Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Το «φάντασμα» του 2014 κυνηγά τον Τσίπρα

Ακούγοντας κανείς χθες τον Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναινέσει στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου για μια δεύτερη θητεία στο προεδρικό μέγαρο, δεν θα μπορούσε να μην σκεφτεί τα όσα έγιναν το 2014.
Δεκέμβριος εκείνου του έτους, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία και μπροστά μας είχαμε την εκλογή προέδρου. Ένα χαρτί επί της ουσίας στα χέρια της αντιπολίτευσης προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Κανονικά οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν κάποιους μήνες μετά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ακόμη ότι η οικονομία είχε επιστρέψει σε μια κανονικότητα.
Με πολύ σκληρά μέτρα που επέβαλε εκείνη η κυβέρνηση, με αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και με τους δανειστές να βρίσκονται συνεχώς από πάνω μας.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, επέλεξαν να εργαλειοποιήσουν τη
διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Εκμεταλλεύτηκαν –και είχαν δικαίωμα να το κάνουν από το Σύνταγμα- τη δυνατότητα να ρίξουν την κυβέρνηση, να πάμε σε εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση να αποφασίσει για τον πρόεδρο που επιθυμούσε.
Όπως κι έγινε, η επιλογή του Σταύρου Δήμα δεν πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ έριξε την κυβέρνηση και οι εκλογές ορίστηκαν για τον Ιανουάριο του 2015.
Εφόσον το Σύνταγμα το προέβλεπε ο Τσίπρας το εκμεταλλεύτηκε και ορθώς για το συμφέρον το δικό του και της παράταξής του.
Χθες, ο ίδιος άνθρωπος, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να δεσμεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αποδεχθεί μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ξεχνώντας τι έλεγε το 2014, όταν αυτός φαινόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις και η ΝΔ δεύτερη.
Είναι 6 Δεκεμβρίου και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Αυτήν τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δε συναινεί με την πολιτική της λιτότητας που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καταστρέψει τη χώρα. Το πιθανότερο είναι να αποτύχει η εκλογή Προέδρου και να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές. Οι εκλογές αυτές θα οδηγήσουν σε μία ανατροπή στην Ευρώπη δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή».
Σε άλλη ομιλία του ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν στη λαϊκή βούληση».
Μην ξεχνάμε επίσης ότι το καλοκαίρι του 2014, όταν είχε φουντώσει η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κι αν θα υπήρχε σύμπλευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη, ο κ. Τσίπρας είχε πει… στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ:  ««Δεν θα βρεθεί κανείς να κάνει τον Τσιριμώκο, σε αυτήν την εμποροπανήγυρη. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε την έκπτωση της Δημοκρατίας».

Νομιμοποίηση

Τον Οκτώβριο του 2014, ο κ. Τσίπρας λέει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την επικείμενη εκλογή προέδρου Δημοκρατίας: «Την εντολή που απέσπασαν τον Ιούνιο του 2012, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους πολίτες, και καταθέτοντας ένα ψεύτικο πρόγραμμα διεξόδου, την έχουν χάσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Ο λαός το Μάιο τους αποδοκίμασε. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος.
Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν».

Στη 1 Δεκεμβρίου 2014 ο Τσίπρας στο Σκάι λέει ότι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αναλώσιμοι και πρέπει να ανατραπούν με αφορμή την εκλογή Προέδρου. Όπως τονίζει, αυτό δεν το κάνει για να αρπάξει την εξουσία αλλά γιατί το θέλει ο λαός. Κι αφού υποσχέθηκε ότι δεν θα υπογράψει καμιά συμφωνία και θα σκίσει τα μνημόνια τονίζει:
«Για να βγουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Αποστασία σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές που είναι στα κόμματα τους θα κάνουν διαφορετικά από ό,τι λέει το κόμμα τους. Μίλησα λοιπόν για κλίμα φημών για κλίμα εκβιασμών που τραυματίζει τη Δημοκρατία».
Υπάρχουν άπειρες αναφορές του πρωθυπουργού στη διαδικασία εκλογής προέδρου τότε αλλά και στο γεγονός ότι επέμεινε να πάει δε εκλογές γιατί το ήθελε ο λαός και γιατί η τότε κυβέρνηση είχε χάσει τη λαϊκή εντολή.

Ω του θαύματος, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δε βλέπει ότι πιθανότατα και ο ίδιος έχει χάσει τη λαϊκή εντολή και παίζει με το Σύνταγμα. Επιχειρεί να δεσμεύσει τη ΝΔ στο πρόσωπο του Πρ. Παυλόπουλου αλλά και την επόμενη κυβέρνηση σε διατάξεις του Συνάγματος που θα αποφασίσει η παρούσα.
Το ορθόν δε θα ήταν να πάει η χώρα σε εκλογές και να αποφασίσει ο λαός; Είναι ακριβώς το ίδιο σκηνικό με το 2014 αλλά αντεστραμμένο. Η ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δείχνει να καλπάζει στην εξουσία, η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τη λαϊκή εντολή, αλλά επιμένει να παραμένει αμετακίνητη και μάλιστα με όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες ώστε να συσταθεί η κυβέρνηση – κουρελού.

Κυνισμός και ηττοπάθεια

Βεβαίως τώρα η αντιπολίτευση δεν έχει το χαρτί της εκλογής προέδρου να ρίξει στο τραπέζι, όμως, εδώ σημασία έχει ο κυνισμός του κ. Τσίπρα. Χθες στη Βουλή, αναφερόμενος στην πτώση της κυβέρνησης το 2014 είπε:  «Το Σύνταγμα μας έδινε τη δυνατότητα. Και άρα ξέρουμε ότι όποιος και να βρεθεί στην ίδια θέση, θα πράξει το ίδιο. Και για αυτό και αλλάζουμε το Σύνταγμα».
Δηλαδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κυβέρνηση εκμεταλλευόμενοι το Σύνταγμα που τώρα θέλουν να το αλλάξουν ώστε να μην μπορεί να κάνει κανείς αυτός που έκαναν εκείνοι. Και ζητά δέσμευση από τη ΝΔ να αποφασίσουν ένα χρόνο πριν για το ποιος θα είναι πρόεδρος, αδιαφορώντας για τους συσχετισμούς που θα προκύψουν στις επερχόμενες εκλογές.
Είναι μια προφανέστατη ομολογία ήττας από πλευράς Τσίπρα ο οποίος βλέπει ότι δεν ελέγχει πλέον την πολιτική κατάσταση και προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει την μετεκλογική κατάσταση.
Αν είχε μείνει πιστός στα λεγόμενα και τα πιστεύω του τότε θα πήγαινε σε εκλογές ώστε να αποφασίσει ο λαός τι θέλει, όπως έγινε και το 2014.
Η ουσία είναι ότι ο πολιτικός που εκμεταλλεύτηκε το Σύνταγμα για να ρίξει την τότε κυβέρνηση, επιθυμεί τώρα να αποσυνδέσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου κατά το δοκούν. Όπως ο ίδιος το επιθυμεί, αν και έγινε πρωθυπουργός επειδή χρησιμοποίησε το γράμμα του Συντάγματος. Και μάλιστα καταθέτει μια πρόταση που μάλλον γέλιο προκαλεί. Διότι το να λες ότι πρόεδρος θα εκλεγεί από το λαό αφού αποτύχει η Βουλή για επτά φορές να το κάνει, αυτό σημαίνει ότι αδιαφορείς για την πολιτική κρίση που μπορείς να δημιουργήσεις.
 Βασ. Κανέλλης-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά