Στη διάσκεψη της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του 1945, το μεγάλο «αγκάθι» δεν ήταν το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας, αλλά αυτό της Πολωνίας. Για τη Γερμανία πίστευαν οι νικητές ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρισκόταν μια λύση, όπως τελικά κι έγινε. Για την Πολωνία όμως;
Οι Σοβιετικοί υποστήριζαν πως πάντα οι εισβολείς περνούσαν μέσα από το έδαφος αυτής της χώρας και ως εκ τούτου θα έπρεπε οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Πολωνίας να διάκεινται φιλικά προς το σοβιετικό καθεστώς. Από την πλευρά τους, ιστορικά, δεν είχαν άδικο.
Το πρόβλημα βρισκόταν στο πώς θα σχηματίζονταν οι φιλοσοβιετικές κυβερνήσεις. Ο Στάλιν, λόγω ιδεολογικής και πολιτικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και εξ ιδιοσυγκρασίας, υποβάθμιζε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις συγκροτούνται στις δημοκρατικές χώρες ύστερα από ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.
Αν ένας λαός δεν ήθελε η πατρίδα του να προσδεθεί στο σοβιετικό άρμα, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό ήταν η ωμή βία. Και η βαθύτατα καθολική και ιστορικά αντικομμουνιστική Πολωνία ποτέ δεν θα αποκτούσε μια
φιλοσοβιετική κυβέρνηση, αν οι Πολωνοί εκφράζονταν ελεύθερα. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι εξελίξεις στην Πολωνία πήραν την τροπή που πήραν.Και σήμερα ο ρωσικός νεοϊμπεριαλισμός θα βρεθεί μπροστά σε παρόμοιο πρόβλημα. Οταν ο πόλεμος της Ουκρανίας θα λήξει, μετά βεβαιότητος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα απαιτήσει να συγκροτηθεί –αν δεν την επιβάλει– μια νέα ουκρανική κυβέρνηση με φιλορωσικό προσανατολισμό. Για να παραμείνει αυτό το καθεστώς, θα πρέπει και οι εκλογές που θα διεξάγονται να είναι τύπου Λευκορωσίας και Καζακστάν. Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει καμιά εγγύηση για τους Ρώσους ως προς το καθεστώς της Ουκρανίας. Και γι’ αυτό τον λόγο η επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων είναι καταδικασμένη μακροπρόθεσμα σε πολιτική αποτυχία.
Η Ιστορία έχει αποδείξει πως, τελικά, καμιά εξωτερική δύναμη επιβολής δεν μπορεί να ορίσει τις τύχες ενός λαού ενάντια στη θέλησή του. Φαίνεται πως ο Πούτιν δεν έχει διδαχθεί από το πώς συγκροτήθηκε το μπλοκ των λαϊκών δημοκρατιών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ούτε κατάλαβε γιατί κατέρρευσε. Και προσπαθεί να επαναλάβει το ίδιο λάθος, στον 21ο αιώνα.
Σ. Μουμτζής-Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.