Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Εκβιασμός

Υπάρχει μια αποκαλυπτική φράση στην ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος Ερντογάν το Σάββατο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. «Ντροπή σας» είπε απευθυνόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση. «Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό σας σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».
Μεθυσμένος από τις τεράστιες εξουσίες που έχει αποκτήσει και νιώθοντας μια όλο και μεγαλύτερη απέχθεια για τους δημοκρατικούς θεσμούς, ο τούρκος πρόεδρος πίστεψε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν ξένο υπήκοο ως διαπραγματευτικό όπλο για να πιέσει, να εκβιάσει ή να αποσπάσει παραχωρήσεις. Το έκανε με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, ελπίζοντας να τους ανταλλάξει με τους οκτώ Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Το έκανε με τον αμερικανό πάστορα, χρησιμοποιώντας τον για να εξασφαλίσει την έκδοση του παλιού του συμμάχου Φετουλάχ Γκιουλέν, το κλείσιμο της υπόθεσης της Halkbank που καταδικάστηκε για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν ή την αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στους Κούρδους.
Καμιά πολιτισμένη χώρα δεν μπορεί να υποκύψει σε έναν τέτοιο εκβιασμό. Η αδυναμία του Ερντογάν να το καταλάβει οδηγεί τη χώρα του στην πολιτική απομόνωση και στην οικονομική καταστροφή. Η στροφή του προς τη Ρωσία δύσκολα μπορεί να καθησυχάσει τους τούρκους πολίτες που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. Και η επίκληση του Θεού, ως αντίβαρου στα δολάρια, δεν απευθύνεται παρά στις καθυστερημένες μάζες της βαθιάς Τουρκίας.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, με την αστάθεια στη γειτονική μας χώρα να γίνεται εκρηκτική, απαιτείται ψυχραιμία και σύνεση από την ελληνική κυβέρνηση. Το αντίβαρο στον αυταρχισμό και τη θεοκρατία, άλλωστε, είναι η δημοκρατία.
ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Ο Σουλτανόμαγκας Ερτογαν νόμισε ότι είχε απέναντι τη μικρή Κύπρο και την αδύναμη Ελλάδα για να εφαρμόσει την αισχρή πολιτική των ομήρων. Η οικονομική φούσκα του έσκασε , οι Αμερικανοί τον κρατούν στο χέρι με τις παράνομες αγοραπωλησίες Ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του εμπάργκο από τη Δύση με αδιάσειστα στοιχεία χρηματισμών εκατομμυρίων δολαρίων και είναι αφελής να νομίζει ότι οι Αμερικάνοι θα τον αφήσουν να γίνει ο κύριος παίχτης στη Μ. Ανατολή. Ο σημερινός μισθός του Τούρκου εργαζόμενου είναι κατά 40% μικρότερος από την αρχή του χρόνου λόγω υποτίμησης της λίρας (ακούς Λαφαζάνη-Βαρουφάκη). Η οικονομική κατάρρευση χτυπά τη πόρτα της Τουρκίας και δυστυχώς ούτε ο Allah μπορεί να τον σώζει, παρά μόνο η FITCH. Αυτό για υπενθύμιση σε μερικούς που θα χόρευαν οι αγορές στα νταούλια που θα τους παίζαμε ή θα μας παρακαλούν να μας δανείσουν (τι αφέλεια θεέ μου). Για να ειμαστε σοβαροί η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας δεν συμφέρει την Ελλάδα, και ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν η διπλωματία μας να παίξει επιτέλους το ρόλο της για το συμφέρον της χώρας. Δύσκολο μεν, εφικτό δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά