Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Ο… επαναστάτης της γραβάτας

Εις τας ενδόξους δέλτους των επαναστατικών χρονικών θα καταγραφεί η περήφανη δήλωση του πρωθυπουργού μας στη σοβιετική τηλεόραση. Έκανε την ιστορική κατάκτηση να είναι ο πρώτος ηγέτης που απέρριψε και αποκαθήλωσε τον εξουσιαστικό ισοπεδωτισμό της διεθνούς ηγετικής ελίτ με το τυποποιημένο ντύσιμο, που δικαιολογεί αυτό που δικαίως έχει καθιερωθεί να λέγονται, οι «άνθρωποι με τα γκρίζα κοστούμια».
Για μένα, είπε ο κ. Τσίπρας, «αυτή η εμφάνιση αποτελεί μία στολή εργασίας. Έχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση».
Ναι, τέτοια μεγίστη κατάκτηση! (λες και θα του έλεγαν πέρνα έξω!). Τέτοια κατάκτηση, που κατάφερε να
αποκαθηλώσει περιφρονητικά τον άχρηστο κομφορμισμό της γραβάτας και να αναδυθεί αξιοπρόσεκτος από την μικροαστική ομοιομορφία των υποταγμένων στον καθωσπρεπισμό, ηγετών. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν το κατόρθωσαν γιαλατζί αριστεροί και επαναστάτες όπως ο Λένιν, ο Φιντέλ, ο Χότζα, ο Τσαουσέσκου, που τους έχουμε δει όλους σε φωτογραφίες, να είναι γραβατοφορεμένοι σε επίσημες στιγμές.
Στα σοβαρά τώρα, και σε αυτό λανθάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που πηγαίνει στις διεθνείς συναντήσεις σαν συμπέθερος από το χωριό τη δεκαετία του '50. Το κοστούμι και η γραβάτα, αντιθέτως από ό,τι νομίζει, είναι η στολή εργασίας που επιβάλει το αξίωμά του. Κάθε επάγγελμα ή ιδιότητα απαιτούν την στολή τους, και ακριβώς το κοστούμι με γραβάτα που φορούν οι ηγέτες, είναι ο συμβολικός κωδικός της ισότητας μεταξύ τους, ασχέτως της διαφορετικής ισχύος των χωρών τους
Του διαφεύγει επίσης ότι στις επίσημες συναντήσεις ένας Πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, εκπροσωπεί τον λαό του. Η ενδυματολογική πληρότητα δείχνει υπευθυνότητα προς τον θεσμό και σεβασμό προς τους λαούς: Στον δικό του, εκπρόσωπος του πολιτισμικού περιβάλλοντος του οποίου είναι, και στον λαό που τον υποδέχεται ως επίσημο, και του οποίου ο αρχηγός φοράει γραβάτα, ανταποκρινόμενος επίσης στο πολιτισμικό πρότυπο του δικού του λαού.
Άλλωστε όλοι οι ηγέτες εκφράζουν το πολιτιστικό πρότυπο των λαών τους - εκτός από τον κ. Τσίπρα! Για παράδειγμα ο ηγέτης της Βολιβίας Έβο Μοράλες παρουσιάζεται χωρίς γραβάτα και με ινδιάνικα σχέδια στα κάζουαλ ρούχα του, ακριβώς επειδή εκπροσωπεί τον λαό του και την κουλτούρα του (ινδιάνοι). Το ίδιο και οι Άραβες ηγέτες που παρουσιάζονται με κελεμπίες. Είναι η απεικόνιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος των χωρών τους. Κανείς από αυτούς δεν το κάνει από δήθεν επαναστατικό αντικομφορμισμό.
Θα πει κανείς, τόσο σοβαρό θέμα είναι η έλλειψη γραβάτας του Πρωθυπουργού; Δεν το έχουμε συνηθίσει; Το πρόβλημα πλέον δεν είναι η έλλειψη γραβάτας αυτή καθ’ εαυτή , αλλά η αιτιολόγηση. Ότι το προβάλει ως… κατάκτηση!.
Σε εκείνα που έπρεπε να είναι αντικομφορμιστής, αποδρώντας από την πεπατημένη και μπολιάζοντας με μια νέα ηθική την εξουσία, δυστυχώς δεν είναι. Υιοθέτησε και ενσωμάτωσε με κυνισμό τις πλέον αρνητικές, παραδοσιακές και φθοροποιές πρακτικές του πολιτικού μας συστήματος: Την εγγενή ας πούμε ρουσφετολογία, την αναξιοκρατία στελέχωσης με οικείους του κρατικού μηχανισμού, την έλλειψη αυτονομίας της Δικαιοσύνης ή τουλάχιστον κάποιων λειτουργών της, την υποταγή των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης στην κυρίαρχη κυβερνητική προπαγάνδα, την μη αυστηρή εφαρμογή των νόμων, την ασυνέπεια απέναντι στις προεκλογικές διακηρύξεις, και πολλά άλλα, όσα απουσιάζουν για να καταστεί η χώρα μας ένα σύγχρονο κράτος ευνομίας.
Αυτά θα ήταν πραγματικές κατακτήσεις και θα τον κατέτασσαν στη χορεία των αναμορφωτών και εξυγιαντών του πολιτικού συστήματος. Με αυτά θα ήλκυε την ευνοϊκή ματιά της Ιστορίας, και αυτά θα εξισορροπούσαν κάπως τα τραγικά με τα οποία θα συνδεθεί το όνομά του: Την εθνική υποχώρηση (δεν μας αρέσει η λέξη «προδοσία») στο θέμα της Μακεδονίας, το τρίτο μνημόνιο με την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στου δανειστές για 100 χρόνια και το πλέον των 100 δις κόστος που έφερε η κυβέρνησή του και τόσα άλλα.

Αυτά δεν θα τα παραγράψει η ιστορία, με γραβάτα η μη.
ΥΓ: Ο τίτλος του κειμένου είναι από σχετικό χάσταγκ με το οποίο το twitter γιόρτασε δοξαστικά την πρωθυπουργική κατάκτηση!
Γ. Σιδέρης-liberal.gr

11 σχόλια:

  1. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά? Μία εκτείθετε με τον αρχιμαυραγοτήρη Ριχάρδο και τώρα θεωρεί ότι η απόρριψη γραβάτας απο την ενδυματολογική του επιλογή ως κατόρθωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοιχτη επιστολή προς Α. Τσιπρα , κυβερνητη της Ελλαδος 2018!
      Αγαπητε μας κ. Αλεξη Τσιπρα , σαν πατερας δυο παιδιων, αρχιατρος ο ενας , ερευνητης με δυο δοκτορατα ο άλλος, εκφράζω και στο ονομα των παιδιων μου το μεγαλο ευχαριστω, πρωτα για το κυβερνητικο σου εργο και κατοπιν για τις πραξεις και χειρονομιες σου να μας απελευθερώσεις με τον τροπο σου από ξενικες εθυμοτοπιες και συνήθειες , τα καρκινοματα, που φεραν από παλια οθωνικα κουτσαβακια με τα συναφια τους και τα καταστησαν σαν μετρα ευπαρουσιασης, συμπεριφορας και τροπο ζωης μας! Μετα τιμης!!

      Διαγραφή
    2. Το Δρομοκαιτιο εφημερεύει και τα Σαββατα

      Διαγραφή
  2. Για ποιο πολτιστικο προτυπο του λαου μας μιλας κ. ψευτοκονδυλοφορε! Τουτα τα φεραν οι αριστοκρατες αυλικοι και οι μεγιστάνες εκ θεου θεληματος στον τοπο μας! Η δικη μας λεβεντικη φορεσια ηταν το τσαρουχι με φουντα και η εκατοδιπλη φουστανελλα!!Απορω πως τολματε να παραγκωνίζετε τις ιστορικες μας καταβολες και τα ριζια και να ισχυρίζεσθε τετοιες γελοιότητες!! Σε ποιους απευθυνεσθε όταν γραφετε και σχολιαζετε τον εκλεγμενο δημοκρατικα κυβερνητη του τοπου μας? Είναι και φαινεται ο κ. Κουλης , οταν στεκεται κοκορικος σαν στυλιαρη και μιλα γραβατωμενος πιο αξιοπρεπης και σοβαρωτερος από τον σεμνοπρεπη κ. Αλεξη μας?ΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμπρος ζητιανοι του αγραμματου Τσιπρακου μπειτε να παρετε τα λεφτα.. μην ξεχασετε να τον ξαναψηφισετε γιατι δεν φοραει γραβατα μπεεε μπεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αναφορά τις επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης των παιδιών σου νομίζεις ότι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα επιχειρήματά σου? Δηλαδή αν το ένα παιδί σου ήταν γεωργός και ο άλλος οικοδόμος η επιχειρηματολογία σου θα ήταν ασθενέστερη? Κατ΄αρχάς να σε συγχαρώ για τα παιδιά σου αλλά νομίζω τους αδικείς επικαλούμενος την ιδιότητα τους. Τώρα ως προς τη γραβάτα του Τσιπρα, δεν νομίζω ότι είναι σοβαρά πράγματα.Κάποτε στο χωριό φοράγαμε κουστούμι και γραβάτα και κάναμε βόλτες στη Τραγάνα. Άλλες εποχές, άλλες αντιλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν μια στιγμη οργης όταν αρχισα να γραφω στον κονδυλοφορο τις σειρες παραπανω, εκ των υστερων βεβαια διαπιστωνω και γω ,ότι δεν ηταν σωστη αυτη η προβολη και ο τροπος απαντησης μου!! Μπορει να το εκλαβει καποιος,οπως και συ, σαν προσπαθεια προβολης μου, πραγμα που δεν απεβλεπα μια και γραφω ανωνυμα κι ουτε με ξερει και σε ξερω. Παρολα αυτά εχεις δικαιο και φαινεται και από την απαντηση σου , ότι εθιξα,επιπολαια, καποιες λεπτες χορδες συμπατριωτών μου. Κι ισο για τα ευγενή επαγγελματα του γεωργου και οικοδομου καθολου δεν τα υποβιβαζω, τουναντιον αυτόν τον κοσμο, τον εργατικο με τα λερωμενα ροζασμενα χεργια ηθελα να υπερασπισω όταν αρχισα να γραφω το σχολιο μου, διοτι η καμπανια του Κουλη κατά του Αλεξη εχει παρει ταξικο χαρακτήρα από καιρο στην Ελλαδα.
      Τα ρουχα και η εμφανιση δεν κανουν τον παπα ! Αυτό ηθελα να πω και λυπάμαι και παλι που με περεξηγησες !!Χ

      Διαγραφή
    2. Απλά να σου επισημάνω αυτή η εμμονή σου με τον αρχηγό της ΝΔ καταντά αρρωστημένη εκτός και αν αφελώς πιστεύεις ότι ο Τσίπρας θα κυβερνά αιώνια...τον πιστέψαμε έκανε πολλά λάθη τώρα θα τα πληρώσει.

      Διαγραφή
    3. ΑνώνυμοςΚυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018 - 8:17:00 π.μ. EET
      Είναι βαθυτερη εμμονη μου αυτή και δεν περιορίζεται στο προσωπο του Κουλη !Ο Κουλης ειναι η κορυφη του παγόβουνου των μανδαρινων στην Ελλαδα, της΅ κληκας παραδοσιακων τεμπεληδων που θεου θελοντος βρεθηκαν εκει με τη πιστη ότι πρεπει να αρχονται. Είναι μια παρασιτικη και καλομαθημενη καστα που αιδρωτοι και αναιμικοι πιστεουν ότι πρεπει να βασταν τα ποστα. Κανενας από αυτους δεν είναι αυτοδημιουργητος, που είναι για μενα το επικεντρο στη ζωη μας.Ατομικη δημιουργια, θεληση και πιστη στα κουραγια του εαυτου σου. Βαθυ θεμα δεν εξαντληται εδώ με λιγες κουβέντες. Παντως σευχαριστω για τις καλες συμβουλες σου !!

      Διαγραφή
  5. Χαίρομαι που αντιλαμβάνεσαι ότι η οργή δεν είναι καλός σύμβουλος στην διατύπωση απόψεων. Βέβαια αντιλαμβάνομαι για τη περηφάνια που νιώθεις για τα παιδιά σου, όπως κάποτε ένιωθε και για μένα ο συγχωρεμένος πατέρας μου (δεν ξέρεις σε πόση δύσκολη θέση με έφερνε όταν αναιτίως έλεγε ότι ο γιος μου είναι διευθ/ντης) και εγώ για τα παιδιά μου και ίσως αν είμαι τυχερός και για τα εγγόνια μου. Η έκφραση διαφορετικής άποψης μέσα στα πλαίσια μιας πολιτισμένης επιχειρηματολογίας συμβάλλει αναμφισβήτητα στη διαμόρφωση σωστών συμπερασμάτων και στην ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Σου εύχομαι καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ~ευχαριστω πολύ και σου ευχομαι για τις γιορτες και το Νέο Χρονο υγεια και ο,τι καλο ποθεις εσυ και η οικογενεια σου!Χ

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά