν θα τα βρούμε) θα κάνουμε και δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, για να αρχίσουμε πάλι το καλαμπούρι με τις εντολές και να δούμε αν και πότε θα φτιάξουμε κυβέρνηση!
Μπερδεμένα πράγματα. Δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς το δίλημμα αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι χρειάζεται μεγάλη προσωπική παράνοια ή ακατανίκητη δίψα περιπέτειας για να ψηφίσεις το δεύτερο.
Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει. Και στην πολιτική σχεδόν πάντα κερδίζουν οι απλές και καθαρές επιλογές.

Πώς τα κατάφερε έτσι ο Πρωθυπουργός; Για άλλη μια φορά έπεσε θύμα του εαυτού του και της χαμηλής στρατηγικής αίσθησης που διαθέτει.
Διότι, αν δεν απατώμαι, η ψήφιση της απλής αναλογικής για τις μεθεπόμενες εκλογές είναι το δεύτερο κορυφαίο στρατηγικό λάθος του μετά τη σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο.
Αποδείχθηκε μια κίνηση μπούμερανγκ, αφού επιχείρησε με αυτήν να αποδυναμώσει τον Μητσοτάκη και κατέληξε να αποδυναμώνει τον ίδιο.
Η βασική σκέψη είχε ένα στοιχείο κουτοπονηριάς: να φέρουμε απλή αναλογική για τις επόμενες εκλογές, να την ψηφίσουμε μαζί με τους «μικρούς» που τους συμφέρει και να κόψουμε τη δυναμική του Μητσοτάκη.
Επεσε έξω και στα τρία.
Δεν επιβλήθηκε η απλή αναλογική για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις μεθεπόμενες.
Δεν την ψήφισαν οι «μικροί», παρ' όλο που ενδεχομένως τους συνέφερε με στενά εκλογικά κριτήρια, διότι δεν ήθελαν να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες, ούτε να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ανακόπηκε η δυναμική του Μητσοτάκη - το αντίθετο...

Αποτέλεσμα; Η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στα χαρτιά μόνο σαν μπαμπούλας. Ο κόσμος θα ψηφίζει για να την αποφύγει.
Τα λάθη εδώ είναι δύο.
Πρώτον. Αν θέλεις να κάνεις κόλπα με τον εκλογικό νόμο, δεν τα κάνεις τρία χρόνια πριν από τις εκλογές. Αφήνεις πρώτα να διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. Στοιχειώδες, ρωτήστε και τον Κουτσόγιωργα...
Δεύτερον. Δεν γίνεται να υπόσχεσαι την επιστροφή στην κανονικότητα, να υπερασπίζεσαι τη σταθερότητα και να οραματίζεσαι την ανάπτυξη αλλά την ίδια στιγμή να προτείνεις στον ελληνικό λαό μια πολύμηνη πολιτική και κυβερνητική περιπέτεια.
Το ένα αντιφάσκει με το άλλο.
Κι αυτό είναι το πραγματικό δώρο του Αλέξη στον Κυριάκο.

Τρία χρόνια Πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τις αντιφάσεις που (στην καλύτερη περίπτωση...) τον συνοδεύουν. Να διαμορφώσει κάποιο πειστικό, συνεκτικό και καθησυχαστικό αφήγημα.
Ενώ ο Μητσοτάκης είναι αυτό που είναι κι όλοι ξέρουν τι προτείνει. Ηρεμία και σταθερότητα μέχρι πλήξης.
Αποτέλεσμα; Αν δεχθούμε ότι η επιστροφή στην ομαλότητα και στην κανονικότητα (όπως κι αν την εννοεί ο καθένας...) αποτελεί σήμερα ίσως τον μοναδικό εναπομείναντα μύχιο πόθο του ελληνικού λαού, αποκλείεται να τον εκφράσει ένα κόμμα που προτάσσει την πολιτική αστάθεια.

Αυτό ακριβώς λένε επί της ουσίας όλες οι δημοσκοπήσεις. Γι' αυτό δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση.
Και πριν ακόμη χρειαστεί ο Κυριάκος να ανοίξει το δώρο του Αλέξη.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά