Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Από το 1989... στο 2009


Πριν από είκοσι χρόνια, τον Νοέμβριο του 1989, όταν κατέρρεαν τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης και άλλαζε δραματικά ο κόσμος, η Ελλάδα εξαντλούσε τη δοκιμασία της περιβόητης κυβέρνησης Τζαννετάκη και εκινείτο στον αστερισμό των διερευνητικών εντολών, προκειμένου να βρει, εν μέσω σκανδάλων και σκανδαλολογίας, μια νέα φόρμουλα διακυβέρνησης.

Τα μεγάλα γεγονότα της Πράγας, της Βουδαπέστης, του Βουκουρεστίου, του Βερολίνου και αργότερα των Τιράνων, της Μόσχας και του Βελιγραδίου συγκλόνιζαν τότε ολόκληρο τον κόσμο και εδώ κυριαρχούσαν μικροπρεπείς και ασήμαντες- όπως ο καιρός έδειξε - για την πορεία της χώρας πολιτικές έριδες και διαμάχες. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι η κατάρρευση της Ανατολικής Ευρώπης επήλθε το τελευταίο δίμηνο του 1989 και η ελληνική πολιτική, όπως και η κοινωνία, δεν βρήκαν τον χρόνο όχι να την αξιολογήσουν αλλά ούτε και να την παρακολουθήσουν.

Κάπως έτσι η χώρα μας άρχισε πολύ γρήγορα να μετράει τις συνέπειες, να δέχεται τα μεταναστευτικά κύματα και να αποδέχεται τις επιβληθείσες τότε γεωπολιτικές μετατοπίσεις και ανακατατάξεις χωρίς πρόνοιες, χωρίς σχέδια, χωρίς εναλλακτικές και οργανωμένες αντιδράσεις, χωρίς καν να γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω της.

Στην παρούσα συγκυρία της μεγάλης διεθνούς κρίσης, των ιστορικών αλλαγών που φαίνεται να επιβάλλονται στη λειτουργία των οικονομικών συστημάτων και των γεωπολιτικών μετατοπίσεων που εκ των συνθηκών συντελούνται, η Ελλάδα πάλι δείχνει ασθενής και αποπροσανατολισμένη.

Η νεοδημοκρατική κυβέρνηση είναι αποσυντονισμένη από του κ. Τέλη τα πανωπροίκια, καταδιώκεται από τις δημοσκοπήσεις, για τις εκλογές και τα πολλά σενάρια διαδοχής του κ. Καραμανλή μιλάει, η προσοχή της είναι στραμμένη στον κομματικό μικρόκοσμο και σε όσα βασανιστικά αυτός μεταφέρει. Δεν έχει τη δύναμη, ούτε τη νηφαλιότητα να δει τη θέση της χώρας στον νέο κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να εντάξει στον σχεδιασμό της τη διαμορφούμενη νέα παγκόσμια οικονομική τάξη. Τα κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνεχίζουν να μιλούν με τους όρους του παρελθόντος.

Δεν κατανοούν την επερχόμενη μεταβολή, δεν αντιλαμβάνονται τις νέες προτεραιότητες, ούτε τη νέα αρχιτεκτονική, που η κρίση, η ένταση, το βάθος και το μέγεθος των συνεπειών της επιβάλλει στη λειτουργία του ίδιου του καπιταλισμού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής επιμένουν ακόμη και τώρα στην πολιτικά ηττημένη και ηθικά καταρρακωμένη γραμμή της απορρύθμισης των πάντων.

Οι μοιρολάτρες θα έλεγαν πως είναι γραφτό της μοίρας να απουσιάζει η Ελλάδα από τα μεγάλα ή να αναδεικνύει όλη την προβληματικότητα και τις παθογένειές της σε εποχές κρίσιμες και καθοριστικές. Δεν είναι όμως έτσι. Οι καιροί έχουν δείξει ότι οι ηγεσίες είναι μικρές. Τελικώς φταίει ο γιαλός που στραβά αρμενίζουμε...

Αντ Καρακούσης ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.