Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Οικολογική ημερίδα στον Αλμυρό


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό του Βόλου στις 15 Μαρτίου 2009 η προγραμματισμένη ημερίδα του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων με θέμα :
Ανάπτυξη-Περιβάλλον-Γήπεδα Γκολφ-Υδατικοί πόροι

με αφορμή την επιχειρούμενη εγκατάσταση γηπέδων γκόλφ στην περιοχή στις ΝΗΕΣ
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση των οικολογικών οργανώσεων και μελών του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, «Εν Δράσει» και «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας». Στηρίχθηκε δε από τον Δήμο Αλμυρού και την ΝΕΛΕ Μαγνησίας.
Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι:
Η κ. Μπριασούλη Ελένη-Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου η οποία ανέπτυξε το θέμα «Θέρετρα Γκολφ-Ζητήματα Σχεδιασμού Αειφορικής Τοπικής Ανάπτυξης» και η οποία κατέδειξε την αναγκαιότητα του Σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο του αειφορικού μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής, με στόχο αφ ενός μεν οι τοπικές κοινωνίες να είναι συμμέτοχες της όποιας λύσης , αλλά και το να μπορεί η όποια λύση να εξασφαλίσει την ανθρώπινη και ικανοποιητική διαβίωση των σημερινών και μελλοντικών γενεών.
Ο κ Δαναλάτος Νικόλαος-Καθηγητής Γεωργίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Υποβάθμιση και ερημοποίηση των γαιών» . Στην παρουσίασή του ανέπτυξε την σημαντικότητα που έχει για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, η διατήρηση και προστασία του επιφανειακού εδάφους και πώς με παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ μπορούν αν μας απομακρύνουν από αυτό τον στόχο.
Ο κ Μπριασούλης Δημήτριος-Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος αναφέρθηκε στην εισήγησή του «Αξιοποίηση φυσικών πόρων και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη-Κρίσιμες επιλογές και προοπτικές» για το πόσο σημαντικό είναι για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για το περιβάλλον γενικότερα η εξέταση εναλλακτικών λύσεων ανάπτυξης που στόχο θα έχουν το πώς με την διατήρηση των υπαρχόντων πόρων μίας περιοχής θα υπάρξει διατήρηση του πληθυσμού σε μία περιοχή. Έδωσε δε παραδείγματα από όλη την Ελλάδα από τέτοιες επιτυχημένες λύσεις.
Ο κ Τσαντάκης Μανώλης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ιτάννου Κρήτης και μέλους του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Κρήτης ο οποίος στο θέμα του «Εμπειρίες και προοπτικές από το Κάβο Σίδερο» με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε το πώς η τοπική κοινωνία στην Κρήτη παλεύει για πολλά χρόνια και πλησιάζει προς μία θετική λύση του προβλήματος εγκατάστασης γηπέδων γκόλφ στην Κρήτη στην περιοχή του Κάβο Σίδερου.
Ο κ Σταμέλλος Στέφανος, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας, ο οποίος αναφέρθηκε σε αντίστοιχη προσπάθεια που γίνεται στην Αταλάντη για εγκατάσταση γηπέδου γκόλφ και η οποία προσπάθεια δυστυχώς δεν βρίσκει αντίδραση από την τοπική κοινωνίας παρόλες τις προσπάθειες που γίνονται από τους οικολόγους.
Ο κ Καραζούπης Χρήστος Πρόεδρος της εθελοντικής περιβαλλοντικής ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει» ανέπτυξε το θέμα: «Ανάπτυξη-Περιβάλλον-Δημόσιοι Φορείς-Αυτοδιοίκηση-ΜΜΕ-Κοινωνία των Πολιτών» ο οποίος παρουσίασε την σχέση της κοινωνίας των πολιτών με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και πώς αυτή η σχέση όταν υπάρχει θέληση μπορεί να βοηθήσει στην ανέλιξη της τοπικής κοινωνίας και την προώθηση βιώσιμων λύσεων.
Τέλος ο νομικός σύμβουλος των οικολογικών οργανώσεων κ Λορίτης Γεώργιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της επένδυσης για το γκολφ που αποδεικνύουν το σύνολο των παρατυπιών και παρανομιών που έχουν γίνει και το πώς Δημόσια Γη φαίνεται ότι ανήκει σε Μονή.

Παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι του Συνασπισμού, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΠΑΣΟΚ και πολίτες.
Η ημερίδα είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση γεμίζοντας τον χώρο της εκδήλωσης και παραμένοντας μέχρι τέλους στην συζήτηση
Τα συμπεράσματα της ημερίδας έδειξαν το μάταιο της συγκεκριμένης εγκατάστασης των γηπέδων γκόλφ στις ΝΗΕΣ και την αποφασιστικότητα της τοπικής κοινωνίας να αντισταθεί σ αυτή την εγκατάσταση διαφυλάσσοντας το αυτονόητο.
Το δικαίωμα στην ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.