Το 2014 ζητούσε εκλογές ο Τσίπρας και είχε επισκεφθεί τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια καθώς είχε πετύχει μια νίκη με περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη ΝΔ. Τώρα τι θα πει αν χάσει ακόμη και με διπλάσιο ποσοστό;
Ουδέποτε τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα τον δέσμευαν απόλυτα καθώς οι τόσες πολλές κωλοτούμπες που έχει κάνει και τα τόσα πολλά ψέματα που έχει πει αναδεικνύουν τη σοβαρότητα των υποσχέσεών του.
Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας που θα έπρεπε να τις θυμάται γιατί εύκολα μπορούν να τον εκδικηθούν.
Τα γραπτά και τα λεγόμενα μένουν και για άλλες, αντίστοιχες περιπτώσεις κατά τις οποίες γράφεται ιστορία. Οπως τότε που χαρακτήριζε τις ευρωεκλογές μεγάλο δημοψήφισμα ενώ τώρα λέει ότι είναι απλά ένα γκάλοπ.
Μια τέτοια ιστορική στιγμή είναι η επόμενη των ευρωεκλογών του 2014 όπου ο
ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει την πρώτη μεγάλη του νίκη σε κάλπες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει ποσοστό 26,5%, 1,5 εκατ. σταυρούς, 6 έδρες στην ευρωβουλή και αύξηση ποσοστού 21,8% σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Αντίθετα η ΝΔ παίρνει ποσοστό 22,7%, 1,3 εκατ. σταυρούς, 5 έδρες και απώλεια της τάξης του 9,6%.
Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, μια μεγάλη νίκη της Αριστεράς και την επόμενη ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ραντεβού από τον τότε ΠτΔ, Κάρολο Παπούλια. Προηγουμένως, τη νύχτα της πρώτης του νίκης δηλώνει:
«Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς το θέμα του χρέους με αυτά τα ποσοστά; Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα έρθει να επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα, το νέο μνημόνιο που έχει ήδη αποφασίσει και έχει κρατήσει κλειστό στο συρτάρι του;», διερωτήθηκε για να καταλήξει πως «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό».
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο νυν πρωθυπουργός λέει στον Παπούλια:
«Ήταν μια σημαντική καταγραφή ιστορική θα έλεγα για την αριστερά η σημαντική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Έξω είναι μια ωραία ημέρα. Κάποιοι έλεγαν ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 3 μονάδες θα έχουμε λιμούς σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και δεν συνέβη τίποτα».

Τι είχε πει έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Ο κ. Τσίπρας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δηλώνει:
«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εκτιμήσεις μας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που δημιουργούν νέο πολιτικό τοπίο. Έχουμε μία ιστορική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Όχι μόνο, επειδή η διαφορά είναι 4%, αλλά και για το γεγονός, ότι τα κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού έχουν απώλεια 11 μονάδες. Αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές, θα είχαν αθροιστικά και τον εκλογικό νόμο που ισχύει 94 βουλευτές, από 162 που έχουν σήμερα. Αυτό συνιστά μία μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και τους συσχετισμούς στη σημερινή Βουλή».
«Κι όταν καταγράφεται μία τόσο έντονη δυσαρμονία, είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται κι ιδίως αυτή η Βουλή, να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύουν τον λαό και τη χώρα για χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση, δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν υπάρχει τόσο έντονη δυσαρμονία, όπως ορίζει το Σύνταγμα, τότε η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Κατέθεσα την άποψή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, να υπάρξει σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον τόπο».
«Στην πολιτική και στη ζωή, καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις και να χάνεις. Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε σαν να ήταν αυτός που κέρδισε. Σε κάθε περίπτωση, τον καλώ να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε στα συρτάρια του για μετά τις εκλογές, να μην διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε απολύσεις, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας, που πρέπει να παραμείνουν στον δημόσιο πλούτο, ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά».
«Τέλος, προειδοποιούμε τον πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, γιατί δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια με τα ποσοστά που κατέγραψε χθες», κατέληξε.
Όπως είπαμε, η μνήμη δεν μπορεί να χάνεται σε τόσο κρίσιμες και ιστορικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Εκείνα τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα και οι απαιτήσεις που ήγειρε έχουν μείνει και θα πρέπει να τις θυμάται το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

Τι θα πρέπει να απαντήσει τώρα

Με βάση τις απαιτήσεις του το 2014 θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων σε περίπτωση που η ήττα του είναι συντριπτική.
Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα οδηγηθεί σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών τον Ιούνιο.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει με διαφορά σταθερά πάνω από 5-6 μονάδες, πολύ περισσότερο από τη διαφορά που είχε από τη ΝΔ το 2014.
Επίσης, καμιά δημοσκόπηση δεν του δίνει ποσοστό πάνω από 22%-24%, επομένως θα έχει χάσει τουλάχιστον 12 μονάδες από τη νίκη του στις εθνικές εκλογές του 2015 αλλά και σίγουρα 4-5 μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2014. Όλα αυτά μεταφράζονται σε απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων.
Αραγε ο κ. Τσίπρας θα παραιτηθεί αν η ΝΔ ξεπεράσει το 30% και η διαφορά είναι πάνω από 6, 7 ή 8 μονάδες;
Αλλά, ακόμη και με μια ψήφο να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο νομιμοποιημένη θα είναι η κυβέρνησή του, σύμφωνα με τα λεγόμενά του πάντα;
Θα υπάρχει δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνησή του, αν αυτός χάσει 10 – 15 μονάδες και ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ δεν πιάσουν ούτε
2%;
Δεν θα είναι συντριπτικό το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες και θα του λένε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές;
Επίσης, πολύ σημαντικό: Γίνονται ήδη ζυμώσεις για την αντικατάσταση προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και κοινοτικού επιτρόπου.
Θα τολμήσει ο Τσίπρας να τους αλλάξει έχοντας χάσει τη βούληση του ελληνικού λαού; Θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας του σε Δικαιοσύνη και ευρωβουλή;
Ή θα πρέπει να ρωτήσει τα άλλα κόμματα ώστε να υπάρξει συναίνεση;
Αυτός τα έλεγε πριν από πέντε χρόνια. Θα τα τηρήσει;
Θα αποκατασταθεί η ομαλότητα όταν η Κυριακή θα αποτελέσει το «Βατερλό» του; Θα οδηγηθεί η χώρα ομαλά σε κάλπες το ταχύτερο δυνατόν (δικά του τα λόγια);

Πρέπει να αποφασίσει

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πέσει πολλές φορές θύμα των όσων έχει πει, όμως, πάντα κατάφερνε να ξεφύγει. Κι αυτό γιατί ο πολιτικός του κυνισμός δεν έχει όρια. Μπορεί να βαφτίζει το άσπρο – μαύρο και να ξεχνά τα ψέματα που έχει πει, αντικαθιστώντας τα με άλλα, όμως, τώρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος.
Ή στην καλύτερη περίπτωση να περιμένει τη δεύτερη Κυριακή όπου θα επιβεβαιωθεί το «Βατερλό» των υποψήφιών του για περιφέρειες και δήμους. Και τότε να αποφασίσει.
Όμως, δεν έχει κανένα δικαίωμα να συνεχίσει να κυβερνά με μια κυβέρνηση που δεν απολαμβάνει της στήριξης του ελληνικού λαού.
Και φυσικά να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα. Μπορεί να γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να μαζευτεί η διαφορά στις κάλπες ώστε να πει το Μαξίμου ότι διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για διψήφια νούμερα, όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Ακόμη και με 4 μονάδες να κερδίσει η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάμε για μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και ο Τσίπρας θα πρέπει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Με διαφορά κάτω από 4 μονάδες ασφαλώς έχει πρόβλημα η ΝΔ αλλά και πάλι θα μιλάμε για πολιτική αλλαγή μιας και είναι γνωστό πως στις εθνικές εκλογές η διαφορά μεγαλώνει.
Αρα, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο. Γιατί ακόμη κι αν νικήσει (πράγμα απίθανο) πάλι εκλογές θα πρέπει να προκηρύξει για να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. 
in.gr