Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Δεν έχεις; Δεν μπαίνεις!


Ακούγεται αντιδραστικό, ρατσιστικό, αυταρχικό, διάταγμα δικτατορικό, από καθεστώς φασιστικό. Μάλιστα στη μνήμη επανέρχεται το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Κι όμως. Είναι εντελώς -προς το κοινωνικό σύνολο- προστατευτικό. Το απόλυτο όπλο που σκοτώνει τον καταραμένο ιό.

Τίποτα δεν είναι σταθερό. Τίποτα αμετάβλητο. Τίποτα απόλυτο. Τι να πρωτοθυμηθώ. Η ψήφος των γυναικών. Ο γάμος των ομοφυλόφιλων. Η διαφορετικότητα των πάσης φύσεως μειοψηφιών. Όπως έλεγε και ο μέγας Κομφούκιος. Ο,τι λυγίζει επιβιώνει. Ο,τι είναι άκαμπτο γκρεμίζεται και πεθαίνει.
Η σχετικότητα είναι νομοτελειακή. Κάθε δραστηριότητας, πίστης, σκέψης, κάθε επιστήμης. Όλα σχετικά. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν εξωφρενικό. Όπως η ψήφος των γυναικών. Σήμερα είναι αδιαπραγμάτευτο γεγονός. Αυτό που χτες θεωρούνταν παράνομο και μισητό. Όπως η δημιουργία κομμουνιστικών κομμάτων. Αργότερα καταχωρήθηκε ως νίκη των προλετάριων και των φτωχών μαζών.
Όλα αλλάζουν. Όλα μετακινούνται. Όλα μετασχηματίζονται. Όλα μεταλλάσσονται. Όλα ανατρέπονται. Όλα δυναμικά εξελίσσονται. Παράδειγμα, η περίπτωση του θρυλικού Όσκαρ Ουάιλντ. Που η πουριτανική, αντιδραστική και άκρως συντηρητική βρετανική ελίτ τον εξόρισε, τον κατέστρεψε και σχεδόν τον εξόντωσε. Με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Σήμερα όλα αυτά ξεπερασμένα και γραφικά. Οπως με την περίπτωση του Γαλιλαίου, την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της και την Ιερά Εξέταση.

Με απλά λόγια, χαιρετίζω την πρόταση του Κυριάκου για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού. Καλύτερα δεν γίνεται. Με δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη και κυριότερη, η πιστοποιημένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Του κάθε εμβολίου. Κάθε γεωγραφικής και βιομηχανικής προελεύσεως. Η δεύτερη, ο χρονικός ορίζοντας εμβολιασμού του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας. Θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας; Για να δούμε.

Παρεμπιπτόντως, πρέπει να διατυπώσω την απορία μου. Αφού πρόκειται περί πολεμικής αναμετρήσεως. Ανάμεσα στον αόρατο, θανάσιμο COVID-19 και σε ολόκληρο της οικουμένης τον πληθυσμό. Αφού για την αντιμετώπισή του απαιτούνται όπλα υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Αφού αυτά τα όπλα, δηλαδή τα εμβόλια, πρόκειται να διοχετευτούν και να μοιραστούν από το κέντρο των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Και αφού, μέχρι στιγμής, το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για άγνωστους προς εμένα λόγους, διαχειρίστηκε τις προμήθειες, τις δόσεις και τις παραδόσεις με πρωτοφανή ερασιτεχνισμό και με εξωφρενική ολιγωρία.

Αφού συμβαίνουν όλα αυτά και αφού μερικές ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται σε άλλες πηγές, γιατί όχι κι εμείς; Δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Να μετράμε θύματα μέχρι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να αποφασίσουν να συμμορφωθούν και να μοιράσουν εξοπλισμό; Αδιανόητο!

Πάμε τώρα στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θέλεις να έρθεις από Λονδίνο, Πεκίνο, Ντουμπάι, για να «κατασκηνώσεις» στη Μύκονο; Δείξε και κόπιασε. Δεν έχεις; Δεν μπαίνεις!

Θέλω από Νέα Υόρκη να έρθω Σαντορίνη. Αλλά για να το κάνω και για να «κατασκηνώσω» στο πεντάστερο, το δικό σου ξενοδοχείο, πρέπει πρώτα να με βεβαιώσεις, ψηφιακά, πως όλο το προσωπικό σου διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεν έχουν; Δεν έρχομαι. Ξέχασέ με!

Πιο απλά και ψυχρά. Δεν έχει ο ταρίφας πιστοποιητικό; Δεν μπαίνω. Δεν έχει ο επιβάτης; Δεν μπαίνει. Δεν έχει ο μπουτικατζής; Δεν μπαίνω. Δεν έχει ο πελάτης; Δεν μπαίνει. Δεν έχουν οι σερβιτόροι; Δεν κάθομαι, φεύγω. Δεν έχει ο καφενόβιος; Δεν κάθεται και φεύγει. Δεν έχει ο κάθε υπάλληλος; Φεύγω. Δεν έχει ο προϊστάμενος; Δεν δουλεύω!

Τι είναι προτιμότερο; Ποιο το πολύτιμο, το αναντικατάστατο, το πρώτο αγαθό; Οι θεωρίες συνωμοσίας του κάθε ψεκασμένου ή η υγεία των πολιτών; Στοιχειώδες. Είσαι αρνητής; Με γεια σου και χαρά σου! Εκεί, εκεί, αποκλεισμένος στη Γ’ Εθνική!

Κυριάκο, προχώρα. Και άσε τη Μέρκελ να το σκέφτεται για να περνάει η ώρα. Κυριάκο, προχώρα. Και άσε τον Τσίπρα να μετατρέπει τον εμβολιασμό σε εργαλείο υπέρ ελευθεριών.

Σε τελευταία ανάλυση, χίλιες φορές κοινωνικός αποκλεισμός των αρνητών παρά να απολαμβάνω εγώ την αιώνια ελευθερία των νεκρών!

 Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά