Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

ΕΝΦΙΑ: Φουσκωμένα τα νέα εκκαθαριστικά του Αυγούστου

Τον Ιούνιο αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών από την κυβέρνηση, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν και τα φουσκωμένα σε αρκετές περιπτώσεις εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.
Η ομάδα εργασία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της επεξεργασίας των τιμών ζώνης, όπως τις εισηγήθηκαν οι εκτιμητές ακινήτων, εξέλιξη που οδηγεί σε καθυστερήσεις και ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο να αντιμετωπίσει και τη μήνιν των θεσμών που καταφθάνουν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου. Βέβαια η άφιξη τους δύναται να «τρέξει» τις διαδικασίες και να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει. Τα προβλήματα αυτά αφορούν περίπου 3.000 τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια.
Για κάθε περιοχή της Ελλάδα ή διαφορετικά για
κάθε τιμή ζώνης υπάρχουν έως και τρεις εισηγήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια από τις εισηγήσεις είναι ακραία και διαφοροποιείται με τις άλλες δύο ακόμα και κατά 50%. Η Ομάδα εργασία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό και συγκεκριμένα εξετάζουν εάν θα εξαιρεθούν οι ακραίες τιμές ή εάν θα γίνονται δεκτές υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα εάν η απόκλιση ανέρχεται στο 50% θα εξαιρείται από τη διαδικασία διαμόρφωση της τιμής ζώνης ενώ εάν είναι μικρότερη θα γίνεται δεκτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους χαμένους των αλλαγών είναι οι ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά σήμερα τα 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έως και 1.500 ευρώ. Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών συγκρίνει τις εισηγήσεις των εκτιμητών με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του Μητρώου Μεταβίβασης Ακινήτων προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Οπως αναφέρουν στελέχη της επιτροπής, για περίπου 1.500-2.000 τιμές ζώνης έχουν «σηκώσει τα χέρια» και αποστέλλουν σε άλλη επιτροπή (δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών) τα στοιχεία προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Αμέσως μετά τη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να διαπιστώσουν εάν προκύπτει το ίδιο τουλάχιστον εισπρακτικό αποτέλεσμα (2,65 δισ. ευρώ). Αυτό όμως που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, σε άλλες μικρότερο, ενώ σε πολλές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει σταθερός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αρκετές περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα στις περιοχές: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικός οι τιμές ζώνης αυξάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως επίσης αυξάνονται και στις λαϊκές περιοχές, εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Για παράδειγμα στην περίπτωση που η τιμή ζώνης στη Δραπετσώνα ανέλθει στα 780 ευρώ από 700 ευρώ που είναι σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Και αυτό θα συμβεί καθώς αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 2,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε περιοχές του δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Αθηνών (όπως είναι το Μεταξουργείο), όπου από τα 900 ευρώ που είναι η κατώτατη τιμή ζώνης θα ανέλθει στα 1.100-1.200, προκαλώντας αυξήσεις κατά 21,6%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συντελεστής του κύριου ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 3,7 στο 4,5. Για παράδειγμα, σε κάποια τμήματα στο Μετς και στο Παγκράτι οι τιμές από τα 1.200-1.250 ευρώ θα φθάσουν τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σε άλλες γειτονιές των ίδιων περιοχών από τα 1.600 ευρώ το τ.μ. θα φθάσει τις 2.200-2.300 ευρώ το τ.μ.
 Του Προκόπη Χατζηνικολάου-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά