Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Άσχημα τα πράγματα...


Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, που διατρέχει τον κίνδυνο ολίσθησης σε ύφεση φέτος, παραμένει "εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη", εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, επισείοντας την απειλή μιας "έρημης χώρας ανέργων" εάν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση.
"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη. Πρόκειται για το πρώτο πισωγύρισμα της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων πενήντα χρόνων", είπε ο κ. Στρος-Καν, αναφερόμενος στην εκτίμηση του ΔΝΤ για ύφεση, φέτος, της παγκόσμιας οικονομίας, με αναμενόμενη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1%.

Η κρίση απειλεί να ρίξει και πάλι στη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες των πτωχότερων πολιτών, με κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, ακόμη και πολέμων, εκτιμά ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Είπε ότι ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν "δημοσιονομική κατάρρευση" και υπάρχει "πραγματικό ενδεχόμενο" να αποσυρθούν οι χρηματοδοτήσεις από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Κάλεσε, παράλληλα, τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν για περαιτέρω μειώσεις φόρων και για μεγαλύτερες δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμεύσεις για τόνωση των δημοσιονομικών ανέρχονται, προς το παρόν, στο 1,6% με 1,7% του ΑΕΠ, σε ποσοστό μικρότερο του 2% του ΑΕΠ που έχει ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης το 2010, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από ορισμένες προϋποθέσεις" καθώς και από τις "τολμηρές πολιτικές" οι οποίες θα υλοποιηθούν από τις κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα", αναζωογονώντας "τη ζήτηση, καθώς οι νομισματικές πολιτικές άγγιξαν τα όριά τους", επεσήμανε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά