Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Κριμιζής: Οργανισμός-«κέλυφος» ο ΕΛΔΟ για να «παρκάρει» ο Παππάς άσχετους ημετέρους

Στις καταγγελίες περί αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, αλλά και προσωπικής του εξαπάτησης από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, επανήλθε τη Τρίτη με διαδοχικές του συνεντεύξεις ο πρώην επικεφαλής του ΕΛΔΟ, καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής.
Δεν ήθελα να μείνω σε έναν Οργανισμό που θα είναι «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο παραιτηθείς πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, αφήνοντας εκ νέου βαρύτατες αιχμές για τον κ. Παππά, αλλά και για την διάδοχη κατάσταση στον Οργανισμό.
«Η Ελλάδα πλέον», υπογράμμισε σε άλλη του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά 90,1», «εκπροσωπείται στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο» και  παρ’ όλο που ενημέρωσε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για τη δυσαρέσκεια και τις επισημάνσεις των αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν αλλαγές, δεν προχώρησε τίποτα.
«Ήμουν σε συνέδριο στην Αδελαΐδα και με πλησίασαν ο
πρόεδρος και ο διευθυντής των διαστημικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και μου είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν Ελληνες γνώστες του αντικειμένου. Επικοινώνησα με τον κ. Παππά και τότε μου είπε ότι μετά το Νοέμβριο του 2017 όταν θα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, θα είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε εκπροσώπους. Και μου ζήτησε να του υποδείξω ανθρώπους. Δεν έγινε όμως τίποτα», περιέγραψε χαρακτηριστικά για το ευρύτερο πλαίσιο απαξίωσης στο οποίο περιήλθε ο Οργανισμός με ευθύνη του υπουργού.
Σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή, ο ΕΛΔΟ θα έχει πραγματικό μέλλον μόνον εάν αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής διοίκησης, διαφορετικά, επισήμανε, με δεδομένο και ότι η παραίτησή του έχει γίνει γνωστή στο εξωτερικό, θα είναι δύσκολο για τον Οργανισμό να κερδίσει την εμπιστοσύνη ανάλογων φορέων και επιστημόνων.
Στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής άφησε και πάλι αιχμές για τον διάδοχό του, Χριστόδουλο Πρωτοπαππά. «Φυσικά και υπάρχουν άριστοι και πολυγραφότατοι επιστήμονες στον δημόσιο τομέα, όμως δεν τυχαίνει να βρίσκονται στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΔΟ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Για μία ακόμη φορά τέλος, ο κ. Κριμιζής επανέλαβε ότι εξαπατήθηκε από τον Νίκο Παππά, ο οποίος αρχικά του υποσχέθηκε ότι η λειτουργία του Οργανισμού θα βασίζεται στα τρία Α: «αξιοκρατία, αξιολόγηση και αριστεία», για να έρθει όμως λίγο αργότερα και να δώσει υπερεξουσίες στον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, Βασίλη Μαγκλάρα, και στον κύκλο του.
Στην πράξη, είπε, οι επιλογές Παππά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου στα διεθνή φόρα η Ελλάδα εκπροσωπούνταν από υπαλλήλους του υπουργείου «που δεν έχουν σχέση με το διάστημα». Αντίθετα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπούνταν από τους προέδρους των διαστημικών οργανισμών τους ή από ανώτερους τεχνικούς υπαλλήλους. Η αδιαφάνεια που επικρατούσε στον ΕΛΔΟ, σημείωσε, φάνηκε κατά την συζήτηση του προγράμματος για τους μικροδορυφόρους, όπου προέκυψε ότι τέσσερα από τα επτά μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου είχαν σχετική σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ήταν ήδη αναμεμειγμένα σε άλλες πτυχές του προγράμματος.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά