Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό- Εκτός κυβέρνησης οι ΑΝΕΛ;

Το ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά ανασχηματισμού δεν αποτελεί μυστικό. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί πως μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Το ερώτημα που διατυπώνεται όμως είναι άλλο:
Διαθέτει ο κ.Τσίπρας το περιθώριο των κινήσεων και των επιλογών προκειμένου να ανατρέψει το βεβαρημένο κλίμα των ημερών για την κυβέρνησή του τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει σε επίπεδο προσώπων; Μία από τις πολλές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο πρωθυπουργός πριν δημοσιοποιήσει τις όποιες αποφάσεις του είναι οι σχέσεις του με τον κυβερνητικό του εταίρο. Μία σχέση που έχει περάσει από σαράντα κύματα και που το τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίστηκε από μία επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από τον στενό πυρήνα συνεργατών του πρωθυπουργού.
O Πάνος Καμμένος στον απόηχο των δραματικών γεγονότων της Ανατολικής Αττικής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη

υπενθύμισε πως είναι εκείνος που κρατά στο χέρι του την κυβερνητική ενότητα.

Ο υπουργός Άμυνας σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση προσπαθούσε να συνέλθει από τα δύσκολα 24ωρα της φονικής πυρκαγιάς, «πάτησε» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πονάει, στην συμφωνία των Πρεσπών.

«Όποτε έρθει η συμφωνία στη Βουλή, εάν περάσουν όλες οι διαδικασίες από τη μεριά των Σκοπίων, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Εμείς το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, δεν μπορώ να συναινέσω σε οποιαδήποτε λύση που θα παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας χωρίς να πάρει τον λόγο ο ελληνικός λαός. Θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Θα πάμε σε εκλογές. Αυτό είναι δέσμευση μου. Εάν φέρουν αυτή τη συμφωνία στη Βουλή εγώ θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ.Καμμένος στις 8 Αυγούστου.

Η επιλογή αυτή του υπουργού Άμυνας δεν «ακούστηκε» όμορφα στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι τόσο ως προς την ουσία της, μια και η θέση του είναι γνωστή, αλλά κυρίως ως προς το timing που επέλεξε.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που έχει στη διάθεσή του το liberal.gr, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εισήγηση, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από το υπουργικό σχήμα όπως και των υπολοίπων μελών των ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο του επερχόμενου ανασχηματισμού. Σύμφωνα με το πολιτικό σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης προς τον πρωθυπουργό, μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε το προφίλ του κ.Τσίπρα και θα διέλυε κάθε υπόνοια περί πολιτικής «ομηρίας» από την πλευρά των ΑΝΕΛ προς το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το Σκοπιανό.

 Εφόσον η συγκεκριμένη εισήγηση υιοθετηθεί  αυτομάτως θα πετάξει την μπάλα στην πλευρά των ΑΝΕΛ, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν κοινοβουλευτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση που η αποφασή τους είναι αρνητική τότε η κυβέρνηση θα μετατρεπόταν σε μειοψηφίας. Σε αντίθετη περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα στήριζαν τον κ.Τσίπρα, μια και πρόταση μομφής δεν μπορεί να κατατεθεί εκ νέου, αφού το συνταγματικό όριο των έξι μηνών εκπνέει στα μέσα Δεκεμβρίου από την προηγούμενη.

Την ίδια ώρα  στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίαρχη είναι η πεποίθηση πως κανένας ανασχηματισμός δεν πρόκειται να την βοηθήσει, μια και ο χρόνος του βίου της μετρά απλώς αντίστροφα, όπως επισημαίνουν.

«Η χώρα δεν έχει να περιμένει τίποτα πια από τον κύριο Τσίπρα. Απολύτως τίποτα. Ούτε από τον κύριο Τσίπρα, ούτε από τους Υπουργούς του, ούτε από τους μελλοντικούς Υπουργούς του σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο οποίος θα γίνει μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Athens Voice, αποτυπώνοντας την εικόνα που υπάρχει στην ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Πειραιώς προετοιμάζονται για ένα «θερμό» φθινόπωρο. Μπορεί οι μέρες που διανύουμε να αποτελούν ουσιαστικά το καλοκαιρινό διάλειμμα για τα γαλάζια στελέχη, όμως από τις 20 Αυγούστου το πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη είναι γεμάτο με πρώτο μεγάλο ραντεβού αυτό της ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Γ. Τρουπής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά