Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Πυροβολεί αφοπλισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Εγκλωβισμένο σε μια αντιφατική τακτική βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι καταιγιστικές εξελίξεις και αποκαλύψεις των υπόγειων διαδρομών μεταξύ του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκου και της Χρυσής Αυγής. Εχοντας σπαταλήσει κοινοβουλευτική δυναμική και ενέργεια με τις προτάσεις μομφής που έσπευσε να καταθέσει την προηγούμενη Κυριακή κατά των κ.κ. Ι. Στουρνάρα και Ευ. Μεϊμαράκη, μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Κασιδιάρη - Μπαλτάκου η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίστηκε στις... ρηματικές διακοινώσεις και στις διατυπώσεις αιτημάτων περί παραίτησης της κυβέρνησης.
Οι αποκαλύψεις της προηγούμενης Τρίτης συνέπεσαν με την ψηφοφορία για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες και της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση διαπίστωσε ότι δεν είχε στη διάθεσή της τα όπλα που θα επιθυμούσε.
Σπατάλησαν πολύτιμο κεφάλαιο
Αφότου εξάντλησαν όλα τους τα επιχειρήματα προκειμένου να στηρίξουν τη συνταγματικότητα της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, κάποια κοινοβουλευτικά στελέχη διαπίστωσαν ότι οι εξελίξεις τούς είχαν προς στιγμήν ξεπεράσει. Για κάποιους ήταν προφανές ότι αν δεν είχε σπαταληθεί πολιτικό κεφάλαιο για μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία, οι δυνατότητες κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης υπό το φως των καταιγιστικών εξελίξεων θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες και πιο αποτελεσματικές, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες με συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα τέθηκε το δημοσιογραφικό ερώτημα ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης: «Δεν θα ήταν καλύτερα να είχατε τη δυνατότητα σήμερα να καταθέσετε μια πρόταση μομφής κατά υπουργών τους οποίους κατηγορείτε για μεθοδεύσεις στην υπόθεση (σ.σ.: τους κ.κ. Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου), αντί να σπαταλάτε δυνάμεις δύο ημέρες νωρίτερα;».

Η απάντηση φανέρωνε κάποια αμηχανία, καλυμμένη σε χαμόγελα: «Και πάλι θα μας έλεγαν ότι δεν έχει παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτσι αφαιρέσει μόνος του ένα τμήμα του κοινοβουλευτικού του οπλοστασίου, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον μία και μοναδική δυνατότητα: να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το θέμα, η οποία πάντως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το πότε θα διεξαχθεί.

Ο αυτοεγκλωβισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια πρόχειρα σχεδιασμένη τακτική κατέστη φανερός και από τη στάση του εντός Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα:
Τη στιγμή που κατά την επίμαχη ημέρα συζητούνταν η άρση της βουλευτικής ασυλίας των μελών της Χρυσής Αυγής, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε θετικά.

Την ίδια ώρα όμως περιέπιπτε σε μια αντίφαση, καθώς με αφορμή τις ήδη γνωστές «αποκαλύψεις Κασιδιάρη» ζητούσε επιμόνως τις παραιτήσεις δύο υπουργών με το σκεπτικό ότι συμμετείχαν σε μεθοδεύσεις για την άσκηση διώξεων κατά της Χρυσής Αυγής.

Ετσι, από τη μία πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεχόταν τη βασιμότητα των διώξεων κατά των μελών της Χρυσής Αυγής και από την άλλη κατηγορούσε για μεθοδεύσεις τους επικεφαλής υπουργείων, μεταξύ των οποίων και εκείνο που παρέπεμψε τη σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία.

Εκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει ένα αίτημα, το οποίο, ακόμη και αν είχε πιθανότητες να ικανοποιηθεί, δύσκολα θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι το προκάλεσε: να παραιτηθεί η κυβέρνηση και η χώρα να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

«Επιστροφή στο πεζοδρόμιο»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τακτική που υιοθέτησε και ακολούθησε η αξιωματική αντιπολίτευση την τελευταία εβδομάδα (αρχής γενομένης από την πρόταση μομφής) ήταν απόρροια μιας επιχείρησης «επιστροφής στο πεζοδρόμιο»· η οποία με τη σειρά της ήταν αποτέλεσμα ενός άτυπου και βεβιασμένου εσωκομματικού συμβιβασμού, έπειτα από τις αλλεπάλληλες αναταράξεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις (κυρίως) του κ. Ι. Δραγασάκη, όπως η διαβεβαίωση προς γερμανούς βουλευτές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη» και ότι «υπάρχει επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας και δεν φταίνε οι ξένοι γι' αυτήν».

Οι αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν έντονες - έστω και αν κατά κύριο λόγο παρέμειναν στο παρασκήνιο. Κάποιοι επισήμαναν ότι αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, άμα τη αφίξει του κ. Τσίπρα από το Τέξας. Εκεί είχε διατυπώσει τη διαβεβαίωση περί μη εξόδου από το ευρώ, προκαλώντας και πάλι την αντίδραση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Κατά την κυρίαρχη άποψη πάντως, την οποία εκφράζουν σχεδόν ομόφωνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η ομοιότητα των περιστάσεων συνιστά απλώς σύμπτωση και τίποτε περισσότερο.

Αυτό πάντως που σύμφωνα με πληροφορίες μοιάζει να είναι ήδη προαποφασισμένο στην Κουμουνδούρου είναι η επόμενη πρόταση μομφής! Οπως εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν να εννοηθεί και σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτουν κομματικά στελέχη όλων των τάσεων, μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον το αποτέλεσμά τους επιβεβαιώσει τα όσα προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή των συσχετισμών και de facto πολιτική απονομιμοποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τότε θα έχει παρέλθει και το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής.



Εκπληξη
Η περίεργη προειδοποίηση Μπαλτάκου στον κ. Βούτση

Αντιμέτωπος με τις αμφιλεγόμενες τακτικές του κ. Μπαλτάκου και της γνώσης του για τα εσωτερικά της Χρυσής Αυγής είχε βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το καλοκαίρι του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρονται από κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο εκείνη και λίγο μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, όταν το πολιτικό σκηνικό είχε φορτιστεί επικίνδυνα, έγινε στη Βουλή μία απροσδόκητη συνάντηση.

Ο κ. Μπαλτάκος, περπατώντας στον διάδρομο, πλησίασε τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ν. Βούτση.

Δεν είχαν ουδέποτε συναντηθεί στο παρελθόν και ουδέποτε συνομιλήσει. Με πρωτοβουλία του ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης εμφανίστηκε να διατυπώνει μία προειδοποίηση, η οποία αιφνιδίασε τον κ. Βούτση. Είχε πει τότε ο (πρώην) στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, επειδή η Χρυσή Αυγή διαθέτει οπλοστάσιο και οργανωμένες ομάδες, οι οποίες είναι έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης της Αριστεράς.

Η πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου είχε προξενήσει τότε μεγάλη έκπληξη στον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και είχε αποτελέσει θέμα κλειστών κομματικών συσκέψεων.

Το περιστατικό είχε μάλιστα συνδυαστεί με πληροφορίες που έφταναν στην Κουμουνδούρου μέσω Βρυξελλών, αλλά με προέλευση την Αθήνα, και περιέγραφαν ένα εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στην Ελλάδα, σε μία εκδοχή της θεωρίας των άκρων. Είχε ερμηνευτεί πάντως ως παρελκυστική τακτική και ως έμμεση απειλή, καθώς σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία από τις φράσεις του κ. Μπαλτάκου ήταν: «Να προσέχετε, γιατί εσείς δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένοπλα τμήματα»...
Άγγελος Κωβαίος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.