Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ο global Γιώργος και τα εθνικά

Δεν κάνω τον μάντη, ούτε έχω σε υπόληψη όλους αυτούς που προλέγουν (ή «προβλέπουν») το μέλλον, αλλά ΠΟΤΕ το δικό τους. Μόνο των άλλων. Υπό την έννοια αυτή, δεν πρόκειται να διατυπώσω πρόβλεψη για το τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά που κάνει ο πρόεδρος Γιώργος (Παπανδρέου) και τα οποία όσο να πεις, μια μικρή αναταραχή την έχουν προκαλέσει. Ενθεν κακείθεν. Απλώς θα πω ότι μου «μυρίζει» κάποιου είδους πρωτοβουλία, αυτή η κινητικότητα που επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα. Διότι έχω την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο συνδέεται με τις τρέχουσες ασχολίες του, και οι οποίες τον οδηγούν κάθε τόσο στα πέρατα της υφηλίου, ώστε δικαίως να του αποδοθεί το προσωνύμιο global Γιώργος. Οχι. Η εντύπωσή μου είναι ότι ο πρόεδρος αυτή τη φορά, προτίθεται να αναλάβει κάποιου είδους πρωτοβουλία προκειμένου να προωθήσει κάποιο από τα διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα διακινδύνευα μια υπόθεση: πιθανότατα το πώς θα πέσουν οι τόνοι της έντασης με την Τουρκία. Δεν λέω περισσότερα, δεν γνωρίζω κάτι ιδιαίτερο. Είπα μου «μυρίζει». Απλώς ας πούμε ότι μια αυξημένη όσφρηση, την έχω - όταν δεν με ταλαιπωρεί η εαρινή αλλεργική ρινίτιδα.
Τετ α τετ με Αλέξη και Κυριάκο
Οι δικοί του, με τους οποίους μίλησα διεξοδικά χθες το πρωί -τρεις τον αριθμό, πολύ κοντινοί του - με αντιμετώπισαν πρέπει να πω με ιδιαίτερη προσοχή. Μου ανέφεραν τα τετριμμένα, τα γνωστά, θα κάνει ταξίδια, θέλει να ενημερωθεί για την πορεία των εθνικών θεμάτων ώστε να γνωρίζει τι θα λέει εκεί που θα πάει, αλλά στο κρίσιμο θέμα, αν ο Παπανδρέου αναλαμβάνει ή πρόκειται να αναλάβει κάποιου είδους πρωτοβουλία, οι δυο εκ των τριών, μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε επ' αυτού, αλλά ο τρίτος, μου είπε τη μαγική φράση «αυτή την ώρα που μιλάμε δεν υπάρχει κάτι».
Αυτή την ώρα λοιπόν που μιλάμε, κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει, ότι αφού δεν υπάρχει πρωτοβουλία, και απλώς οι συναντήσεις Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών το βράδυ της Τετάρτης ήταν απλώς ενημερωτικές, η χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Κυριάκο τι νόημα είχε; Να ενημερωθεί για τις θέσεις της ΝουΔου; Και τι τον ενδιαφέρει τι υποστηρίζει η ΝουΔου; Αξιωματική αντιπολίτευση είναι. Αν «καιγόταν» πάλι να πληροφορηθεί τι υποστηρίζει ο πρόεδρος Κυριάκος για το Σκοπιανό ή τα ελληνοτουρκικά, θα μπορούσε να ανατρέξει στο Διαδίκτυο, υπάρχουν όλα εκεί. Και οι δηλώσεις του και οι δηλώσεις των στελεχών της ΝουΔου που είναι επιφορτισμένα με την εξωτερική πολιτική (Κουμουτσάκος, και πριν Ντόρα...). Αρα;
Με μια βαλίτσα στο χέρι
Αρα, μέχρι να μάθουμε και περισσότερα γιατί ο πρόεδρος Γιώργος πραγματοποίησε αυτές τις συναντήσεις, θα παραμείνουμε σε αυτά που δίνουν οι δικοί του σχετικά με τις προσεχείς του δράσεις. Ο και δικαίως λοιπόν αποκληθείς global Γιώργος προτίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα, και προφανώς πριν από το καλοκαίρι, το οποίο τον απορροφά σχεδόν ολοκληρωτικά, να επισκεφθεί την Κίνα, για μία ακόμη συνάντηση με τον Σι Τσινπίνγκ, τη δεύτερη μέσα σε ένα τρίμηνο - τετράμηνο (προσωπικά δεν ξέρω πολλούς που να έχουν αυτή την επίδοση). Επίσης, θα κάνει μια περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αναπτύξει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, θα πάει Κύπρο (πιθανότατα γι' αυτό που λέω και στην αρχή, στο πλαίσιο μιας πιθανής «πρωτοβουλίας με την Τουρκία), θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ - γενικώς θα είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, γιατί αυτός είναι ο Γιώργος, αυτός ήταν πάντα. Global όνομα και πράγμα...
Και επειδή μερικοί θα νομίσουν ίσως ότι αυτό το κάνει για το «θεαθήναι», αποκαλύπτω σήμερα ότι προ εβδομάδος επισκέφθηκε τη Δυτική Οχθη και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να ενημερωθεί για το Παλαιστινιακό. Το είδατε πουθενά γραμμένο; Οχι, δεν το είδατε, διότι ο πρόεδρος Γιώργος δεν ενδιαφέρεται για τη δημοσιότητα...
Αναζητώντας τη δικαίωση
Επίσης, ενημερώνω, ότι δεν ενδιαφέρεται και για μια θέση επιτρόπου στην Ευρώπη. Οταν έχουν γίνει επίτροποι τόσοι και τόσοι (και, ορισμένοι εξ αυτών, ποιοι!..) επίτροπος στην Κομισιόν ο Γιώργος, είναι κάτι σαν υπερωκεάνιο στη λίμνη των Ιωαννίνων - για να θυμηθώ μια φράση που είχε πει κάποτε για να (αυτο)τονίσει το μέγεθός του ο λατρεμένος Μίκης Θεοδωράκης.
Δεν ενδιαφέρεται για επίτροπος, μου εξήγησε στενότατος συνεργάτης του χθες, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ... Γιώργου, που έκανα από το πρωί. «Εδώ θα μείνει».
- Τι εννοείτε, ρώτησα εγώ.
Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως και περισσότερο από όλα, μου απάντησε, είναι να δικαιωθεί. Και θα δικαιωθεί εδώ, μόνο. Το επόμενο διάστημα. Οταν θα αποδειχθεί ότι διέσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Κατάλαβες;
Κατάλαβα. Το οποίο σημαίνει, πρακτικά, και ουσιαστικά, ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην επόμενη Βουλή με το Κίνημα Αλλαγής, και εν συνεχεία ό,τι ήθελε προκύψει.
Υπογραμμίζω τα περί Κινήματος Αλλαγής, διότι κυκλοφορούν στον χώρο κάτι ύποπτες θεωρίες ότι τάχα μου θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ - δεν θα συνεργαστεί! 
Γ. Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά