Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς - Κυβερνητική κρίση

 

Καμμένος - Κοτζιάς: 1 - 0

Θεώρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε ίσες αποστάσεις από τον ίδιο και τον Πάνο Καμμένο - Η παραίτηση υποβλήθηκε στις 2 μ.μ. και έγινε αμέσως δεκτή από τον πρωθυπουργό - Προηγήθηκε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο»

Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η παραίτηση υποβλήθηκε στις 2 το μεσημέρι στον πρωθυπουργό που την έκανε αμέσως δεκτή. Ενα τέταρτο αργότερα ο πρωθυπουργός αποχώρησε με προορισμό το αεροδρόμιο. Στις 2.45' διέρρευσε η είδηση για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και πλέον αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή που συνόδευσε την παραίτηση. Το Μαξίμου, πάντως, δεν έχει κάνει έως τώρα κανένα σχόλιο.

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τα όσα έγιναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και τον καβγά του με τον υπουργό Αμυνας, καθώς θεώρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε ίσες αποστάσεις από τον ίδιο και τον Πάνο Καμμένο. Κατά τη διάρκεια της έντονης αντιπαράθεσης Καμμένου-Κοτζιά ο πρωθυπουργός επέλεξε να παίξει ρόλο πυροσβέστη. Συνομιλητές του κ. Κοτζιά έκαναν λόγο για ετεροβαρή στάση του πρωθυπουργού και μάλιστα αναφορικά με τη συμφωνία για τα Σκόπια που την έχει υιοθετήσει και αναδείξει σε κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής.
Η παραίτηση


Ο Νίκος Κοτζιάς φρόντισε να διαμηνύσει τη δυσφορία του στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του πρωθυπουργού. Την απάντηση πήρε δια στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος και είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο». 
Πιο συγκεκριμένα σε σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή δυσφορεί στη διαδρομή να κατέβει. Αυτό δεν θα επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση».

Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση πλέον κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Στην κυβέρνηση υπάρχει δυσαρέσκεια για τη διαρροή του καβγά Καμμένου-Κοτζιά και μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος σήμερα έκανε λόγο για «φαντασιόπληκτες διαρροές στον Τύπο με πολιτική σκοπιμότητα», στοχεύοντας ξεκάθαρα τον κ. Κοτζιά.

Οι διάλογοι στο υπουργικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να εξυπηρετήσει δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικης Άμυνας στις ΗΠΑ παραβιάζουν την κυβερνητική συμφωνία και υπονομεύουν την εθνική θέση για το Σκοπιανό.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για την κόντρα του με τον Καμμένο, λέγοντας «δεν ξέρω».
Οι διάλογοι που διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ως εξής:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση. 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά