Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

To FBI και ο Ερντογάν δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε τον Τσίπρα

Η διαφορά αντίληψης στην άσκηση της εξουσίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη όσο περνάει ο καιρός.

Τελευταία παραδείγματα η διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης και οι αποκαλύψεις για το έγγραφο του FBI στην υπόθεση Novartis.
Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και οι αρμόδιοι υπουργοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και τους κινδύνους από την κρίση. Μετά το τέλος της συνεδρίασης άκουσα δηλώσεις από τους βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος (και του ΣΥΡΙΖΑ) που εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα της ενημέρωσης, αλλά και το θετικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης.

Το Μαξίμου μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «εφόσον χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις» για τη διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία.
Ας θυμηθούμε τι έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να... λύσει το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Τον πρώτο και μόνο που ενημέρωσε για τις προθέσεις του ήταν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ουδέποτε ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης για το σχέδιο της κυβέρνησης, το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ούτε ζητήθηκε η συμμετοχή τους στη χάραξη μιας εθνικής γραμμής.
Αντίθετα, υπουργοί και στελέχη της τότε κυβερνητικής παράταξης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έκρυψαν ότι στόχος τους ήταν να διασπάσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.), να αποκομίσουν κομματικά οφέλη και να ξανακερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές. Σημασία δεν έχει τι έγινε και τι δεν έγινε, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως πολιτικό σκοπό τη διάσπαση των αντιπάλων του. Τελικά κατάφερε να ισοπεδώσει τον συνέταιρό του στην κυβέρνηση Πάνο Καμμένο και να διαλύσει τους Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία για ακόμη πέντε μήνες.
Ο πολιτικός αμοραλισμός στο τέλος σκοτώνει τους εμπνευστές του, κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε πανηγυρικά στις εκλογές του Ιουλίου.

Την ίδια χρονική περίοδο ο Πολάκης και οι όμοιοί του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξανακερδίσουν τις εκλογές (δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν την εξουσία) ήταν «να βάλουμε στη φυλακή μερικούς πολιτικούς μας αντιπάλους». Το έγγραφο που πήραν από το FBI, το οποίο έγραφε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis, ουδόλως τους απασχόλησε, ούτε ανέστειλλε τον σχεδιασμό τους για κατασυκοφάντηση δέκα πολιτικών στελεχών πρώτης γραμμής και δι’ αυτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εξαφάνισαν το έγγραφο των αμερικανικών Αρχών, εφήυραν τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και έστησαν κάλπες μέσα στη Βουλή για να λασπώσουν δέκα πολιτικούς και να κρατήσουν σε πολιτική ομηρία τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο τέλος, η αλήθεια, ενίοτε, κερδίζει, αλλά όχι χωρίς κόστος και συνέπειες. Το πιο σημαντικό απ’ όλα; Οτι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», όπως το χαρακτήρισε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ουδέποτε διερευνήθηκε στις αληθινές του διαστάσεις.

Το έγγραφο του FBI που έφερε προχθές στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής περιγράφει με λεπτομέρειες πώς η Novartis είχε στήσει στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, ένα ολόκληρο σύστημα με πολλά χρήματα για να λαδώνει γιατρούς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού με σκοπό να προωθούν τα προϊόντα της.
Τόσα χρόνια μετά η έρευνα βρίσκεται στις ελληνικές καλένδες, καμία υπόθεση δεν έχει φτάσει στο ακροατήριο και η Novartis όχι μόνο δεν έχει τιμωρηθεί, αλλά εξακολουθεί να κάνει εξαγορές δισεκατομμυρίων.
Η πενταετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν μια κακή περίοδος για τη χώρα. Μας πήγαν ξανά πίσω σε σκοτεινές εποχές πολιτικού μίσους, από τις οποίες είχαμε ξεφύγει με μεγάλο κόπο και υψηλό κόστος. Ελπίζουμε τώρα που βρίσκονται σε φάση ανασύνταξης να δουν τα λάθη τους, να αλλάξει η νοοτροπία τους και να ξανασκεφτούν τις μεθόδους τους. Η κοινωνία είναι τώρα περισσότερο ώριμη και υποψιασμένη για τις σταλινικές επιλογές τους. 
Μπάμπης Κούτρας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά