Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ρεπορτάζ-«κόλαφος» Reuters για Τσίπρα: «Βουλιάζει» στις δημοσκοπήσεις

Στο αρνητικό κλίμα που «χτίζεται» για την Ελλάδα στην Ευρώπη λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων αλλά και των παροχών - όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού - που μοιράζει ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται άρθρο του Reuters στο οποίο επιχειρείται να αποδωκικοποιήσει το «πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει να επιλύσει τον εκλογικό γρίφο».
Τo Reuters σημειώνει  ότι η στρατηγική Τσίπρα για την επανεκλογή του που βασίστηκε στην έξοδο από τα Μνημόνια και την επίλυση του Σκοπιανού «δεν αποδίδει με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις».
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, επίσης, ότι
«ο Τσίπρας εξελέγη ως ένας φλογερός αριστερός με την υπόσχεση να απορρίψει τη λιτότητα που απαιτούσαν τα Μνημόνια. Στη συνέχεια υποχώρησε στις απαιτήσεις των δυναστών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής».
«Τώρα μετα από χρόνια λιτότητας, αρκετοί μέσοι ψηφοφόροι δεν μπορούν να έχουν φως στο σπίτι τους, άλλους παραμένουν βαθιά υπερχρεωμένοι και σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες είναι άνεργος» προστίθεται στο ρεπορτάζ.
Οι κινήσεις αυτές αποβλέπουν στη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα αφότου ανήλθε στην εξουσία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, αν και ο ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει.
Το Reuters επικαλείται και πηγές κοντά στον Τσίπρα που λένε ότι «η στρατηγική του τώρα φτάνει στο σημείο στο οποίο η κυβέρνηση του να μπορεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να κάνει διορθώσεις για τον μνημονιακό πόνο».
Όσον αφορά τις εκλογές κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ότι «θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τη διαφορά στις Ευρωεκλογές ώστε να μπορέσουμε να κατακτήσουμε μια εκλογική νίκη αργότερα μέσα στο έτος».

Το ερώτημα, λέει το Reuters, είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετή καλή θέληση από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους.
Η συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει ότι «παρά την έξοδο από τα Μνημόνια η Αθήνα έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει συγκεκριμένους στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, με τους στόχους αυτούς να συνδέονται με τα μέτρα μείωσης του χρέους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος, η επίδοση της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι χαμηλή».
Στο σημείο αυτό το ρεπορτάζ μεταφέρει το αρνητικό κλίμα στο Euroworking Group «λίγες ημέρες μετά το χειροκρότημα που εισέπραξε ο Τσίπρας όταν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού». «Η ατμόσφαιρα... δεν ήταν και τόσο θετική.
Η Ελλάδα οπισθοχωρεί σε αρκετούς τομείς. Το γενικό πολιτικό κλίμα (σ.σ. στην Ευρώπη) είναι θετικό για τον Τσίπρα και ό,τι έκανε με τη "Μακεδονία" αλλά αυτό δεν αφορά τις αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο» δηλώνει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το Reuters επικαλείται και άλλο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που σημειώνει ότι η έκθεση για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «δεν ήταν καλή».
«Μια αρνητική ευρωπαϊκή έκθεση θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές - αποσταθεροποιώντας άλλο ένα κομμάτι της εκλογικής στρατηγικής του Τσιπρα: την ανάγκη για ήρεμες οικονομικές αγορές» προσθέτει το ρεπορτάζ.
Από την πλευρά του και ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markit Economics παρατηρεί. «Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που πρέπει η Ελλάδα να προσέξει να μην περάσει».
Οι αγορές, εξηγεί, καταλαβαίνουν ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μία μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά