Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Καμμένος εκ του ασφαλούς: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πεθάνει

 Κυβέρνηση διαλυμένο συγκρότημα.
«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
«Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος εμμένοντας έτσι στη θέση του ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των
Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν οι ΑΝΕΛ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν ακόμη κοπάσουν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα για τις αναφορές Ζάεφ περί Μακεδονίας του Αιγαίου και μακεδονικής μειονότητας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιδόθηκε σε νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας, βάζοντας και πάλι «νάρκες» στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μας θα είναι Βορειομακεδόνες. Θα είμαστε Μακεδόνες, που μιλούν την μακεδονική» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ προκαλώντας και πάλι την Αθήνα η οποία – μέσω του υπουργείου Εξωτερικών – έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις.
Ερωτηθείς για το πώς αισθάνεται σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε πως «έχουμε ένα πρόθεμα, το “Βόρεια”, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα». Συνέχισε λέγοντας πως οι συμπατριώτες του δεν πρέπει να αισθάνονται ταπεινωμένοι: «Η συμφωνία επιτρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Όποτε η ΕΕ απευθυνόταν σε εμάς, έλεγε: “Ο λαός σας” αντί “μακεδονικό” λαό. Και “η γλώσσα σας”, αντί για “μακεδονική” γλώσσα. Αυτό έγινε, πιθανόν, λόγω της άσκησης πίεσης από Έλληνες αξιωματούχους. Όλα αυτά ήταν μια ταπείνωση».
Βεβαίως, ο υπουργός για ακόμη μια φορά κι εκ του ασφαλούς ζητά να αποσυρθεί η συμφωνία, ενώ την ίδια στιγμή είναι αυτός που στηρίζει την κυβέρνηση που έχει υπογράψει τη συμφωνία. Παρά το γεγονός ότι Τσίπρας και Καμμένος έχουν πει ότι θα συναντηθούν τον Μάρτιο για την περαιτέρω πορεία της συμμαχίας τους, φαίνεται ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι πιο ραγδαίες απ’ ότι περίμενε κανείς. Κι αυτό γιατί μια υπονομευμένη συμφωνία των Πρεσπών από τον Ζάεφ, αν φτάσει στην ελληνική Βουλή νωρίτερα, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να βρει 151 βουλευτές. Κάτι τέτοιο, έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού φαντάζει πλέον δύσκολο.

Κάνουν πίσω στην προβληματική συμφωνία

Ακόμη και οι βουλευτές του Ποταμιού που ήταν θετικά διακείμενοι στις Πρέσπες, τώρα δείχνουν να κάνουν πίσω αφού αποκαλύπτονται κρυφές πτυχές της συμφωνίας που ενισχύουν τον αλυτρωτισμό της γείτονος χώρας. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας δεν μπορεί παρά να ακολουθείται και από την αποδοχή μακεδονικής μειονότητας, κάτι που θέλει να καταστήσει σαφές ο Ζάεφ με τις συνεχείς παρεμβάσεις του.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη αντίδραση της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης, του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Διότι ακόμη κι αν απευθύνει νέες συστάσεις προς την σκοπιανή πλευρά, η εντύπωση που έχει μείνει στον ελληνικό λαό και στην πλειοψηφία των ελλήνων βουλευτών είναι ότι η κύρωση της συμφωνίας θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου κι ότι τελικά η συμφωνία των Πρεσπών είναι άκρως προβληματική.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά