Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Η «Σαλώμη», ο αποκεφαλισμός του Νίκου, οι «σωματοφύλακες» του Πάνου

To απίστευτο σκηνικό που στήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, μπροστά στα μάτια του έκπληκτου πρωθυπουργού και των υπουργών, δεν το περίμενε κανείς.
Οι πολύ σοβαρές καταγγελίες και τα υπονοούμενα που εκτοξεύτηκαν από τον Πάνο Καμμένο και από τον Νίκο Κοτζιά, προκάλεσαν αναταραχή στους παρευρισκόμενους κυρίως γιατί χτυπούσαν το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης.
Οποιος, όμως, πίστευε ότι από την πλευρά των υπουργών, ειδικά όσων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κοτζιάς θα έβρισκε στήριξη, θα είχε γελαστεί.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί της ουσίας έμεινε μόνος του στο υπουργικό συμβούλιο καθώς κορυφαίοι υπουργοί είτε πήραν το μέρος του Πάνου Καμμένου είτε σιώπησαν… ηχηρά. Ο Κοτζιάς εκείνη τη στιγμή κατάλαβε ότι «εξεμέτρησε το ζην», ότι δεν
μπορούσε πλέον να σταθεί στην κυβέρνηση. Κατάλαβε ότι οι υπουργοί είχαν πάρει «γραμμή» από το Μέγαρο Μαξίμου να μην τον στηρίξουν κι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει τις επιλογές του. Γι’ αυτό έφυγε εκνευρισμένος, ζήτησε ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με μήνυμα στον πρωθυπουργό του ανακοίνωνε την απόφασή του να παραιτηθεί. Ο Νίκος Κοτζιάς από το μεσημέρι που το υπουργικό ήταν ακόμη σε εξέλιξη είχε πάρει τις αποφάσεις του μετά το ηχηρό «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί.
Για το λόγο ότι δεν τον στήριξαν στη διαμάχη του με τον Καμμένο, ο πρώην ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αχάριστο τον Τσίπρα και ήταν έντονη η οργή του για έναν και μόνο λόγο: Διότι θεωρεί ότι επί μήνες διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε μεγάλο πολιτικό και προσωπικό κόστος, οι ξένοι «αποθέωσαν» τη συμφωνία και τους διπλωματικούς ελιγμούς που έγιναν μαζί με τον Ν. Ντιμιτρόφ και τελικά αυτός που κέρδιζε τα εύσημα ήταν ο πρωθυπουργός. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Κοτζιάς είδε την απόλυτη στήριξη που παρείχαν στον Πάνο Καμμένο σχεδόν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας είναι αντίθετος στη συμφωνία και μάλιστα έκανε ότι είναι δυνατόν για να την σαμποτάρει.
«Είναι απίστευτο να επιβραβεύεται ο υπουργός που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση για το «Μακεδονικό», και να μην στηρίζεται ο υπουργός που υλοποίησε την κυβερνητική κι εθνική γραμμή για τις Πρέσπες», έλεγαν κύκλοι κοντά στον πρώην ΥΠΕΞ.

Στρίβειν δια των εκλογών

Τόνιζαν παράλληλα με νόημα ότι ενδεχομένως με τις επιλογές του ο Τσίπρας να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του μια υπαναχώρηση από τη συμφωνία, αλλά να περιμένει τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ώστε οι ευθύνες να μην βαρύνουν την Αθήνα. «Κάποιοι εύχονται στην κυβέρνηση να μην ψηφίσει το VMRO και να πάει η γειτονική χώρα σε εκλογές, κι έτσι να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας. Κάποιοι θα ήθελαν να ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος χωρίς το… βαρίδι του ονόματος και ενισχύεται το σενάριο της μετακύλισης των ευθυνών (και των διεθνών πιέσεων) στην επόμενη κυβέρνηση». Αυτό έλεγαν το πρωί βουλευτές από όλα τα κόμματα, αναλύοντας ένα σενάριο που είναι πολύ πιθανό. Δηλαδή η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές με ανοικτό το θέμα του «Μακεδονικού» και με το πρόβλημα να μετατίθεται στην επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές πιέσεις από Αμερικανούς και Ευρωπαίους.
Η ΝΔ έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα αν είναι στην κυβέρνηση κι αν κάποια στιγμή η ΠΓΔΜ προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.
Όλα αυτά είναι βεβαίως σενάρια τα οποία επεξεργάστηκε προφανώς και ο Νίκος Κοτζιάς βλέποντας ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι εχθρικό απέναντί του κι έναν πρωθυπουργό απλά να «ψελλίζει» ότι παραμένουν σταθεροί στη γραμμή της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά από την άλλη να έχει δίπλα του τον Πάνο Καμμένο που τορπίλισε τη συμφωνία μιλώντας στις ΗΠΑ για «plan B».
Στο γεύμα στη ΛΑΕΔ, που είχαν αποκαλύψει τα «Νέα», φαίνεται ότι έπεσαν οι… υπογραφές της συνέχισης του «γάμου» Τσίπρα – Καμμένου με οποιοδήποτε κόστος.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη κι αν έπρεπε να θυσιαστεί ο Κοτζιάς ή κάποιος άλλος στα πόδια της «Σαλώμης», δηλαδή του υπουργού Αμυνας, ο πρωθυπουργός θα ικανοποιούσε την επιθυμία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη», ο Πάνος Καμμένος είναι εξοργισμένος με τον Τέρενς Κουίκ, άλλοτε δεξί του χέρι. Ο λόγος είναι ότι ο Κουίκ ήταν ο μόνος που πήρε το μέρος του Κοτζιά στο θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο με τον υπουργό Αμυνας να ζητεί και αυτό το κεφάλι επί πίνακι. Λέγεται μάλιστα ότι αν αντικατασταθεί ο Κουίκ, υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο βουλευτής Λέσβου, κ. Γιανέλης.

Οι σωματοφύλακες του Καμμένου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την «ανθρωπογεωγραφία» της κυβέρνησης έχει και ποιοι στήριξαν τον Καμμένο με λόγια ή με τη σιωπή τους στο υπουργικό συμβούλιο. Και προκαλεί μια πρώτη έκπληξη που συντάχτηκαν με τον… Ελληνα Σαλβίνι, όπως τον χαρακτήρισε ο Φίλης κι όχι με τον Κοτζιά που είναι πιο κοντά ιδεολογικά.
Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» δεν ήταν μόνον οι Τζανακόπουλος, Παππάς και βεβαίως ολίγον αλλά σαφέστατα ο κ. Τσίπρας που τον στήριξαν, ήταν και δύο άλλοι που αποτέλεσαν έκπληξη. Οπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πήραν και οι δύο τον λόγο και έδωσαν μπροστά στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά μια παράσταση στήριξης του κ. Καμμένου εκνευρίζοντας ακόμη περισσότερο τον κ. Κοτζιά. Κυρίως ο κ. Τσακαλώτος που έδωσε όλο το… δίκιο στον κ. Καμμένο με αποτέλεσμα να έρθει σε αντίθεση με τη ρητορεία των 53+ (τον χαρακτήρισαν «καρικατούρα» και ότι κάνει προσωπική πολιτική). Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, εμφανίστηκε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και ο κ. Τζανακόπουλος για να αποτελειώσει από την κυβέρνηση τον κ. Κοτζιά. Στην πραγματικότητα ο κ. Τζανακόπουλος «κόπιαρε» φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για όσους δεν συμφωνούν να κατέβουν από το τρένο. Ακόμα και στις καρατομήσεις οι συριζαίοι δεν έχουν κάτι δικό τους αλλά κλέβουν από το ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά ο Νίκος Παππάς, που υπολογίζεται ως «νούμερο 2» στην κυβέρνηση, όπως λέγεται, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Καμμένου, προφανώς γιατί δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση. Και γι’ αυτό το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι η κουβέντα του Φίλη περί «Έλληνα Σαλβίνι» ήταν πολύ βαριά.
Όπως ειπώθηκε μόνο ο Κουίκ εμφανίστηκε υπέρ του Κοτζιά. Λέγεται ότι ο υφυπουργός αλλάζει στρατόπεδο και πάει, όπως φαίνεται, με τους… «Πράττω.
Ο Τέρνς Κουίκ εξέπληξε τους πάντες όταν μέσα στο υπουργικό ευχήθηκε να ήταν… βουλευτής για να ψήφιζε με τα δυο του χέρια τη συμφωνία των Πρεσπών.
Εκεί ήταν που ο Καμμένος τον… ξέγραψε για τα καλά. 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά