Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Αποκάλυψη: Ο Τσίπρας «τελειώνει» τον Καμμένο παρά τις… κωλοτούμπες του προέδρου των ΑΝΕΛ

Αποφασισμένος να «τελειώσει» τον Πάνο Καμμένο παρά τις… κωλοτούμπες του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας φαίνεται πως είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ακόμα και αν ο Πάνος Καμμένος δεν κάνει πράξη τις απειλές του για αποχώρηση του ίδιου και των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θα τον αποπέμψει από κυβερνητικό σχήμα, καθώς δέχεται σχετικές εισηγήσεις τόσο από τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και από άλλους υπουργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τους όρους για «βελούδινο» διαζύγιο που προσφέρει ο Πάνος Καμμένος, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ζωντανά όλα τα σενάρια με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να
αποκλείσει κατάθεση πρότασης Ψήφου Εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα.
O πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά την αποτυχημένη απόπειρα «διάλυσης» της συγκυβέρνησης εμφανίζεται μετανιωμένος και προχωρώντας σε μια ακόμα εντυπωσιακή αναδίπλωση δηλώνει πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του.
Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει μέσω διαρροών πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας που έχει απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη του από τον Πάνο Καμμένο.
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα παραμείνει στην νέα του θέση και δεν θα επιχειρήσει νέα κωλοτούμπα.
Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και να δείξει ότι το κυβερνητικό καραβάνι έχει τις ψήφους για να προχωρήσει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.
Η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου 
Πάντως, τα δεδομένα δείχνουν ότι το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ρευστό.
Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, που όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Μαξίμου. 
Η συνάντηση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά των F-16.
Στη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να "γραφτεί" το τέλος της συγκυβέρνησης, όπως αυτή κυβέρνησε τη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2015.
Μετά την αναβολή του χθεσινού ραντεβού, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι του Σαββάτου, να έχουν τετ α τετ τη Δευτέρα το μεσημέρι, όπου θα συζητηθούν οι «όροι» του επικείμενου διαζυγίου, αλλά και τα επόμενα βήματα.
Από το Μαξίμου χθες εξέπεμπαν πως έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στον κυβερνητικό εταίρο ώστε να αποφασίσει πως θα πορευτεί και μετά το χθεσινό tweet είναι ορατό μία αποκόλληση των δυο πλευρών με φιλικό τρόπο.
Ωστόσο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατ΄ ιδιαν συζήτηση τους, η οποία και θα δρομολογήσει άμεσα όλες τις εξελίξεις.
Η χθεσινή άλλωστε επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια δεν αφήνει περαιτέρω χρονικά περιθώρια για αναβολές.

Δεύτερες σκέψεις

Πάντως, εκτός εκείνων που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο της σκληρής ρήξης, υπάρχουν και στελέχη που υποστηρίζουν πως πρέπει να προτιμηθεί η οδός της ήπιας αντίδρασης.
Ούτως ή άλλως η νέα θέση του Πάνου Καμμένου –εφόσον την διατηρήσει – δημιουργεί τις συνθήκες που επιτρέπουν την κύρωση  της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς να προηγηθεί η επίπονη διαδικασία της Ψήφου Εμπιστοσύνης.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να θέσει στον πρωθυπουργό τους όρους του βελούδινου διαζυγίου που δεν εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και παράλληλα εξασφαλίζουν στον Πάνο Καμμένο την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που τελεί υπό διάλυση.
Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό – εάν γίνει – θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του Πάνου Καμμένου.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο.
Εάν ο πρωθυπουργός διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση.
«Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη», λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.

Οι συσχετισμοί που οδήγησαν στην αναδίπλωση

Η νέα στρατηγική του αρχηγού των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αν ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείψει το υπουργείο και χάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο 3-4 μηνών ως ανεξάρτητος βουλευτής.
Υπό αυτά τα δεδομένα, συνομιλητές του προέδρου των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι στην ψηφοφορία για την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Οι ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία ακόμη και σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφ' όσον ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναινέσει να οδηγηθούν τα δύο κόμματα σε βελούδινο διαζύγιο.
Τον «σώνει» η Συμφωνία των Πρεσπών
Άλλωστε, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά πέντε βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Τον «καίει» η Ψήφος Εμπιστοσύνης

Για την Ψήφο Εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον "ΘΕΜΑ FM" ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά».
Εάν λοιπόν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).
Άρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη Ψήφο Εμπιστοσύνης.

1 σχόλιο:

  1. Τριχες, θα συμπορευθούν μεχρι τέλους διαμρφώνοντας πάντοτε διάφορα σκηνικά δήθεν ρήξης μεταξύ τους.
    Εκλογές τον Οκτώβριο εξατλώνοντας και το τελευταίο λεπτό της τετραετίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά