Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ορίσει ημερομηνία εκλογών τον Σεπτέμβριο και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προσφέρει το τέλειο άλλοθι για πρόωρες εκλογές. Όχι βέβαια γιατί ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτό που του προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά γιατί επιβεβαιώνει ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών, που είναι η κυβερνητική σταθερότητα, έρχεται εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο πολύ νωρίτερα από ό,τι το τέλος της τετραετίας.
Το να ζητάει η αντιπολίτευση εκλογές είναι κάτι συνηθισμένο. Το έκανε επί τρία ολόκληρα χρόνια η ΝΔ ως αντιπολίτευση, επί διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, αλλά ουδείς πίστεψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές μόνο και μόνο γιατί τις ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να είμαστε ακριβείς, ουδείς πίστευε ότι θα τις προκήρυσσε εφόσον οι δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο, αλλά δεύτερο κόμμα. Επειδή ακριβώς οι δημοσκοπήσεις –τις οποίες υποτίθεται ότι θεωρούσε αναξιόπιστες– δεν τον έδειχναν πρώτο κόμμα, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει κάτι άλλο, αντί πρόωρων εκλογών: να ψηφίσει έναν νόμο απλής αναλογικής. Έτσι, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν στο μέλλον την πολιτική, εκλογική κυριαρχία του πολιτικού αντιπάλου του.
Αυτό όμως που αποτέλεσε αρχικά το
όπλο του Τσίπρα απέναντι στο εκλογικό και δημοσκοπικό προβάδισμα του Μητσοτάκη μπορεί τελικά να αποδειχθεί στην πορεία προς τις εκλογές το μεγάλο όπλο του Μητσοτάκη! Ο πρωθυπουργός ήδη επικαλείται τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας ως παράγοντα πολιτικών εξελίξεων. Και στις εξελίξεις αυτές είναι φανερό πλέον ότι μπορεί να περιλαμβάνεται και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ουσιαστικά υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο, εισηγείται σκηνικό πολιτικής αστάθειας.Το σκηνικό αυτό γίνεται ακόμη πιο ασταθές αν αναλογιστεί κανείς τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Η έκκληση Τσίπρα για συνεργασία των λεγόμενων «προοδευτικών» δυνάμεων περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (που εμφανίζεται απρόθυμο), το ΚΚΕ (που λέει κατηγορηματικά «όχι») και το ΜέΡΑ25 (που δεν κλείνει την πόρτα).
Χθες το βράδυ στην ΕΡΤ1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ανέλαβε να υλοποιήσει το τρίτο Μνημόνιο όταν ο Βαρουφάκης, μετά το δημοψήφισμα, κατήγγειλε τον Τσίπρα και αποχώρησε, δήλωσε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί ξανά μαζί του. Οπως είπε ο Τσακαλώτος, όταν ψηφίζεις απλή αναλογική, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα βρεις με ανθρώπους με τους οποίους έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν. Αλλωστε, η πρόταση πέντε σημείων του Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Βαρουφάκη εκεί αποσκοπεί.
Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει εδώ και τώρα υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και να δηλώνει πρόθυμος για συγκυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που παραπέμπει στην περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο Μητσοτάκης έχει κυριολεκτικά… στο πιάτο τον λόγο και ταυτόχρονα το δίλημμα των πρόωρων εκλογών: πολιτική αστάθεια! Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» δεν μπορούσε να βρει πιο βολική ατζέντα από την ανάμνηση της διακυβέρνησης του 2015 και μάλιστα με απλή αναλογική! Μια ατζέντα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ένταξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο μέτωπο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Εκτός και αν πιστέψει κανείς ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ονειρεύεται να συγκυβερνήσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη…
Γ. Κουβαράς-protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.