Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Πάνος Καμμένος: Μονογραφές

Ολα στη ζωή έχουν ένα τέλος. Εκτός από τις φορές που ο Καμμένος προαναγγέλλει το τέλος. Βλέποντας το τέλος του τέλους να πλησιάζει, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακυκλώνει κλιμακωτά το γνωστό δράμα. Το αρχικό «δεν αποδεχόμαστε τον όρο “Μακεδονία”» βαίνει αναβαθμιζόμενο: «Θα φύγουμε αργότερα από την κυβέρνηση», «θα ρίξουμε την κυβέρνηση», «θα ρίξουμε την κυβέρνηση προτού έρθει η συμφωνία στη Βουλή».
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θρίλερ, κανένα δράμα. Η πορεία διευθέτησης του Μακεδονικού είναι προδιαγεγραμμένη, ό,τι κι αν λέγεται, ό,τι κι αν συμβεί τελικώς στην Αθήνα. Εχει ήδη τεθεί σε κίνηση μια νομοτέλεια που μπορεί να ανακοπεί μόνον αν ο Ζάεφ χάσει το δημοψήφισμα της επόμενη Κυριακής.
Αν το «ναι» επικρατήσει και η FYROM αναθεωρήσει το
σύνταγμά της, δεν υπάρχει επιστροφή. Αμφότερα τα σενάρια της τύχης της συμφωνίας στην ελληνική πλευρά καταλήγουν σε ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.
Το πρώτο, στρωτό, σενάριο είναι η επικύρωση να επιτευχθεί από την παρούσα Βουλή. Με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς –δηλαδή την πρόσθεση που έκανε δημοσίως ο Κοτζιάς– τα κουκιά όντως βγαίνουν: ΣΥΡΙΖΑ συν τρεις αντάρτες των ΑΝΕΛ, συν τρεις βουλευτές του Ποταμιού.
Το δεύτερο, χλωμό, σενάριο είναι ο Τσίπρας να μην ενδιαφέρεται τόσο να φέρει σε πέρας το εγχείρημα –για το οποίο έχει ήδη αναπόδραστα επωμιστεί βαρύ πολιτικό κόστος– όσο να φυτέψει μια νάρκη για μετεκλογική αποσταθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί, πιστεύουν κάποιοι, να αψηφήσει ακόμη και τις εξωτερικές πιέσεις προκειμένου να «προικίσει» την επόμενη κυβέρνηση με μια εσωτερική και διπλωματική βάσανο.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Μητσοτάκης μπορεί να μη φέρει καν τη συμφωνία στη Βουλή, ζητώντας, όπως είπε και στη ΔΕΘ, διαπραγμάτευση από το μηδέν. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν θα αλλάξει. Διαπραγμάτευση από το μηδέν με μια χώρα που θα έχει ήδη αναθεωρήσει το σύνταγμά της είναι μάλλον ανέφικτη. Τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία, με τις ευλογίες όλων των εταίρων της Ελλάδας και, ίσως, με τη σφραγίδα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Τώρα φαίνεται πλέον καθαρά: Η κατά Καμμένο «ανύπαρκτη» συμφωνία, η «απλή μονογραφή του υπουργού», αναπτύσσει ήδη μια αλυσίδα από διπλωματικά και νομικά τετελεσμένα. Αποδεικνύεται πολύ περισσότερο υπαρκτή από τη φιγούρα που στηθοδέρνεται για τη Μακεδονία –και θα στηθοδέρνεται μέχρι την άνοιξη- στα παράθυρα της πρωινής ζώνης, απειλώντας τάχα τον συνεταίρο του με παρασυνταγματικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Ο,τι ήταν να γραφτεί γράφτηκε και μονογράφτηκε στις Πρέσπες και απέκτησε ισχύ χάρη και στη θορυβώδη ανοχή του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου. Τώρα το τιμόνι κρατούν οι Σκοπιανοί.
 Μιχ. Τσιντσίνης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά