Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Πνευματικά δικαιώματα

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια αναφοράς που είχε καταθέσει με τους Βουλευτές κ.κ. Βολουδάκη, Χαρακόπουλο, Κεφαλλογιάννη και Κοσμίδη στις 16 Απριλίου 2008, επανέρχεται και πάλι στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και ειδικότερα στο σκέλος της «φορολογίας – εισφοράς» προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), με υπόμνημα που κατέθεσε με άλλους 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Βουλευτή, τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993, ο οποίος όμως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στους χρήστες των πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και στους ίδιους τους πνευματικούς δημιουργούς.

Η νομοθεσία για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας, όπως και γενικότερα στην Ευρώπη, ξεκίνησε από την πραγματική ανάγκη να προστατευθεί ο πνευματικός δημιουργός από την πειρατεία, ανάγκη που υφίσταται έως και σήμερα. Σύμφωνα με το νόμο, οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (καφενεία, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, κλπ) επαχθείς οικονομικούς όρους συνεργασίας χωρίς να λαμβάνουν υπ’όψιν δεδομένα όπως η γεωγραφική θέση, το είδος και η κατηγορία της επιχείρησης του πελάτη τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης που αναπαράγει μουσικά ή άλλα πνευματικά έργα και έχει απέναντί της πανίσχυρους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Με δεδομένο την τρέχουσα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι κύριοι βουλευτές ζητούν από τον κ. Υπουργό τη λήψη μέτρων ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο και τιμές, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αφενός μεν τα μαγαζιά, αφετέρου δε να υπάρξει και η δυνατότητα για τους δημιουργούς να εισπράξουν τα δικαιώματά τους. Επιπλέον, ζητούν την απαλλαγή από το χαράτσι της εισφοράς προς την ΑΕΠΙ των καταστημάτων των χωριών (καφενεία, καφετερίες κ.λ.π.) καθώς και των μαγαζιών που έχουν τηλεόραση.

Η Πελασγία από ψηλά