Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Στη Δικαιοσύνη κατά του Καμμένου

Μια πρωτότυπη συνέχεια ενδέχεται να έχουμε αναφορικά με την υπόθεση της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά, και ειδικότερα για το τι την προκάλεσε. Αναφέρομαι στις βαριές καταγγελίες του Καμμένου υπουργού εις βάρος του συναδέλφου του Νίκου Κοτζιά ότι «τα πήρε» από τον Τζορτζ Σόρος και «βούτηξε» και τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Πληροφορούμαι εγκύρως ότι ο παραιτηθείς Κοτζιάς δέχεται εισηγήσεις, ώς και «παραινέσεις», να εγκαλέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τον Καμμένο προκειμένου να αποδείξει με στοιχεία την ακρίβεια όσων ισχυρίστηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, πρώτον ότι τα άρπαξε (50 εκατομμύρια;!!!) από τον μεγιστάνα Σόρος και δεύτερον ότι καταχράστηκε τεράστια ποσά από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.
Συνεργάτες, φίλοι, αλλά και νομικοί του σύμβουλοι εισηγούνται στον κύριο Κοτζιά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Καμμένου, απαιτώντας ηθική αποκατάσταση και υλική αποζημίωση για όσα συκοφαντικά ισχυρίστηκε εις βάρος του και έλαβαν ευρύτατη δημοσιότητα από το σύνολο του ελληνικού και ξένου Τύπου ανήμερα και τις επόμενες ημέρες του Υπουργικού Συμβουλίου. Του τονίζουν δε ότι «από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός δεν κάλεσε εκείνος τον υπουργό Αμυνας να αποδείξει με στοιχεία όσα ισχυριζόταν εις βάρος σου, είσαι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος εσύ να καθαρίσεις το όνομά σου από τη λάσπη».
Γνωρίζω ότι ο Κοτζιάς, που είναι ένα καθαρόαιμο πολιτικό ον, ήταν πάντοτε της άποψης ότι τα προβλήματα λύνονται με πολιτικούς όρους. Και παρά την οργή και τον θυμό που τον έχουν κατακυριεύσει, επί του παρόντος κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό τις προθέσεις του αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τις βαρύτατες κατηγορίες Καμμένου. Θέλει, μου είπε ένα στέλεχος του γραφείου του, να μιλήσει πρώτα με τον Πρωθυπουργό. Από το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας θα κριθεί και το τι θα κάνει εν συνεχεία…
Μπροστά σε όλη τη Βουλή
Αλλος συνεργάτης του κυρίου Κοτζιά, ο οποίος γνωρίζει τον οξύθυμο έως και εκρηκτικό του χαρακτήρα, μου έλεγε χθες το μεσημέρι ότι «είναι θαύμα το πώς αυτοκυριαρχείται και δεν τα κάνει όλα… λίμπα». Και μου πρόσθεσε ότι αν η αγωγή και η μήνυση κατά Καμμένου είναι μια εκδοχή τού πώς θα αντιδράσει, μια δεύτερη είναι να φέρει το θέμα των μυστικών κονδυλίων, με αφορμή τις κατηγορίες Καμμένου, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
«Είναι ακέραιος, και ο άλλος τον έθιξε στον πυρήνα της προσωπικότητάς του. Αυτό δεν μπορεί να το ξεπεράσει με τίποτε. Και ούτε να το συγχωρήσει φυσικά» συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, ο κ. Κοτζιάς θα μπορούσε να προκαλέσει μια συζήτηση στη Βουλή επί των μυστικών κονδυλίων και του τρόπου ελέγχου στη διαχείρισή τους, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε με δική του νομοθετική πρωτοβουλία αναθέσει για λόγους διαφάνειας αυτήν τη διαχείριση στη Βουλή.
«Το μοναδικό υπουργείο. Στα υπόλοιπα η διαχείριση έμεινε στην αποκλειστική αρμοδιότητα των υπουργών. Αυτό το «γιατί» πρέπει να απαντηθεί, και θα απαντηθεί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα».
Εγώ καταλαβαίνω την οργή του υπουργού (του πρώην, για την ακρίβεια), αλλά τον ενημερώνω, αν δεν το έχει πληροφορηθεί ακόμη, ότι το σύνολο των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά «με τα διαλαμβανόμενα στο Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου». Οπότε το θέμα θα συζητηθεί, θέλει – δεν θέλει η κυβέρνηση, και προφανώς θα είναι μια καλή ευκαιρία και για εκείνον να επανασυστήσει τις σχέσεις του με πρώην συνοδοιπόρους του επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου (δεν λέω συντρόφους για να μην παρεξηγηθώ…).
Παράδοση – παραλαβή θα γίνει;
Το πότε θα πραγματοποιηθεί πάντως η συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά είναι ένα ερώτημα. Πιστεύεται ότι, ως είθισται, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. Λένε κάτι δημόσια οι δύο υπουργοί, ο πρώην και ο νυν, και μετά αποσύρονται στο γραφείο του υπουργού, προκειμένου ο αποχωρών να ενημερώσει τον διάδοχό του για τα σοβαρότερα προβλήματα του υπουργείου. Χθες ο Νίκος Κοτζιάς πέρασε πολλές ώρες στο γραφείο του συγκεντρώνοντας τα χαρτιά του, τα οποία θα πάρει μαζί του, σπίτι του. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στην Αθήνα. Απουσίαζε και ενδεχομένως να απουσιάζει και σήμερα από την πρωτεύουσα – βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην ευρασιατική Σύνοδο Κορυφής. Ακόμη και αν επιστρέψει σήμερα, όλα δείχνουν ότι η τελετή παράδοσης – παραλαβής δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τη Δευτέρα.
Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ αυτή η συνάντηση. Είναι τόσο πολλά τα νεύρα που έχουν κατακλύσει τον Πρωθυπουργό εξαιτίας της στάσης του Κοτζιά (που παραιτήθηκε δηλαδή, ενώ κατά το Μαξίμου έπρεπε να… καταπιεί τις κατηγορίες Καμμένου, άκου τώρα…), που μπορεί να μη δεχθεί να γίνει η σχετική εκδήλωση καν. Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε. Κοντός ψαλμός δεν λένε; Λένε!
Του τα είχε μαζεμένα
Οπως ανέφερα και χθες, η αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και πιο συγκεκριμένα η άρνηση του Πρωθυπουργού να κάνει κάτι για να την αποτρέψει, παρά το βαρύ πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση εντός και εκτός Ελλάδας, περιγράφει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την κάκιστη σχέση του υπουργού Εξωτερικών με τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο τελευταίος «είχε βαρεθεί», λέγεται, να τον ακούει «να παραιτείται» κάθε φορά που κάτι συνέβαινε στον τομέα των αρμοδιοτήτων του και για το οποίο εκείνος δεν είχε την τελευταία λέξη.
«Τον είχε πρήξει με τις παραιτήσεις του τον πρόεδρο» μου είπε ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου και μου απαρίθμησε τρεις ή τέσσερις φορές που το είχε απειλήσει. «Αλλά και με τα φάουλ που έκανε» πρόσθεσε.
Με όσα μπόρεσε να συλλέξει κρυφακούγοντας στους διαδρόμους του Μεγάρου, μου είπε ότι στον Κοτζιά ο πρόεδρος χρεώνει την υπέρμετρη ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις, αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν να μην τον έχει μαζί του κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου. «Παραλίγο να κάψει οριστικά τις ελληνορωσικές σχέσεις» μου είπε. Του χρεώνει ακόμη την «άστοχη» περσινή επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν, η οποία έγινε χωρίς καλά προετοιμασμένη την ελληνική πλευρά και με εκείνον, τον Κοτζιά δηλαδή, να απουσιάζει σε πολυήμερα ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι την παραμονή της επίσκεψης. Χρεωμένος από τον Τσίπρα είναι και με την «υπουργοποίηση» του Τόσκα στο κρίσιμο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας «διαλύθηκε η Αστυνομία». Και τέλος ότι ήταν αυτός που προκάλεσε τον Καμμένο, ως μη όφειλε, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, ενώ, λέει, υπήρχε «κατεύθυνση» από τον Πρωθυπουργό να μην ανοίξουν άλλα θέματα στο Υπουργικό και να αφιερωθεί αυτό στα πρώτα μετά το Μνημόνιο μέτρα ανακούφισης των πολιτών.
Γενικώς, και με βάση τα εκτεθέντα προηγουμένως, του τα είχε «μαζεμένα» ο Τσίπρας του Κοτζιά. Και δεν δίστασε καθόλου να τον αφήσει να κατέβει από το τρένο. Μη σου πω ότι τον… έσπρωξε κιόλας!..
Γ. Παπαχρήστος -ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά