Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η αθέατη πλευρά του λόφου


Επαρχιώτης βουλευτής της αντιπολίτευσης, αφού εξήντλησε το κοινοβουλευτικό πενθήμερο στην πρωτεύουσα, μετέβη την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην πρωτεύουσα του μικρού νομού όπου εκλέγεται, προκειμένου να έχει τη συνήθη επαφή με τους πολίτες. Είθισται οι βουλευτές της επαρχίας να δέχονται κάθε Σάββατο στα πολιτικά τους γραφεία ψηφοφόρους και μη, προκειμένου να ακούσουν προβλήματα και αιτήματα, να καταγράψουν αγωνίες και επιθυμίες, να «πιάσουν» την ατμόσφαιρα και το κλίμα των μικρών τοπικών κοινωνιών.

Ο εν λόγω βουλευτής είχε εδώ και καιρό σήματα και μηνύματα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην περιφέρειά του, ότι οι δουλειές περιορίζονται, τα αγροτικά εισοδήματα υποχωρούν και ο κόσμος γενικώς δυσανασχετεί.

Ηταν με άλλα λόγια υποψιασμένος ότι δεν θα περάσει και τόσο ευχάριστο Σαββατοκύριακο.

Αυτό όμως που αντίκρισε το Σάββατο το πρωί στην εξώπορτα του γραφείου του δεν το ανέμενε.

Πλήθος ανθρώπων τον περίμενε αγωνιωδώς. Εμφανώς ταραγμένοι, λυπημένοι και απογοητευμένοι αναζητούσαν έναν καλό λόγο, έστω κάποια υπόσχεση ελπίδας. Αξιοπρεπείς οικογενειάρχες οι περισσότεροι, τακτοποιημένοι ως χθες, με σταθερή απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της ανθηρής μέχρι πρότινος βιομηχανικής ζώνης της περιοχής, με εισοδήματα ικανοποιητικά, που είχαν τη δυνατότητα να λάβουν στεγαστικό δάνειο και να αγοράσουν σπίτι, είδαν αίφνης να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.

Απολύθηκαν- περίπου 600 έχασαν τη δουλειά τους από την αρχή του χρόνου από τις πολλές και δραστήριες επιχειρήσεις της βιομηχανικής ζώνης-, δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο και το χειρότερο δεν υπάρχουν άλλες δουλειές να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα.

Η οικοδομή που άλλοτε προσέφερε ευκαιρίες απασχόλησης έχει «στεγνώσει». Ούτε οι άλλοτε περιζήτητοι αρχιτεχνίτες δεν βρίσκουν πια μεροκάματο. Κοντά τρεις χιλιάδες νεόδμητα διαμερίσματα είναι απούλητα στον συγκεκριμένο νομό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες των φιλόδοξων τεχνικών εταιρειών να παραπαίουν, παρασύροντας σε κλείσιμο μονάδες σκυροδέματος και άλλες συναφείς με την οικοδομή δραστηριότητες.

Μια γυναίκα, μπαίνοντας στο γραφείο του βουλευτή, άρχισε να περιγράφει την κατάστασή της λέγοντας πως ο γιος και η νύφη της έχασαν τη δουλειά τους, έχουν μικρά παιδιά, στεγαστικό που τρέχει και το μόνο εισόδημα στην οικογένεια είναι μια σύνταξη 400 ευρώ που έχει από τον άντρα της. «Πείτε μου τι να κάνω εγώ» έλεγε και ξανάλεγε, με δάκρυα στα μάτια, στον αμήχανο βουλευτή.

Ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες εξομολογήσεις απόγνωσης, που έφεραν τον βουλευτή σε απόγνωση.

Είναι αυτή η άλλη πλευρά, η αθέατη πλευρά του λόφου, που πολλά από τα ανεξήγητα των ημερών εξηγεί.

Αντ. Καρακούσης ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά